Sanatate

#acupunctura #meteosensibilitate #reumatism #reflexoterapie #fiziokinetoterapie

Expertul Acasa.ro, Marcel Dragus: Cum ne afecteaza vremea starea de sanatate

Credeti sau nu, conditiile meteo ne influenteaza starea de sanatate, si asta o simtim cu totii. Cand afara este foarte frig ori excesiv de cald, dar mai ales in perioadele de trecere de la un anotimp la altul, destul de bruste dupa cum se vede, bolile latente de care sufera unii oameni se pot acutiza din cauza deviatiilor de temperatura sau a presiunii atmosferice.

In general, persoanele meteosensibile devin depresive, au dureri de cap, ametesc, sunt agitate si nervoase, transpira excesiv, nu se pot concentra, sunt complet dezinteresate de ceea ce se intampla in jurul lor, sunt chinuite de dureri de articulatii sau de oase, au probleme cardiace, insomnii etc.

De cele mai multe ori, meteosensibilii cu o forma de reumatism devin cei mai buni meteorologi de serviciu, prognosticand vremea - ploua, se raceste, ninge - chiar cu cateva zile inainte de schimbarea climaterica, in functie de intensitatea si zonele unde se fac simtite durerile/junghiurile.

Sa nu uitam si de persoanele cardiace, care sunt afectate de vremea excesiv de calda sau rece, de cei cu un sistem imunitar scazut etc. Exemplele pot continua, dar vreau sa vorbesc in continuare despre ce remedii se pot aplica acestor suferinzi, si anume celor reumatici, care in aceasta perioada a anului cu vreme umeda si frig au parte de mai multe dureri – sau junghiuri - asa cum sunt cunoscute de toata lumea.

Remedii care te scapa de junghiuri

Junghiul este o durere vie, patrunzatoare, de scurta sau lunga durata (de la cateva minute pana la cateva zile sau chiar saptamani) care poate aparea in zona pieptului, a coastelor, a bazinului, a spatelui, a membrelor sau la incheieturi/articulatii.

De preferat ar fi, ca pentru inceput, cand apar aceste dureri, sa apelam la sfatul unui medic specialist care, in functie de simptomatologie si analizele medicale specifice, poate recomanda antiinflamatoare si analgezice, asociate cu fiziokinetoterapie, masaj, termoterapie, acupunctura sau reflexoterapie.

Sa vedem cum ar actiona fiziokinetoterapia in cazul in care am avea aceste junghiuri la spate, in zonele cervicala, toracala sau lombara, la umeri, genunchi sau coate, zone foarte sensibile in aceasta perioada a anului si predispuse la aparitia acestor junghiuri.

Curentii folositi in fizioterapie (curenti diadinamici, curenti interferentiali, TENS, ionizare, galvanizare, electrostimulare musculara si nervoasa) amelioreaza durerea la nivelul nervilor motori si senzitivi si stimuleaza circulatia sanguina cu efecte biochimice locale antiinflamatoare si miorelaxante.

Termoterapia sau terapia cu caldura, asociata cu antiinflamatoare, este redutabila ca si tratament de urgenta si este recomandata impotriva frigului acumulat in organism, frig care a produs imobilizarea sau inflamarea articulatiilor, contracturi musculare sau recidivarea unor boli reumatice cronice.

Kinetoterapia, asociata cu masajul, este benefica prin redarea mobilitatii articulatiilor anchilozate, printr-un aport sangvin marit catre zonele dureroase, aport sporit de oxigen si elemente nutritive necesare articulatiilor, dreneaza si elimina toxinele (care se pot combina cu uratii si pot forma osteofitele pe care le cunoastem sub numele de “ciocuri de papagal“).

Acupunctura si reflexoterapia - prin actiunea lor de stimulare autoreflexa - ajuta organismul sa isi intareasca sistemul imunitar, sa produca endorfine, sa elimine toxinele, sa isi refaca articulatiile prin aport crescut de colagen si elastina in zonele articulare afectate de actiunea frigului, a vantului sau a presiunii atmosferice variabile.

In concluzie, meteosensibilitatea nu este o boala in sine, ci o sensibilitate marita a organismului nostru, care insa predispune persoanele cu un sistem imunitar scazut la manifestarea, debutul sau cronicizarea afectiunilor reumatismale.

Marcel Dragus

Kinetoterapeut

Tehnician maseur

Telefon: 0745.37.51.96

E-mail:  marcel_dragus@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcel Dragus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea