Sanatate

#fitness #masa musculara #slabit #suplimente slabit #mituri slabit

Expertul Acasa.ro, instructorul de fitness Serban Blebea: 10 mituri legate de pierderea kilogramelor in plus

Greutatea ta ideala nu este imposibil de atins daca faci un pas in spate si arunci o privire de ansamblu asupra intregului proces. Probabil ca te chinuiesti de mult timp sa pierzi cateva kilograme si ai incercat zeci de diete si regimuri alimentare cu efecte mai mult sau mai putin vizibile. Dar daca abordarea de pana acum nu te-a ajutat, de ce nu incerci exact opusul? Cred ca ai auzit de unii oameni care nu vad padurea de copaci. Este si cazul celor care vor sa slabeasca cu orice pret in cel mai rapid mod cu putinta.

Iti prezint in continuare 10 sfaturi care iti vor schimba punctul de vedere atunci cand te gandesti sa slabesti

1. Stabileste-ti obiectivul in functie de performantele in sala, nu de kilogramele pierdute

Studiile au aratat ca doar 10% dintre persoanele care incep o dieta ajung sa o duca la final cu rezultate vizibile. Doar atat?! Gandeste-te ca exista o mare posibilitate sa te pierzi in statistica si sa nu ajungi niciodata la greutatea propusa.

Cred ca problema principala este de natura psihologica si tine de prioritizare, abordare si implicare. Exista totusi o metoda care iti mareste considerabil sansele de reusita. Aceasta metoda nu pune accentul pe kilogramele pe care le pierzi zilnic, ci se concentreaza pe performantele tale sportive in sala de fitness. Corpul tau se adapteaza la stimulii la care il supui zilnic, deci, daca reusesti sa executi 10 tractiuni la bara si ajungi sa alergi 10 km fara oprire, cu siguranta ca vei arata destul de bine si vei fi intr-o forma fizica de invidiat. Aminteste-ti cand ai vazut ultima oara o persoana obeza facand tractiuni si alergand fara oprire. Astfel ai niste teluri tangibile, care depind doar de tine, nu de capriciile corpului tau. Totul tine de perspectiva!

2. Poti manca grasimi si slabi in acelasi timp?

Grasimile nu sunt principalele cauze pentru care iei in greutate. De fapt, grasimile din alimente nu au nici o legatura cu grasimile din corpul tau, singura asemanare sta in denumire. Grasimea din alimente nu se transforma in grasime neaparat. Principalul macronutrient pe care corpul tau il converteste in celule adipoase este alcatuit din carbohidrati. De preferabil ar fi sa consumi doar grasimile care provin din surse vegetale (seminte, nuci, avocado etc).

Un alt lucru interesant este ca celulele adipoase nu se inmultesc, ci doar isi maresc volumul pentru a "gazdui" mai multe rezerve. Deci, practic la 100 de kg vei avea la fel de multe celule adipoase ca la 70 kg.

3. Cardio te ajuta sa slabesti, antrenamentele de forta te ajuta sa nu te ingrasi?

Exista un mit foarte raspandit in lumea fitnessului, care provoaca teama si panica in randul reprezentantelor sexului frumos si al barbatilor care se comporta ca si cum ar face parte din aceeasi categorie. Acesta spune ca, daca te antrenezi cu greutati, iti vei dezvolta masa musculara si vei arata la fel ca un reprezentant al concursurilor de culturism. Nimic mai fals! Corpul tau se va dezvolta atat cat ii permite geneticul si nivelul de testosteron, iar masa musculara in plus va consuma mai multe calorii pe timpul zilei si te va mentine FIT.

Nu te-ai intrebat niciodata cum de unii oameni pot manca orice fara sa se ingrase? Sunt convins ca, daca i-ai pune pe cantarul Omron, ai constata ca au mai multa masa musculara decat tine (nu este ceva general valabil). Afla care este raportul dintre musculatura si slabire din acest articol.

4.  Ratia perfecta de macronutrienti: 30-30-40?

Sunt convins ca ai auzit de macronutrienti si de combinarea acestora intr-o formula perfecta care aduce rezultate garantate. Nu este cazul sa crezi totusi in aceste ecuatii, deoarece corpul fiecaruia dintre noi are anumite particularitati. Pe de alta parte, aceste proportii trebuie sa tina cont de activitatea ta fizica din timpul zilei. De exemplu, un lucrator pe santier are nevoie de mai multe grasimi si carbohidrati decat un casier la banca. Asta demonstreaza ca nu doar corpul nostru este diferit, ci si activitatea fizica din timpul zilei.

5. Evita painea, pastele si preparatele de patiserie

Glutenul este o proteina care se foloseste pe scara larga in industria cosmetica, alimentara si dermatologica. Are rolul de a inchega anumite compozitii si de a oferi un plus de consistenta. Se foloseste in special in alimentele procesate precum cipsurile, paine, paste etc. Dar cum a ajuns glutenul de la un incredient necunoscut la diete intregi bazate pe evitarea lui? De fapt, nu glutenul ne ingrasa, ci alimentele care il contin. Majoritatea preparatelor procesate au un continut ridicat de zaharuri simple. De aceea iti recomand sa tai de pe lista ta de cumparaturi painea, pastele si alimentele procesate. Asta va face o mare schimbare in aspectul tau fizic. Garantat!

6. Intervale dimineata, cardio seara

Importanta intervalelor in prima parte a zilei nu poate fi contestata, si acum iti voi explica si care este motivul. Aceasta metoda de antrenament pune accentul pe caloriile consumate in perioada imediat urmatoare antrenamentului propriu-zis. Iti accelereaza metabolismul si il tine la acel nivel pentru urmatoarele 12-24 de ore. Cu totii cunoastem faptul ca metabolismul nostru se incetineste in timpul somnului, deci nu are nici un sens sa faci intervale cu cateva ore inainte sa te culci.

In schimb, seara iti recomand 30-45 de minute de exercitii cardio la intensitate normala, care vor consuma o caruta de calorii pe durata sesiunii de antrenament. Daca vrei sa afli mai mult, citeste aici.

7. Importanta masei musculare

Metabolismul tau bazal este responsabil de caloriile pe care le consuma corpul tau fara ca tu sa faci nici un efort suplimentar, prin simplul fapt ca esti in viata. Acest numar constituie grosul caloriilor tale consumate zilnic. Cum poti creste metabolismul bazal? Lucrand masa musculara. Comparand consumul caloric al unui kilogram de muschi si al unuia de grasime, balanta inclina considerabil in favoarea muschilor. Daca ai auzit vreodata de efectul yo-yo iti pot spune ca acesta apare tot din cauza unei musculaturi slabite. Dieta restrictiva pune un mare stres pe organismul tau si il face sa piarda masa musculara, iar atunci cand iti reiei vechile obiceiuri alimentare, lipsa acesteia se face simtita.

8. Implica-ti familia si prietenii, impartaseste obiectivele tale

La inceputul acestui articol iti spuneam ca doar 10% din cei care incep o dieta o duc la bun sfarsit si ca factorul psihologic joaca un rol foarte important. Este adevarat! Un mod foarte bun de a te tine de dieta este sa iti implici prietenii si familia in acest proces. Gaseste pe cineva care vrea sa slabeasca si fa din asta o provocare. Cine slabeste primul 2 kg? Cine cedeaza primul ispitei si mananca zahar rafinat? Posibilitatile sunt infinite.

9. Foloseste suplimentele

Suplimentele sunt lucruri suplimentare, dupa cum le spune si numele evident. Inainte sa le folosesti pentru a-ti atinge obiectivele, ia in considerare faptul ca ele nu au rolul de a inlocui o masa, ci de a o suplimenta. Sa zicem ca trebuie sa iti procuri 180 grame de proteina din alimentatie, ceea ce este foarte greu de realizat daca ai un program incarcat. De aceea folosim aceste pudre proteice pentru a ajunge la numarul propus, usor si economic. Inainte de a-ti cumpara primul butoi de izolat proteic, organizeaza-ti si tine-te de patru mese solide pe zi. Altfel nu faci altceva decat sa arunci banii pe geam.

10. Calatoria, mai importanta decat destinatia

Am vazut recent un film care mi-a schimbat radical modul de a vedea transformarile corporale. Daca ar fi sa te gandesti pe termen lung, nu vei fi niciodata multumit de corpul tau. Cand iti vei atinge primul obiectiv vei dori mai mult, mai mult si mai mult. Problema consta in faptul ca perfectiunea este imposibil de atins, de accea vei fi frustrat in permanenta. Pentru a fi cu adevarat multumit de corpul tau, trebuie sa iti schimbi putin modul de a vedea obiectivul final. Nu destinatia te va face fericit, ci calatoria in sine. Invata sa gasesti placere in a face efort fizic, iar rezultatele vor veni de la sine. Incearca, nu ai nimic de pierdut!

 

Date de contact:

Serban Blebea

Personal Trainer

serbanantrenor@yahoo.com

Tel: 0757103898

Web: www.fitnessantrenor.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Seban Blebea 2

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea