Sanatate

#chirurgie # sindrom tunel carpian #chirurgia mainii #tunel carpian

Expertul Acasa.ro, dr Rodica Banciu: Tot ce trebuie sa stii despre sindromul canalului carpian

Sindromul canalului carpian este o afectiune ce apare in urma compresiei nervului median la nivelul mainii. Este destul de raspandita, 10% din populatie sufera de aceasta afectiune, iar stilul de viata modern contribuie din plin la cresterea numarului de cazuri. In cazul esecului tratamentului medical sau in formele avansate ale afectiunii, este necesar tratamentul chirurgical. In majoritatea cazurilor, recuperarea este completa, mai putin in cazurile avansate cu o evolutie indelungata.

Canalul carpian este un tunel osteofibros, situat in regiunea proximala a palmei. Este format de ligamentul anular anterior al carpului si de oasele carpiene. Nervul median, impreuna cu tendoanele flexoare, se angajeaza in canalul carpian pentru a ajunge la nivelul mainii. Suferinta nervului median la acest nivel este o patologie foarte frecventa care afecteaza pana la 10% din toata populatia.

De obicei, aparitia acestui sindrom nu are o cauza anume. Uneori poate fi dat de compresia externa prelungita a mainii, de traumatismele, infectiile, tumorile, anomaliile musculotendinoase locale sau microtraumatismele repetate. Poate aparea, de asemenea, in cadrul bolilor reumatologice si de colagen, a diabetului, amiloidozei si a altor boli sistemice.

Sindromul de canal carpian poate fi intalnit si in sarcina, dar dupa nastere, in majoritatea cazurilor, simptomele dispar.

Cum se diagnosticheaza

Afectarea nervului median la nivelul canalului carpian duce la aparitia unui tablou clinic caracteristic. Astfel se pot observa furnicaturi, amorteala sau senzatie de arsura la nivelul fetei palmare a degetului mare, aratatorului, mijlociului si jumatatii externe a inelarului.

Aceste senzatii apar in special noaptea sau dimineata devreme, trezind pacientul din somn.

In timp, simptomele se accentueaza, ducand la aparitia durerilor la nivelul mainii, care pot iradia la nivelul antebratului, cotului si bratului.

Pacientii cu o evolutie indelungata pot prezinta o scadere a sensibilitatii si afectarea muschilor intrinseci ai mainii. Din aceasta cauza poate aparea un deficit motor, tradus printr-o slabiciune a mainii, o lipsa a fortei, scaderea indemanarii cu imposibilitatea de a face miscari fine, de precizie. Muschii se atrofiaza dand  mainii un aspect descarnat.

Explorarea electrofiziologica permite confirmarea diagnosticului clinic, precum si detectarea altor compresii ale nervilor, care pot fi asociate sindromului de canal carpian.

Electromiografia confirma diagnosticul.

In ce consta tratamentul

Initial, in stadiul precoce al bolii, se poate incerca infiltratia locala prin injectarea unui antiinflamator corticosteroidian. De obicei, imediat dupa injectare, se observa o agravare trazitorie a simptomelor, care dispare in aproximativ o zi. Ameliorarea apare in cateva zile, dar la aproximativ 80% din pacienti, simptomele vor reaparea in timp. Infiltratia poate fi repetata de doua-trei ori.

De asemenea poate fi practicata si imobilizarea mainii pe o atela.

Tratamentul chirurgical

In cazul esecului tratamentului medical sau in cazurile avansate ale bolii, este indicat tratamentul chirurgical. Acesta consista in eliberarea nervului median prin sectiunea ligamentului anular anterior al carpului.

Daca exista o patologie locala asociata sindromului de canal carpian, se vor practica gesturi chirurgicale specifice.

In general, interventia se face cu anestezie loco-regionala sau locala, iar pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi.

Dupa operatie, furnicaturile si paresteziele de la nivelul degetelor dispar repede. Durerile, in schimb, dispar un pic mai tarziu. Pentru recuperarea fortei si a indemanarii pot fi necesare mai multe saptamani. Pacientii care au avut o afectare importanta si indelungata a nervului median
recupereaza mai lent, iar uneori recuperarea poate fi incompleta persistand un deficit motor si  senzitiv.

 

Dr Rodica Banciu

chirurg plastician

Centrul Medical Panduri, Clinica Arcul de Triumf

Adresa:  Str. Clucerului nr. 55, Sector 1, Bucuresti
E-mail: dr.rodicabanciu@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Rodica Banciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea