Sanatate

#remedii infectii respiratorii #prevenire infectii respiratorii #infectii respiratorii

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Prevenirea infectiilor respiratorii la copii

Odata cu venirea anotimpului rece a crescut exponential si incidenta infectiilor respiratorii; acest lucru se intampla in special in randul copiilor mici, care frecventeaza colectivitatile. Problema majora o reprezinta faptul ca, dupa ce copilul se face bine, este trimis, normal, inapoi la cresa, gradinita sau scoala, si in scurt timp apar recaderi sau reinfectii, favorizate de contactul cu ceilalti copii.

Se creeaza astfel un cerc vicios, iar parintii sunt disperati de faptul ca micutii nu mai reusesc sa reintre in colectivitate si petrec majoritatea timpului acasa, raciti, in ciuda nenumaratelor tratamente urmate (de multe ori cu antibiotice)!

Va recomand in primul rand o cura de imunizatrea naturala, care sa stimuleze capacitatea proprie a organismului de a-si imbunatati imunitatea nespecifica si de a lupta eficient contra infectiilor respiratorii.

Nu uitati ca aceste terapii naturale trebuie recoamndate de catre un medic apifitoterapeut, in caz contrar, riscati sa perturbati echilibrul, si asa fragil, al sistemului imunitar al copiilor!

Este recomandat sa le administrati copiilor preparate gemoterapice; tratamentul trebuie individualizat, in functie de frecventa infectiilor, localizarea lor, curele de antibiotice administrate anterior, prezenta complicatiilor etc. Se administreaza extracte din muguri de coacaz-negru, muguri de brad, muguri catina, muguri de porumbar, mladite de maces, muguri de calin, in cure periodice de 1-2 luni.

Echinaceea poate fi adminstrata copiilor, de preferat sub forma de suc stabilizat si standardizat, in combinatie cu extracte din fructe bogate in vitamine si minerale: maces, afin, catina, coacaz negru; administrarea se face intr-un ciclu de 4 zile urmate de 4 zile pauza, pentru o perioada de maxim 4-6 saptamani.

Se pot folosi si siropurile ce contin echinaceea, de preferat in asociatie cu propolis, administrat pe o perioada de 10-15 zile.

Copiilor peste 4 ani li se pot administra si capsule cu ulei de chimen negru, un imunomodulator foarte eficient, 100 mg de 2-3 ori/zi, in cure de maxim 30 zile.

De asemenea este bine sa se consume siropuri si sucuri naturale (presate la rece, fara zahar) din macese, afine, catina, zmeura, citrice, struguri, o sursa naturale de vitamine, minerale si antioxidanti; ceaiurile naturale din fructe de padure, fructe exotice, citrice, mere, pere, consumate caldute, cu adaos de miere si suc lamaie sunt si ele benefice. 

Toate acestea reprezinta surse naturale de vitamine, sa nu uitam ca suplimentele vitaminice sintetice nu sunt benefice!

In cazul in care copilul a racit, este bine sa-l hidratam corespunzator (limonada, citronada, ceaiuri caldute), sa ii administram  antibiotice naturale care sunt la fel de eficiente ca si medicamentele clasice, dar fara reactii adverse. Este vorba de propolis, uleiuri esentiale (de menta, te-tree, cimbru, eucalipt, lamaie); la fel de eficiente sunt si extractele naturale din cimbru, muguri plop, scai-vanat, busuioc, muguri pin, de brad, flori de soc, echinaceea. 

Argintul coloidal are efecte antiseptice, antibiotice si antivirale puternice.

Pentru copii exista siropuri ce contin in amestec aceste plante si substante naturale, placute la gust si usor de administrat.

Tot pentru cresterea imunitatii si o dezvoltare armonioasa fizica si psihica a copiilor se recomanda uleiul de peste (bogat in acizi grasi omega 3, eventual in combinatie cu vitamine A, D, E, C) sub forma de capsule masticabile sau solutie.

Tot in scopuri profilactice este recomadabila administrarea preparatului homeopat ce contine autolizat filtrat de ficat si inima de Anas Barbariae (rata salbatica). Preventiv: se ia o doza pe saptamana in perioada sezonului rece.

Sa nu uitam de importanta unei alimentatii sanatoase, care trebuie sa contina toate principiile nutritive, cu accent pe proteina de calitate (peste, oua, branza, lapte si iaurturi naturale), legume si fructe, cereale integrale.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea