Sanatate

#imbatranire prematura #stres #depresie #panica #cortizol

Expertul Acasa.ro, psihologul Cosmina Ungureanu: Imbatranirea inainte de timp. Semnele nivelului ridicat de cortizol, hormonul stresului

In trecut, cand oamenii erau nevoiti sa vaneze, cortizolul era esential pentru a asigura supravietuirea speciei. Rolul sau principal era si inca este de a pregati corpul pentru "lupta" sau "fuga". Daca intrecut, stimulii de stres se refereau la factori fizici, acum acestia sunt cu precadere emotionali.

 

Cortizolul (hidrocortizon) este un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid, produs de glanda suprarenala, care este eliberat ca raspuns la stres. Stresul altereaza mecanismele neuroendocrine, simpatice si imunologice, insa poate avea impact si in alterarea starii de sanatate si complianta latratament.

 

Inca din timpul vietii intrauterine (cortizolul poate traversa placenta), stresul matern prelungit se asociaza cu secretia excesiva sustinuta de cortizol, iar aceasta poate altera dezvoltarea raspunsurilorimunitare la copil si cresterea ulterioara a susceptibilitatii la boli alergice la subiectii cu predispozitie genetica.

Stresul are consecinte la nivel mental, emotional, comportamental si la nivel fizic.

Consecinte la nivel mental

Un volum prea mare de cortizol risca sa ucida neuronii, provocand absorbtia in exces a calciului la nivelul lor si stimuland producerea de radicali liberi. Acestia sunt molecule cu potential distructiv pentru creier si pentru intregul organism, deoarece distrug celulele cerebrale.

  • lipsa de concentrare;
  • gandire confuza, idei obsesive, lipsa discermanantului, rationament compromis, decizii pripite, impulsive;
  • cosmaruri (vise urate cu senzatie de apasare sau inabusire);
  •  negativism (ignorarea intetionata si respingerea sistematizata a valorilor existente, cu tendinta de impotrivire a oricarei solicitari externe), griji excesive, indecizie, oscilatii;
  • tulburari ale memoriei pe termen scurt. Cortizolul, eliberat in situatii stresante reduce aportul de zahar sanguin la nivelul hipocampului si de la nivelul intregului creier. Daca hipocampulul este “scos din uz” temporar, memoria pe termen scurt nu functioneaza si de aceea resimtim confuzie mentala . De asemenea, cortizolul interfereaza cu neurotransmitatorii din creier, impiedicandu-l sa creeze noi trasee ale memoriei si sa extraga amintirile preexistente din “depozitul” lor pe termen lung.

Consecinte la nivel emotional

Excesul de glucocorticoizi determina intr-o prima faza euforie, apoi se insoteste de depresie, labilitate emotionala marcata si uneori afectare cognitiva. Nivelurile crescute de cortizol suprima productia de serotonina, substanta fericirii, si in scurt timp, deja simti cum te molesesti si te cuprinde tristetea profunda.

Cortizolul si epinefrina pot conduce la o stare de nervozitate, sentiment de panica, chiar si paranoia, din cauza supraactivarii sistemului nervos simpatic. Alte manifestari:

  • pierderea increderii in sine, sentimentul inutilitatii;
  • anxietate, depresie, apatie, plictiseala, astenie, sentimentul nemultumirii, iritabilitate, revolta, manie, furie, rusine, jena, nerabdare, agasare, nehotarare, incapatanare;
  • alienare, izolare

Desopera in articolul urmator care sunt consecintele stresului la nivel comportamental si fizic si ce trebuie sa facem atunci cand suntem intr-o stare de stres.

Cosmina Ungureanu
Psiholog
Fundatia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare – FOBAC
Centrul medical ”Dr. Pop de Popa”
Tel:
Tel: 021.311.00.02

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cosmina Ungureanu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea