Sanatate

#kinetoterapie #plamani #exercitii boli respiratorii # bolile respiratorii cronice #hidrogimnastica

Expertul Acasa.ro, Radu Buculea: Kinetoterapia si bolile respiratorii cronice

Daca tot a venit frigul, ar trebui sa sporim gradul de atentie asupra sanatatii, se schimba alimentatia, bolile respiratorii sunt “la mare cautare” in aceasta perioada. Bolile respiratorii cronice sunt afectiuni ale plamanilor care se intind pe perioade mari de timp.

Dupa instalarea acestor afectiuni, respiratia intampina diferite grade de dificultate, acesta fiind motivul pentru care pacientul nu poate sa respire. Respiratia are doua faze: inspiratia si expiratia (care dureaza mai mult decat inspiratia). Inspiratia este faza activa a respiratiei, iar expiratia este faza pasiva.

In astfel de cazuri, kinetoterapia vine in ajutor cu gimnastica corectoare respiratorie cu scopul de a imbunatatii respiratia, de a utiliza un procent cat mai mare din capacitatea pulmonara, in vederea recuperarii functionale a plamanilor. Pacientul cu afectiuni cronice pulmonare va fi invatat sa-si readuca treptat frecventa respiratorie la 14-18 respiratii /minut. Prin practicarea unor exercitii de intarire a musculaturii se incearca tonifierea musculaturii respiratorii (musculatura spatelui, toracelui, abdominala).

 

Gimnastica corectoare respiratorie are 3 mari metodologii:

Gimnastica de sala

Reprezinta gimnastica de baza pentru scopul propus, putandu-se executa in salile de cultura fizica medicala, dar si la domiciliul pacientului.

Exercitiile vor fi desigur selectionate care corespund nevoilor unui anumit pacient. Programul de exercitii va fi progresiv ca intensitate, nu trebuie sa oboseasca bolnavul. Majoritatea exercitiilor corectoare au ca scop facilitarea destinderii peretelui abdominal pentru a permite executarea unei corecte respiratii abdominale. in cadrul gimnasticii corectoare, mai exista un grup de exercitii care au ca obiectiv reeducarea diafragmului si a muschiului transvers abdominal.

  • Decubit dorsal, genunchii flectati. Se ridica trunchiul. Membrele superioare intinse inainte trec deasupra genunchilor. Dificultatea exercitiului creste daca ridicarea toracelui se face cu mainile la ceafa. Acest exercitiu tonifica dreptii abdominali. Ca varianta, decubit dorsal, se ridica membrele inferioare cu genunchii intinsi.
  • Decubit dorsal cu un genunchi flectat. Se ridica trunchiul. Membrele superioare intinse in lateral (trunchiul este rotit spre aceeasi parte). Asezarea mainilor dupa ceafa creste dificultatea. Acest exercitiu tonifica muschii marele si micul oblic.
  • Pozitia patrupeda. Se retracta puternic abdomenul (in expir) mentinandu-se 3-5 secunde contractat. Acest exercitiu tonifica transversul.

Hidrogimnastica

Fata de gimnastica la sala, exercitiile efectuate in apa au o serie de avantaje:

  • caldura apei (32-36 grade) sedeaza durerile, relaxeaza musculatura. Toate acestea permit o miscare articulara mult mai ampla;
  • descarcarea de greutate a corpului in apa (principiul lui Arhimede) permite un mai bun control asupra posturii corpului si o mai mare relaxare. Presiunea hidrostatica a apei poate fi utilizata in cadrul exercitiilor fie in sens facilitator al miscarii (cand miscarea se executa de jos in sus), fie in sens de contrarezistenta (cand miscarea se executa lateral sau de sus in jos).

Tinand seama de aceste aspecte, o mare parte din exercitii se pot executa in apa cu rezultate uneori superioare.

Imersia corpului in apa are si o serie de efecte asupra circulatiei si respiratiei, iar inotul in piscina este astazi recomandat ca un foarte bun antrenament la efort pentru bronhopulmonarii cronici.

Manipularile (R. Maigne)

Manipularea este "o mobilizare fortata care poarta elementele unei articulatii peste jocul voluntar si obisnuit al lor, pana la limita jocului anatomic posibil, fara a o depasi". Aceasta definitie nu trebuie sa lase impresia ca notiunile "manipulare" si "mobilizare" sunt sinonime.

Tehnica unei manipulari are cateva momente precise : segmentul de manipulat trebuie la inceput pozitionat in asa fel, incat din acea pozitie sa permita miscarea pasiva utilizata in manipulare. De aici, in mod pasiv, cu musculatura perfect relaxata, segmentul este miscat de catre kinetoterapeut, pana la limita maxima permisa de respectiva directie de miscare - aceasta este o "mobilizare". Mobilizarea a adus tesuturile articulare si periarticulare la nivelul de tensiune. De la acest nivel, kinetoterapeutul executa miscarea fortata, brusca, unica - aceasta este "manipularea". De obicei, in acest moment de solicitare suplimentara a directiei de miscare se simte ca o rezistenta cedeaza cu cateva grade. Se poate auzi si un cracment caracteristic, dat de fenomentul de cavitatie, cand se separa capetele articulare.

Recomandarile care se pot face in sensul ameliorarii respiratiei sunt miscarile active respiratorii, miscari de respiratie abdominala, mobilizarea trunchiului si a cutiei toracice. Odata intarita musculatura spatelui, toracelui, abdomenului, miscarile respiratorii se vor executa mai simplu, se va sesiza o ameliorare treptata a celor doua faze ale procesului de respiratie, a oxigenarii organismului in totalitate. Lipsa activitatii fizice a pulmonarului antreneaza o serie de perturbari functionale conexe, in special cardiocirculatorii, musculare si metabolice, dar si psihice, ce vor avea repercusiuni asupra respiratie impreuna cu afectarea fizica propriu-zisa.

Readaptarea la efort se face treptat, incepand cu mersul banal, pe teren plat. Se ajunge in timp la mersul pe scarita si la antrenamentul la piscina.

Scopul kinetoterapiei in afectiunile pulmonare cronice este de a mari capacitatea pulmonara afectata de boala cronica. Efectul scontat apare destul de repede, acest lucru incurajand pacientul in a face constant miscare.

 

Radu Stefan Buculea

Kinetoterapeut
E-mail: radubuculea@yahoo.com
Web: radubuculea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Radu Buculea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea