Sanatate

#slabit dupa sarbatori # cura detoxifiere #detoxifiere #detoxifiere dupa sarbatori

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Semne care iti arata ca ai nevoie de o cura de detoxifiere. Cele mai bune remedii

Se spune ca nu exista dragoste mai sincera decat dragostea pentru mancare, si toti iubim parca si mai mult mancarea in perioada sarbatorilor. Vorbim despre aceea mancare gatita in casa, facuta cu dragoste si pasiune…. chiar daca intra in categoria mancarirlor grele, care suprasolicita sistemul digestiv si hepato-biliar. Este vorba despre mesele pregatite in familie, alaturi de cei dragi…s i bine ar fi sa pastram spiritul sarbatorilor in inimile noastre tot anul!

o cura drastica de detoxifiere poate descarca in circulatie o cantitate mare de toxine care, daca nu sunt eliminate rapid, intoxica organismul!

Nu este cazul sa regretam ceva, chiar daca am pus 2-3 kg in plus, vom revenim la formele initiale, chiar daca „prea mult bine” ne-a facut si rau.

Vreau sa atrag atentia ca, dupa aceasta supraabundenta culinara, nu este bine sa trecem brusc la restrictii calorice (asa cum nu e buna pentru organism nici trecerea brusca de la perioada de post la cea specifica sarbatorilor).

O perioada de detoxifiere este mai mult decat benefica! De ce?

Pentru ca, dincolo de cele cateva kilograme in plus, multi dintre noi:

  • ne-am marit circumferinta abdominala si ne-am crescut valorile colesterolului sanguin si trigliceridelor, a glicemiei (risc de boala cardio-vasculara).
  • ne-am suprasolicitat sistemul digestiv, inclusiv sistemul hepato-biliar (ceea ce poate cauza dischinezii biliare sau, si mai grav, poate creste riscul aparitiei litiazei biliare, a colecistitei sau pancreatitei; ficatul se incarca cu grasime si nu mai functioneaza la parametrii optimi.
  • persoanele ce prezinta o hipersecretie gastrica risca sa faca gastrita sau ulcer gastric si duodenal.

Deci, acumularea de toxine in organism are efecte negative pe termen scurt (tulburari digestie, digestie dificila, balonari, constipatie, stare oboseala, dureri cap, senzatie greata, colici, aspect tern al pielii, aparitia de urticarii), dar si pe termen lung (hipertensiune, ateroscleroza, diabet zaharat, sindrom metabolic, ulcer, litiaza biliara, steatoza hepatica, pancreatita etc.)

Ce putem face, cu siguranta, e sa renuntam la:

  • orice fel de mancare fast-food, patiserie, mezeluri, dulciuri, faina alba, zahar, prajeli, dressinguri din comert; la fel la alcool si tigari.
  • incercam sa consumati cat mai multa hrana vie, nepreparata termic, cu consum crescut de legume, fructe, verdeturi care cresc alcalinitatea organismului.
  • consumam zilnic suc proaspat preparat de patrunjel, telina, sfecla rosie, morcov.
  • consumam supe/ciorbe de legume, acrite cu zeama de varza sau bors
  • consumami zilnic 1 iaurt/sana/chefir/ naturale, eventual cu o jumatate de lingurita de scortisoara pudra (ajuta le reglarea valorilor colesterolului sanguin si glicemiei).
  • consumam alge.
  • mancam zilnic salate asortate si colorate: rosii cherry, ardei gras (rosu, portocaliu, verde), salata verde, castraveti, varza alba/rosie, kale; adaugati ulei seminte canepa si condimente aromate (menta verde, marar, patrunjel, ghimbir, busuioc), plus seminte in, de susan, miez de seminte dovleac; nu uitati de crucifere (broccoli, conopida, varza Bruxelles) fierte scurt la aburi.
  • consumam in fiecare zi ceai alb sau ceai verde, sau oolong, sau pu-erh; aproximativ doua-trei cani/zi, cu adaos de zeama de lamaie (si eventual o lingurita de miere); puteti asocia si ceai soc, ceai papadie, ceai de anghinare, ceai urzica, ceai de coada-calului, ceai de frunze de mesteacan (2-3 cani/zi), timp de aproximativ 15-20 zile.
  • ficatul este unul dintre organele care au lucrat din greu in aceasta perioada, avem nevoie de un ficat sanatos si curat, deci haideti sa-l „hranim” cu ceai papadie, anghinare, sunatoare, rozmarin; si extract de armurariu, aproximativ 1 g/zi.

Pentru un plus de detoxifiere, dar si de energie, ar fi bine sa incercam sa consumam (aproximativ 21-30 zile) suc de orz verde, cu putere detoxifianta, antioxidanta si regeneratoare foarte puternica; suc de aloe vera, care imbunatateste digestia si ajuta la detoxifierea digestiva; suplimentele cu Spirulina si Chlorella elibereaza organismul de toxinele acumulate, inclusiv metale grele.

Daca resimtiti o stare de astenie fizica si/sau psihica, incercati o terapie cu extracte de Rhodiola rosea, Ginseng, laptisor de matca, care ne ajuta sa ne redobandim tonusul fizic si pishic.

Va recomand cu caldura sa efectuati cateva sedinte de reflexoterapie palmoplantara si drenaj limfatic, reflexoterapie polarizata si respiratie profunda, pentru echilibrarea energetica a organismului, imbunatatirea functiilor organelor interne, accelerarea metabolismului, imbunatatirea digestiei si cresterea imunitatii.

Detoxifierea nu este un trend, nu trebuie efectuata dupa ureche, cereti intotdeauna sfatul unui medic inainte de a incepe o cura de detoxifiere! In caz contrar, riscati aparitia unor deficite de vitamine si minerale, scaderea imunitatii. In plus, o cura drastica de detoxifiere poate descarca in circulatie o cantitate mare de toxine care, daca nu sunt eliminate rapid, intoxica organismul, deci obtinem efectul invers!

Sursa foto: watchfit.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea