Sanatate

#antibiotice din natura #abuz antibiotice #antibiotice

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Antibioticele, intre necesitate si abuz

Antiobicele au reprezentat un succes enorm al medicinii anilor 1900, au salvat si continua sa salveze vieti omenesti. Numele vine din limba greaca (antibios) si inseamna contra vietii, adica omoara diferiti agenti patogeni infectiosi (mai precis bacterii si protozoare). Problema este cand aceste antibiotice ne pun in pericol sanatatea si chiar viata noastra, a oamenilor.

 

Cum societatea actuala a dezvoltat din ce in ce mai multe infectii cu o multitudine de germeni, a crescut si numarul antibioticelor descoperite si folosite…si asa s-a ajuns la abuz si exces. Si in acest caz ocupam un loc „fruntas”in Europa- locul doi in ceea ce priveste consumul zilnic de antibiotice raportat la numarul de locuitori.

 

Cum am ajuns la aceasta situatie de-a dreptul periculoasa?

  • automedicatia: 1 din 5 romani ia antibiotice fara reteta; de multe ori luam antibiotice pentru orice raceala, facem tratamente incomplete (ca doza si timp administrare), le dam copiilor antibiotice (puternice!) pentru un simplu guturai de teama complicatiilor!
  • usurinta cu care unii medici prescriu antibiotice, in special in cazul copiilor mici
  • unii farmacisti elibereaza pacientilor antibiotice fara reteta de la medic
  • alimentatia: multe produse de provenienta animala (carne-in special cea de pui, lapte si produse lactate, oua) prezinta concentratii diferite de antibiotice folosite in scop veterinar si care ajung si in organismul nostru.

 

Efectele acestui abuz?

  • administrarea in exces a antibioticelor conduce la aparitia fenomenelor de rezistenta si a ”superbacteriilor”, care nu vor mai putea sa fie omorate de nici un antibiotic descoperit pana la ora actuala.
  • dereglarea florei intestinale saprofite, benefice, cu scaderea accentuata a imunitatii digestive (digestie dificila, meteorism, diaree) si generale; in ultimii ani Romania se confrunta cu infectia cu Clostridium difficile, cauzata de distrugerea florei microbiene; se poate manifesta ca o diaree, dar exista si cazuri grave, soldate chiar cu deces.
  • candidoza bucala si vaginala
  • afectare hepatica
  • copiii au tulburari crestere si probleme hormonale; un studiu publicat in Journal of the Medical American Association a demonstrat ca administrarea de antibiotice copiilor sub varsta de 2 ani creste riscul de obezitate in copilarie.

Este momentul sa tragem un mare semnal alarma in randul pacientilor, medicilor, farmacistilor!

In ultimii ani, situația din Romania referitoare la rezistenta bacteriana la antibiotice a devenit ingrijoratoare; in aceste conditii, infectiile ar putea redeveni principala cauza de mortalitate în urmatorii ani!

Exista multe antibiotice naturale, care, administrate corect, pot distruge agenti patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci); in schimb, acestea nu distrug flora intestinala si nu provoaca fenomenul de rezistenta; este vorba in primul rand de uleiurile esentiale (de cimbru, oregano, eucalipt, menta, scortisoara, te-tree, busuioc), de echinaceea, propolis, argint coloidal.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea