Sanatate

#tinctura #fibrom uterin #gemoterapie #terapii naturiste #ceaiuri fibrom

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Beneficiile terapiilor naturiste in caz de fibrom uterin

Fibromul uterin (sau leiomiomul) este o formatiune benigna, unica sau multipla, ce se dezvolta la nivelul peretelui uterin. Incidenta este destul de crescuta, apare de obicei la aproximativ 50% din femeile peste 40 ani, cauzat de dezechilibrele hormonale ce se instaleaza incepand cu aceasta varsta.

Factori favorizanti ai fibromului uterin:

  • predispozitie genetica
  • nivel crescut de estrogeni

Poate creste in sarcina; diminua dupa nastere si la menopauza.

Fibroamele pot fi asimptomatice (descoperite intamplator cu ocazia unui examen genital sau la ecografie) sau pot cauza tulburari de ciclu (hemoragii menstruale sau hemoragii intre menstre), durere si senzatia de apasare in zona pelvina. Prin compresia organelor din jur pot aparea si tulburari de mictiune, constipatie, durere in timpul actului sexual sau chiar infertilitate.

Cum se trateaza


In functie de dimensiunile si de stadiul de dezvoltare al fibromului, se poate apela la tratamentul medicamentos sau interventia chirurgicala.

Foarte importanta este alimentatia, care trebuie sa contina multe legume si fructe consumate in stare proaspata, cereale integrale, fructe si seminte oleaginoase, uleiuri presate la rece (ulei de samburi de struguri, un bun reglator hormonal).

Este de preferat sa se elimine toate alimentele semipreparate, aditivate, ca si bauturile din comert. Acestea, din cauza compusilor sintetici pe care ii contin, pot perturba echilibrul endocrin. De asemenea trebuie redusa cantitatea de carne, de grasime animala, de mezeluri, afumaturi, conserve, de lactate, cafea, alcool. Zaharul este bine sa fie inlocuit cu miere de albine.

Terapii recomandate in caz de fibrom

Daca se opteaza pentru un tratament conservator, plantele pot aduce reale beneficii.

In primul rand se utilizeaza gemoterapia, care, pe langa faptul ca amelioreza simptomatologia, ajuta la micsorarea sau chiar disparitia fibromului.

Indicate sunt extractul din mladite de merisor, mladite de mur si zmeur, mladite de sequoia, extractul din muguri de arin alb, muguri de coacaz negru, dupa o schema stabilita de medicul apifitoterapeut, urmata timp de trei luni.

Se pot folosi si urmatoarele plante medicinale (sub forma de capsule, ceai-infuzie, macerat - pulbere sau tincturi) care diminueaza meno/metroragiile, amelioreaza congestia pelvina si ajuta la reglarea hormonala: cretisoara, traista-ciobanului, coada-racului, urzica, papadia, galbenele, coada-soricelului, coada-calului, salvia, branca-ursului, angelica, laminaria.

Sursa foto: completewellbeing.com

Tratamentul cu produse apicole (miere, propolis, apilarnil, laptisor de matca, polen, pastura), sub indrumarea unui specialist, poate da rezultate foarte bune.

De asemenea, puteti sa urmati o terapie combinata cu antioxidanti - extract de strugure, de rodie, de acai, de goji, de ghimbir, de sofran, vitamina A, C, E, selenium, zinc, licopen etc

Ca tratament extern, se pot aplica si comprese calde cu coada-calului (inmuiata in aburi) sau cu ulei de ricin si ghimbir, cu bitter suedez.


Reflexoterapia ajuta mult la echilibrarea hormonala, se efectueaza 10-12 sedinte, una la doua zile.

 

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina