Sanatate

#proteine #exercitii fizice #sauna #febra musculara #tratament febra musculara

Expertul Acasa.ro, Radu Buculea: Cum poate fi combatuta febra musculara?

Nu cred ca este cineva care sa nu isi aminteasca primele antrenamente, indiferent de ramura sportiva, si mai ales zilele de dupa, cand ceream ajutorul celei mai apropiate persoane sa ne ajute pentru o simpla intoarcere in pat, ridicare sau schimbarea unei bluze. O parte din noi chiar retin perfect momentul in care dimineata la birou nu mai duceau ceasca de cafea la gura, ci invers. Toate aceste momente grele, dar simpatice vazute din exterior sunt cauzate de febra musculara.

Febra musculara este rezultatul contractiilor excesive ale muschilor, a suprasolicitarii acestora. Febra musculara sau inflamatia muschilor este o situatie des intalnita si experimentata de majoritatea persoanelor.

Febra musculara este disconfortul sau durerea muschilor scheletici in urma unei activitati fizice intense, de obicei, in cazul persoanelor care nu fac in mod constant efort fizic. Desi febra musculara este des intalnita, exista destule controverse legate de originea, etiologia si tratamentul acesteia.

Orice activitate fizica desfasurata o anumita perioada de timp, care presupune efortul intens al muschilor, poate provoca febra musculara. Gradul de inflamatie musculara depinde de intensitatea contractiei muschilor in timpul exercitiilor fizice. Intensitatea se pare ca este mai importanta decat durata exercitiilor fizice.

Citeste si: 

3 exercitii pentru cei care folosesc zilnic mouse-ul si tastatura

Cum tratam febra musculara?

Unii specialisti considera ca se declanseaza o crestere a nivelurilor de acizi lactici, altii sustin ca defalcarea fibrelor musculare este de vina. Cu toate acestea, un lucru este sigur: dupa 24-72 de ore de la antrenament apare durerea in zona respectiva, iar aceasta se va vindeca dupa 3-5 zile.

Din fericire exista o serie de masuri care pot fi luate pentru ameliorarea sau chiar prevenirea acesteia:

  • Nu se vor suprasolicita muschii. Rezistenta acestora va creste si se va construi gradual, pentru a se evita durerea.
  • Daca totusi o persoana s-a lasat dusa de val si a facut exercitii fizice de o intensitate mai ridicata, ar putea sa faca o baie fierbinte sau sauna. Ambele ar putea ajuta la mentinerea situatiei sub control, iar disconfortul va fi diminuat.

Citeste si:

Antrenament pentru un tonus de invidiat chiar si in zilele mohorate

 

Ce este de facut pentru ca durerea sa dispara?

  • Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca exersarea musculaturii va contribui la disparitia febrei musculare. Aceasta metoda chiar functioneaza destul de bine. Dar acest lucru trebuie facut doar dupa ce intensitatea durerii a scazut. Desi muschiul tensionat va fi inca dureros, doar cand situatia pare sa se remedieze se vor face exercitiile fizice. In caz contrar, musculatura poate fi afectata iremediabil,  mai ales daca nu i se ofera ragazul sa se relaxeze in mod corespunzator.
  • Muschii se pot relaxa cu ajutorul masajului.
  • Dupa ce va incepe procesul de vindecare a muschilor, se vor lua si alte masuri ajutatoare. Se vor consuma cantitati mai mari de proteine si glucide care au rolul de a contribui la refacere. Consumul de zahar, miere si glucoza sau alte alimente (banane, pepene rosu etc.) vor sustine procesul de vindecare.
  • Daca durerea incepe sa se diminueze, muschiul va fi actionat, cate putin, prin exercitii fizice usoare de intensitate scazuta. Chiar daca apare senzatia de disconfort si durere, vindecarea va fi mult mai rapida.

Citeste si:

Trucuri ca sa previi durerile de spate care apar la locul de munca

Radu Stefan Buculea

Kinetoterapeut

Instructor Fitness

Tehnician Maseur

E-mail: radubuculea@yahoo.com

Site: radubuculea.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Radu Buculea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea