Sanatate

#echilibru hormonal #galbenele #adolescente #coada soricelului #tulburari hormonale

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Tulburarile hormonale la adolescente

Tulburarile hormonale la femei, cauzate de hormonii sexuali - estrogen si progesteron, aparute la varsta tanara sunt foarte frecvente in societatea noastra. Pentru mentinerea echilibrului hormonal exista o multitudine de plante care actioneaza benefic la nivelul aparatului genital feminin si care au efect antispastic, antialgic, antiseptic si antiinflamator.

La pubertate, furtuna hormonala

Hormonii sunt foarte importanti in mentinerea sanatatii organismului, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si comportamental. Ei imprima caracterele specific feminine, ovulatia, fertilitatea.

Data aparitiei acestor tulburari este de obicei la pubertate (prima perioada a adolescentei), cand are loc aceea furtuna hormonala.

Este recomandat ca toate adolescentele care se confrunta cu aceste probleme legate de ciclul menstrual, de incompleta dezvoltare a sanilor, de prezenta acneei etc. sa consulte un medic specialist pentru recomandarea unui tratament adecvat.

Tulburarile hormonale la femei pot imbraca diferite forme, usoare sau grave: dereglari de ciclu menstrual, sindrom premenstrual, mastoza fibrochistica, chisturi ovariene, acnee; sindromul ovarului polichistic, sterilitate.

Printre plantele cu actiune reglatoare hormonala se numara zmeurul, salvia, yam si vitex agnus castus. Sunt indicate si plante cu actiune benefica asupra aparatului genital feminin, precum cretisoara, coada-soricelului, galbenelele, urzica moarta si branca-ursului, dar si plante cu efect antiinflamator pelvian, cum sunt napraznicul, urzica-vie, sanzienele sau traista-ciobanului.

Toate acestea se folosesc sub forma de ceaiuri, de tincturi, pulbere fina si comprimate.

Cretisoara, in caz de chisturi ovariene

Cretisoara este un bun reglator hormonal, ce are actiune diuretica, antihemoragica, astringenta, antiinflamatorie, cicatrizanta.

Ea este indicata in caz de dismenoree, sangerari menstruale abundente. Este utila si in mentinerea sub control a chisturilor ovariene si mamare.

Atentie la preparatele cu fitoestrogeni!

Lemnul-dulce si mararul contin fitoestrogeni. Sunt utile in caz de tulburari de ciclu (oligomenoree, amenoree), accentueaza caracterele specific feminine, stimuleaza cresterea sanilor.

Preparatele ce contin fitoestrogeni sunt indicate pentru combaterea infertilitatii, a hirsutismului si a frigiditatii la femei.

Atentie in cazul utilizarii plantelor ce contin fitoestrogeni! Trebuie administrate numai la recomandarea unui medic fitoterapeut, pe perioade determinate de timp si nu persoanelor care au o predispozitie sau chiar prezinta chisturi, fibroame sau cancere genitale sau mamare.

Coada-soricelului, multiple intrebuintari

Coada-soricelului are o actiune excelenta asupra aparatului genital feminin si este utila in caz de dismenoree, tulburari de ciclu, fibrom, chist sau cancer ovarian.

Se utilizeaza intern sub forma de infuzie sau tinctura, in asociere cu administrarea locala, sub forma de comprese sau spalaturi vaginale, bai de sezut.

Galbenelele, cicatrizante

Galbenele contin substante cu efect cicatrizant, dezinfectant, antiinflamator, benefic in sfera genitala.

Galbenele se pot folosi intern (infuzie, tinctura) si extern (bai de sezut, creme, supozitoare) pentru diferite afectiuni genitale, avand efecte antiinflamatorii, antimicrobiene si cicatrizante; dismenoree, vaginite, anexite, leucoree, tricomonaza, candidoza sau alte micoze.

Mladitele de zmeur amelioreaza acneea

Extractul gemoterapic din mladite de zmeur este deosebit de benefic in reglarea secretiei hormonale ovariene: dismenoree, tulburari de ciclu menstrual, tulburari de menopauza, fibrom uterin, chist ovarian. Are efecte benefice si in ameliorarea acneei din perioada pubertatii, asociata cu alte tratamente specifice. Amelioreaza hirsutismul; imbunatateste fertilitatea si libidoul, avand efecte usor afrodiziace.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea