Sanatate

#verdeturi #retete cu spanac #leurda #ceapa verde #usturoiul # ciorba de loboda #spanac #loboda

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Beneficiile dietei de primavara

Primavara este sezonul verdeturilor, adevarate alimente-medicament care ne detoxifica, ne imbunatatesc digestia, ne accelereaza metabolismul, ne cresc imunitatea si ne stimuleaza tonusul fizic si psihic. De aceea, urzicile, untisorul, spanacul, salata verde, ceapa, usturoiul, loboda, stevia si anghinarea nu ar trebui sa lipseasca din farfuriile noastre. In plus, pentru detoxifierea organismului la inceput de primavara, este indicat sa apelam si la fitoterapie si reflexoterapie.

Detoxifierea naturala, cum este cea specifica postului, nu reprezinta doar o dieta, ea ar trebui sa devina un mod de viata.

Detoxifierea organismului presupune accelerarea eliminarii toxinelor la nivel sanguin, hepatic si renal. Este bine sa efectuam periodic cure de detoxifiere, mai ales la schimbarea anotimpului (primavara si toamna).

Pe durata curei este bine sa eliminam din alimentatie carnea grasa, afumaturile, mezelurile si conservele, produsele de patiserie si dulciurile.

Este indicat sa renuntam la alcool, fumat, mancare fast-food, sa ne hidratam corespunzator (2 l/zi de apa, ceai, sucuri naturale). De asemenea, este recomandat sa facem zilnic miscare si sa respectam orele de odihna.

Cura poate dura de la 7 pana la 30 zile, in functie de tolerabilitatea individuala.

Detoxifierea, necesara mai ales in cazul femeilor

Detoxifierea, in special in cazul femeilor, este cu atat mai utila deoarece acestea sunt supuse in plus diferitelor variatii hormonale, urmeaza tratamente cu anticonceptionale, deci sunt direct influentate de prezenta si acumularea in organism a xenoestrogenilor. Acestia sunt compusi chimici – „falsi” estrogeni, care prezinta afinitate pentru receptorii estrogenici de la nivelul glandei mamare, a tesutului uterin si ovarian, unde se fixeaza si produc dezechilibre hormonale (hiperestrogenism), chisturi ovariene si mamare si, din pacate, chiar cancer ovarian si mamar.

Pentru a beneficia la maximum de proprietatile verdeturilor, este indicat sa le consumam in starea lor naturala, cat mai putin prelucrate termic.

Urzicile sunt tonice generale

Urzicile (sub forma de salata, piure, ciorba, suc proaspat, ceai) au o puternica actiune diuretic-depurativa, care contribuie la detoxifierea organismului si, in acelasi timp, aduc un aport de vitamine (acid folic, C, A, E si K) si minerale (calciu, fier si magneziu), aminoacizi esentiali, clorofila, cu actiune tonica generala.

Leurda favorizeaza absorbtia colesterolului

Leurda contine minerale (potasiu, magneziu, calciu), cu efect tonic cardiac, si fibre alimentare care favorizeaza asimilarea grasimilor si absorbtia colesterolului.

Papadia, buna pentru ficat

Papadia (sub forma de salata din tije sau frunze tinere, suc, ceai) are actiune diuretic-depurativa, scade colesterolul si este un bun drenor hepato-biliar.

Loboda combate afectiunile dermatologice

Loboda este e bogata in vitaminele E si K, utila in caz de chisturi ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice. 

Ceapa si usturoiul te ajuta sa slabesti

Usturoiul si ceapa verde sunt bogate in vitamine (A, B1, B2, E, C, K), minerale (iod, zinc, magneziu si fier), apa si fibre, care intaresc sistemul imunitar, imbunatatesc digestia, scad colesterolul, ajuta la pierderea kilogramelor in plus.

Stevia, buna pentru inima

Stevia este bogata in vitamine din grupul B si vitamina C, in minerale esentiale: calciu, magneziu, fier si potasiu. De asemenea, are efecte purgative si de reglare a activitatii inimii.

Spanacul combate astenia

Spanacul este bogat in calciu, fier, acid folic, vitaminele A, C, B, E si K. Spanacul creste imunitatea, regleaza tranzitul intestinal, combate anemia si starea de astenie psihica si, in plus, are efect antialergic.

Anghinarea indicata celor care au probleme cu bila

Anghinarea are multiple actiuni de dezintoxicare a organismului. Printre acestea se numara efectul coleretic-colagog, de stimulare a producerii si eliminarii de bila, de scadere a colesterolului din sange si de stimulare a diurezei.

Alte verdeturi pe care este bine sa le consuman din abundenta in aceasta perioada sunt untisorul (imbunatateste circulatia venoasa), nasturelul (combate anemia) si salata verde (stimuleaza pofta de mancare, este drenor hepatic, reechilibrant nervos si favorizeaza somnul).

Toate verdeturi se pot consuma si sub forma de sucuri proaspete (250 ml suc/zi).

Plante recomandate

In paralel cu adoptarea unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii naturale, vom folosi o serie de plante cu rol important in detoxifierea la nivel digestiv, hepato-biliar, renal, sanguin.

Aceste plante amelioreaza digestia, combat constipatia, stimuleaza secretia si excretia de bila, favorizeaza diureza, accelereaza metabolismul, imbunatatesc circulatia: soc, mesteacan, urzica, coada-soricelului, coada-calului, papadie, anghinare, cicoare, merisor, musetel, frasin, rozmarin.

De asemenea, ceaiul verde este deosebit de benefic, datorita faptului ca este un antioxidant de exceptie, are actiune detoxifianta, diuretica, ajuta la reglarea tranzitului intestinal, scade colesterolul. In plus, este vitaminizant si remineralizant, tonic la nivel fizic si psihic.

Pentru a accelera procesele metabolice de eliminare a toxinelor, in aceasta perioada este bine sa efectuam cateva sedinte de reflexoterapie si masaj terapeutic, care, in plus, ne echilibreaza din punct de vedere energetic si emotional. Si sa nu uitam de importanta folosirii unor lotiuni si creme absolut naturale, fara conservanti si aditivi sintetici, pentru ingrijirea corporala.

 

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea