Sanatate

#limonada #vin #bauturi sarbatori #bauturi sanatoase #sucuri fructe #bere ghimbir #digestive

Expertul Acasa.ro, Maria Varga, nutritionist dietetician: Bauturi sanatoase de Craciun

Cu siguranta citind acest titlu v-a trecut prin minte: “Serios? Exista asa ceva?” , ”In afara de apa?” Desi apa, ceaiul si sucurile proaspat stoarse raman in fruntea listei bauturilor sanatoase, totusi putem completa lista si cu alte lichide cu alcool sau fara, care sa ne binedispuna si sa imbunatateasca digestia si implicit sanatatea.
 

Mai este putin si vine Craciunul, iar sentimentul de sarbatoare ne-a cuprins pe toti, iar unii dintre voi v-ati consolat cu gandul ca veti ceda tentatiilor culinare. Desi peste tot auziti “moderatie in toate” ca un refren tocit si nu-l mai bagati in seama, totusi nu trebuie sa lasam balanta sa incline in directia gresita.

De obicei, mesele festive sunt incarcate cu fel de fel de bunatati vizuale si gustative, stropite din belsug cu sucuri acidulate si/sau alcool, si uitam (sau unii nu stiu) ca alcoolul are 7 kcal/gram, mai mult decat zaharul, care are 4 kcal/gram. Asa ca ne aflam intr-un impas, in care nu am vrea sa pierdem din spiritul sarbatorilor, dar nici sa cedam in totalitate ca in fiecare an, urmand sa ne simtim mizerabil cand ne trezim dupa ultima masa festiva si ne uitam in oglinda.

Sunt aici ca sa va ajut in a face alegeri sanatoase dintr-un labirint aparent complicat de atractii gustative.

O sa incep cu lista DE EVITAT, pentru ca e cea mai scurta: bauturile acidulate si sucurile “naturale” (doar pe cutie, nu si IN CUTIE), lichiorurile, vodca si orice fel de bautura alcoolica de provenienta indoielnica.

Ce cuprinde lista de recomandari 

  • sucuri de fructe proaspat stoarse, dimineata pe stomacul gol sau intre mese, niciodata in timpul mesei sau imediat dupa.
  • limonada din lamaie, lime, cu menta sau fara, posibil cu ananas sau cu ghimbir pentru cei care apreciaza gustul iute. Se poate bea in timpul mesei, ajutand digestia, avand un efect alcalin, mai ales cand toate mancarurile de sarbatori sunt grase, cu proteine multe si astfel foarte acide.
  • bere cu ghimbir, deoarece ghimbirul este un remediu binecunoscut impotriva indigestiei, balonarii, al starii de greata.
  • ceaiul de ghimbir pentru cei care nu beau alcool, dar nici nu suporta gustul prea iute.
  • vinul fara sulfiti, de casa, “nebotezat” – adica nu a fost indoit cu apa, adaugat zahar etc. Are antioxidanti, resveratrol (vinul rosu) si poate ajuta digestiei, daca este baut in cantitati moderate. Maximum doua pahare.
  • vinul de afine sau de coacaze, care este terapeutic si este foarte recomandat in anemii. Se bea 50 ml de doua ori/zi.
  • digestivele, baute la sfarsitul mesei. Dar atentie: contin o cantitate mare de alcool si de glucide. Excesul de alcool duce la cresterea depozitelor de grasime din zona inimii, slabeste functia imunitara si micsoreaza capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism.

Este bine sa retineti ca doar medicamentele si alcoolul se absorb direct prin peretii stomacului, de aceea nu ar fi deloc indicat sa inlocuiti o mancare cu o cantitate mai mare de alcool, pentru a nu mai adauga in plus calorii. Nivelul alcoolemiei din sange creste mult mai repede si mai mult.

Cu siguranta exista bauturi pe care nu le-am mentionat, dar probabil voi le stiti si ati dori sa le consumati. Sfatul meu este: cat sa ciocniti!

M-ar bucura sa va pese mai mult de sanatatea voastra, sa va doriti sa faceti ceva pentru asta si sa incepeti de acum!

Va doresc sarbatori pline de sanatate!

Date de contact:

Maria Varga

Nutritionist Dietetician

Adresa: Str. Circumvalatiunii nr. 20, parter, Timisoara

Telefon:  0761.944.889

Essential Academy of Nutrition for Women and Children

Adresa: Bd Mircea Eliade nr. 32, ap. 6, Bucuresti
Telefon: 0757.547.092

E-mail: maria.varga@nutritionist-dietetician.ro

facebook.com/pages/Cabinet-Nutritionist-Dietetician-Maria-Varga

Web: nutritionist-dietetician.ro


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Maria Varga

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea