Sanatate

#exercitii fizice #miscare #efecte miscare creier #miscare antidepresiv #beneficii miscare

Expertul Acasa.ro, Radu Buculea: Motivele pentru care medicii insista sa faci miscare

Dupa zilele ploioase si cerul acoperit, astazi avem soarele din nou la vedere, capabil sa ne induca o stare de bine si sa ne creasca optimismul. Ce ne ajuta sa le mentinem? Exercitiul fizic in mod regulat. Reaminteste-ti cateva dintre beneficiile sale.

 

1. Exercitiul fizic poate duce la cresterea de noi neuroni

Exercitiile fizice influenteaza neuronii sa secrete factorul neurotrofic derivat din creier care activeaza celulele stem. Din ele vor lua nastere noi neuroni.
Proteina morfogenetica osoasa este un compus ce diminueaza neurogeneza (formarea de noi neuroni). Exercitiul fizic reduce nivelul acestei proteine, amplificand astfel formarea de noi neuroni.
 

2. Exercitiul fizic creste fluxul de sange spre creier

Atunci cand ne miscam, inima pompeaza mai mult sange, iar respiratia se face mai des si mai profund. In timpul exercitiilor fizice, fluxul sangvin prin arterele carotide si cerebrale creste cu 25%. Astfel, neuronii vor primi mai mult oxigen si nutrienti. Inclusiv mersul pe jos este bun pentru a-ti “limpezi mintea”. Aceasta forma de miscare are avantajul ca nu solicita foarte mult musculatura, ramanand mai mult oxigen si nutrienti pentru creier.
 

3. Sedentarismul afecteaza memoria

In mod normal, pentru a supravietui, omul era obligat sa se miste. Astazi nu mai este cazul, sedentarismul devenind tot mai frecvent in randul populatiei. Persoanele inactive sunt predispuse la un sistem cardiovascular deteriorat ce va duce si la declinul abilitatilor cognitive. Femeile in varsta au o memorie superioara barbatilor pentru ca sunt mai putin predispuse la boli cardiovasculare.

4. Exercitiul fizic, antidepresiv

 
La nivel fiziologic depresia este data de nivelul scazut de serotonina din creier. Miscarea creste cantitatea de serotonina. S-a dovedit ca exercitiul fizic este la fel de eficient ca antidepresivele in a-i face pe oameni sa se simta bine. Depresia se asociaza si cu niveluri scazute de dopamina si norepinefrina, neurotransmitatori cu efecte benefice asupra atentiei si concentrarii. Ca si in ca zul serotoninei, exercitiul fizic le creste sinteza.
 

5. Miscarea ca amplificator al dezvoltarii creierului la copii

 
Conform unei analize facute despre relatia dintre exercitiul fizic si dezvoltarea copiilor, rezulta beneficii in ce priveste perceptia, inteligenta, realizarile, testele verbale, testele matematice si nivelul academic in ansamblu
 

6. Beneficiile exercitiilor fizice in bolile neurodegenerative

 
Literatura stiintifica face tot mai multe referiri la faptul ca exercitiile fizice au capacitatea de a reduce riscul, de a intarzia aparitia si de a incetini agravarea bolii Alzheimer. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii suedezi timp de 35 de ani pe 1.500 de subiecti reiese ca persoanele active care fac cel putin doua sedinte de exercitii fizice de 30 de minute pe saptamana au un risc cu 60% mai mic de a suferi de Alzheimer. De asemenea, cei activi au o cantitate mai mica de acumulari proteice specifice bolii Alzheimer la nivel cerebral. Exista indicii ca miscarea poate sa aduca beneficii si in cazul altor boli neurodegenerative ca Huntington sau Parkinson.
 

7. Sportul actioneaza si ca un drog

 
Facand exercitiu fizic peste 30 de minute apare senzatia de euforie. Organismul elibereaza endorfine si dopamina. Datorita acestui fapt muschii se relaxeaza si o senzatie de plenitudine ne invadeaza. Cantitatea de endorfine poate creste de pana la cinci ori in raport cu cea normala. Ele sunt
neuropeptide ce se leaga de aceeasi receptori ca substantele opioide. De aceea unele persoane au tendinta de a exagera cu miscarea.

 

Radu Stefan Buculea

Kinetoterapeut
E-mail: radubuculea@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Radu Buculea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea