Sanatate

#remedii indigestie # indigestie paste #indigestie

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Remedii care te scapa de neplacerile meselor bogate de Paste

Traditia mesei de Paste spune sa avem de toate pe masa, adica multa proteina animala (carne de miel, oua, drob), grasimi (sosuri, maioneze, rantasuri), glucide (cozonac, tort).

Este bine sa mancati cu masura, sa incercati sa nu consumati toate felurile de mancare la aceeasi masa; adaugati multe legume, verdeturi sub forma de salate si garnituri; si, bineinteles, alcool cu moderatie, nu amestecati bauturile alcoolice; evitati bauturile dulci din comert; nu terminati masa cu dulciuri, acestea trebuie consumate la cateva ore dupa masa, la fel si fructele

O atentie deosebita trebuie sa acorde alimentatiei persoanele cu afectiuni biliare (litiaza biliara), hepatice (steatoza, hepatita, ciroza) sau cele cu hiperaciditate (ulcer gastric sau duodenal), la care abuzul alimentar si de alcool poate declansa colici biliare, colecistita acuta, pancreatita, insuficienta hepatica ce reprezinta urgente medicale.

Persoanele cu afectiuni cardiace (hipertensiune, cardiopatie, hipercolesterolemie) trebuie sa nu faca exces de sare, grasime animala, pentru ca acestea pot precipita o criza hipertensiva sau un accident vascular.

Va recomand sa aveti la indemana o trusa verde ce va poate scapa de orice „incident” digestiv neplacut :

  • pentru imbunatatirea digestiei si prevenirea aparitiei unei indigestii, folositi multe condimente aromatice, proaspete sau sub formă de pulbere: chimen, fenicul, anason, busuioc, salvie, rozmarin, sofran, turmeric; sau folositi-le sub forma de ceaiuri digestive (de menta, musetel, ghimbir, fenicul, busuioc, rozmarin, anason, chimen, cimbru), pe care le puteti bea la sfarsitul mesei; ulei volatil de menta, de cimbru (in proportia de 2:1), cate 3 picaturi de amestec, de 3 ori pe zi,cu putina apa.
  • inainte de masa, beti un ceai din plante ce imbunatatesc secretia de bila si ajuta la digestia grasimilor: anghinare, papadie, sunatoare, cicoare; sau luati 20-30 picaturi din aceste plante (dizolvate in apa)
  • -persoanele cu hiperaciditate pot consuma ceaiuri de ghimbir, galbenele, lemn-dulce, tei, flori salcam, la 30 minute dupa masa
  • -sa nu uitam de produsele ce imbunatatesc digestia, combat balonarea, abosrb toxinele: extracte de papaya, de ananas, de ghimbir, de bila bovina, carbunele medicinal, administrate in timpul mesei
  • -ceaiurile asiatice (ceai alb, negru, verde) sunt benefice in aceasta perioada, deorece ne hidrateaza, au actiune tonica asupra sistemului digestiv, ajuta la mentinerea in limite normale a valorilor colesterolului si glicemiei, ne energizeaza !
  • Nu uitati de ficat, care in aceasta perioada e suprasolicitat si intoxicat; pe langa plantele tonic-amare (anghinare, papadie) asociati obligatoriu armuraiul (care detoxifica si regenereaza celula hepatica)- sub forma de pulbere (1 lingurita rasa de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol), infuzie combinata (3 cani pe zi), ulei extravirgin din seminte de armurariu (1-2 linguri pe zi).

Sursa foto: blog.timeforslovakia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele