Sanatate

#spitale nastere # spitalele baby friendly #alaptare #nastere #nastere naturala

Expertul Acasa.ro, dr Tarek Abdou, medic specialist obstetrica-ginecologie: Cum alegem prietenii copilului, inainte de a se naste, spitalele baby friendly

Alegerea spitalului in care iti vei aduce pe lume copilul nu este niciodata o decizie usoara. Fiecare mamica vrea sa se asigure ca atat ea, cat si bebelusul, vor primi cea mai buna ingrijire si ca vor pleca acasa sanatosi, dupa cateva zile. Fie ca opteaza pentru un spital de stat sau pentru unul privat, conditiile, specialistii si personalul medical sunt criterii foarte importante in alegerea locului, pentru ca primele zile sunt esentiale in acomodarea cu copilul. Iar totul trebuie sa decurga ca la carte, nu?

Centrele „prietene cu copilul” sunt cele care incurajeaza alaptarea si crearea unei legaturi intre mama si copil, inca din primele clipe. Personalul medical este pregatit in acest sens si sustine mamele sa isi hraneasca natural micutii, imediat dupa nastere.

Daca mamica a nascut vaginal, asistentele ii vor pune bebelusul la piept inca din primele minute de viata. Daca vorbim de o nastere prin cezariana, acest lucru se va intampla imediat cum trece efectul anesteziei. Ideea este ca bebelusul sa ramana cel putin o ora la sanul mamei, chiar daca unii copii nu pot manca in prima ora de viata. Important e sa se creeze acea legatura dintre mama si nou-nascut.

Personalul medical din spitalele „prietene cu copilul” trebuie sa le invete pe mamici si cum sa alapteze. Asistentele le vor ajuta pe paciente sa isi gaseasca o pozitie comoda pentru alaptat, care sa fie si pe placul bebelusului, iar apoi le vor arata cum sa se mulga atunci cand nu sunt langa copil, pentru a mentine lactatia si a nu fi nevoite sa suplimenteze hrana acestuia cu lapte praf.

Laptele matern ii furnizeaza bebelusului nu doar hrana necesara pentru a creste, ci si anticorpii de care are nevoie pentru a fi sanatos si a se adapta la noul mediu, extrauterin. Noi vorbim cu femeile gravide despre avantajele alaptarii inca din perioada sarcinii, pentru a le ajuta sa ia aceasta decizie inainte de momentul nasterii. Daca nu au decis sa isi alapteze copiii inainte de nastere, e putin probabil sa se mai razgandeasca.

O alta regula a spitalelor „baby friendly” este ca mama si copilul sa stea impreuna in aceeasi camera, inca din prima clipa. Asa, alaptarea se va face la cererea copilului, nu dupa un program care, poate, nu i se potriveste celui mic. Fiind tot timpul langa copil, proaspata mamica va observa inca de la inceput cat de des i se face foame bebelusului si nu va fi nevoita sa il trezeasca din somn pentru a manca, daca acesta nu simte nevoia.

Nu se recomanda alaptatul alternativ, cate 5 minute la fiecare san, ci mai degraba ca bebelusul sa manance de la un san pana cand il goleste de lapte si abia apoi mutat la celalalt san. Iar asta pentru ca, pe durata unei alaptari, compozitia si consistenta laptelui difera. La inceput, laptele este mai apos si potoleste setea copilului. Apoi, devine mai dens si mai consistent, ca sa tina de foame. Daca bebelusul primeste doar lapte apos, de la ambii sani, in scurt timp i se va face din nou foame.

Si mai este o problema. Daca sanii nu sunt goliti complet la fiecare alaptare, este inhibata formarea unui nou lapte. Practic, proaspata mamica trebuie sa se mulga daca bebelusul s-a saturat inainte de a goli ambii sani de lapte, pentru a ajuta organismul sa produca lapte nou.

Potrivit UNICEF, un bebelus din trei se naste, in Romania, intr-un spital „prieten al copilului”. Potrivit statisticilor, in prezent sunt peste 30 de astfel maternitati in tara, iar alte cateva centre sunt in curs de a primi aceasta acreditare. 

Sursa foto: webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
nou nascut

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea