Sanatate

#busuioc #condimente #patrunjel #ardei iute #leustean #cuisoare #hrean #chimen

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Proprietatile terapeutice nebanuite ale condimentelor

Condimentele, autohtone sau provenind de pe alte meleaguri, pot fi folosite pentru a da savoare si gust diferitelor mancaruri. In acelasi timp, ele au reale proprietati terapeutice. Cel mai bine este sa le folosim in stare proaspata sau sub forma de pulbere, adaugate la sfarsitul prepararii mancarurilor. De asemenea, pot fi utilizate si sub forma de ceaiuri.

Mararul, recomandat femeilor

Mararul este numit si planta feminitatii, deoarece contine fitoestrogeni - care stimuleaza si regleaza balanta hormonala feminina, potenteaza caracterele specifice feminine. In cazul femeilor la menopauza, diminueaza simptomele neplacute specifice (bufeuri, insomnie). Are si proprietati diuretice, ajutand la eliminarea apei in exces din tesuturi, este util si pentru combaterea infectiilor si litiazei urinare, creste tonusul fizic si psihic. De asemenea, usureaza digestia.

Leusteanul normalizeaza tensiunea arteriala

Leusteanul stimuleza digestia, diminueaza colicile intestinale. Are si efect diuretic, este util pentru combaterea infectiilor urinare si in caz de litiaza renala. De asemenea, favorizeaza eliminarea expectoratiei in caz de bronsite sau rinofaringite si ajuta si la normalizarea tensiunii arteriale.

Patrunjelul previne aparitia tumorilor

Patrunjelul are efecte diuretic-detoxifiante puternice, favorizeaza digestia, este un bun drenor hepatic, are actiune antitumorala (in special la nivel pulmonar), ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Mestecate, frunzele de patrunjel ajuta la reimprospatarea respiratiei.

Menta combate durerile de cap

Menta, cu actiune antispastica, antiseptica intestinala, antidiareica, antiemetica, este utila si pentru calmarea durerilor de cap.

Cimbrul scade nivelul colesterolului

Cimbrul este un antiseptic intestinal si respirator, fluidifica secretiile bronsice, stimuleaza digestia, diminueaza colicile intestinale, meteorismul, scade colesterolul si trigliceridele. De asemenea, favorizeaza atentia si concentrarea mentala.

Chimenul imbunatateste digestia

Ceaiul din seminte de chimen este benefic in caz de colici, indigestie, meteorism, greata, diaree.

Busuiocul trateaza infectiile respiratorii

Busuiocul este antiseptic digestiv si respirator. Este util in caz de indigestie, senzatie de greata si infectii respiratorii.

Boabele de mustar intensifica circulatia sanguina

Boabele de mustar ajuta la metabolizarea grasimilor, normalizeaza valorile colesterolului, stimuleaza apetitul alimentar si intensifica circulatia sanguina.

Hreanul stimuleaza imunitatea

Hreanul are proprietati antibiotice si antiseptice la nivel intestinal si respirator. Hreanul stimuleza imunitatea generala a organismului, imbunatateste circulatia si stimuleaza digestia.

Ardeiul iute, bun pentru digestie

Ardeiul iute contine multa vitamina C si ajuta la cresterea imunitatii, imbunatateste digestia si circulatia periferica.

Boiaua previne aparitia cancerului

Boiaua contine si ea o cantitate mare de vitamina C. Are actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului. De asemenea, are actiune antibacteriana si stimuleaza secretiile digestive, normalizeaza valorile tensiunii arteriale si imbunatateste circulatia sanguina.

Cuisoarele, anestezic natural

Cuisoarele au proprietati antiseptice, antibacteriene si antivirale. Cuisoarele reprezinta un anestezic natural folosit pentru combaterea durerilor de dinti. Mestecate, cuisoarele inlatura mirosul neplacut al gurii. De asemenea, amelioreaza meteorismnul abdominal, diminueaza senzatia de greta, voma si diareea.

Scortisoara fluidifica sangele

Scortisoara regleaza nivelul glicemiei, al trigliceridelor si colesterolului LDL. Scortisoare are si proprietati antimicrobiene, favorizeaza digestia, este o sursa foarte bogata de antioxidanti si fluidifica sangele.

Ghimbirul combate raul de miscare

Ghimbirul imbunatateste digestia, scade aciditatea gastrica, combate balonarea si senzatia de greata si voma, inclusiv din timpul sarcinii. Ghimbirul combate cu succes raul de miscare (calatorie cu masina, avionul, vaporul) si imbunatateste circulatia. Are proprietati antioxidante.

Oregano are proprietati antivirale

Oregano are proprietati antibacteriene si antivirale. Sursa excelenta de acizi grasi omega-3 si substante antioxidante.

Rozmarinul previne imbatranirea

Rozmarinul are proprietati antioxidante si anti-aging, favorizeaza secretia de bila si stimuleaza activitatea mentala.

Curcuma combate reumatismul

Curcuma (sofran indian) este foarte bogat in antioxidanti, ajuta in lupta contra aparitiei bolilor degenerative si a cancerului. De asemenea, imbunatateste digestia, are efecte benefice in cazul unor boli inflamatorii intestinale, reumatismale si este protector hepatic

 

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea