Sanatate

#umar #durere umar #sechele umar #corticosteroizi #fizio-kineto-terapie #chirurgie umar

Expertul Acasa.ro, dr Rodica Banciu: Cauza posibila a durerii umarului la pacientii tineri si la sportivi

De obicei, durerile si deficitul motor la nivelul umarului apar odata cu varsta si sunt cauzate de sechelele traumatice si patologia degenerativa. Aparitia acestor simptome la un pacient tanar sportiv poate fi cauzat de sindromul canalar al nervului suprascapular.

 

Nervul suprascapular inerveaza muschii supraspinos si infraspinos, implicati in rotatia externa si in miscarea de abductie (de ridicare) a bratului. Suferinta nervului suprascapular poate aparea din mai multe cauze, cum ar fi: traumatismele, fracturile, luxatiile, tumorile, chisturile, compresiile, calcificarile ligamentelor scapulare transverse si altele.

Dar, deseori, atingerea nervului apare in suprasolicitarea umarului, in urma efecturii unor miscari repetitive, de amplitudine mare si cu forta. Acestea apar de obicei in activitati profesionale sau sportive. Suferinta este data de microtraumatismele repetate si de compresia nervului, cel mai adesea la nivelul incizurii scapulare sau mai rar la nivelul bazei spinei scapulare. Aceste zone prezinta particularitati anatomice specifice, care favorizeaza afectarea nervului suprascapular la acest nivel.

Durerea, cel mai des semn

Simptomul cel mai des intalnit este durerea la nivelul fetei posterioare a umarului, agravata de miscare. Pot aparea, de asemenea, o slabiciune si o atrofie musculara.

Examenul clinic amanuntit si examenele paraclinice sunt importante pentru excluderea altor diagnostice posibile, precum si pentru evidentierea unor cauze de compresie locala. Efectuarea unei electromiografii permite confirmarea diagnosticului. De asemenea, pot fi necesare efectuarea unor radiografii de umar si de coloana cervicala, a unei ecografii si a RMN-ului pentru a identifica leziunile osoase sau de parti moi, precum si pentru a exclude alte afectiuni posibile de la nivelul umarului si a coloanei vertebrale.

 

Tratamentul conservator

In cazul sindromului canalar al nervului suprascapular cauzat de suprasolicitarea umarului, se incearca la inceput tratamentul conservator. In unele cazuri, in afectarile recente, se poate incerca infiltrarea locala cu corticosteroizi.

Reeducarea functionala este foarte importanta si permite recuperarea in aproximativ 60% din cazuri. Astfel se vor evita efectuarea miscarilor exagerate si in forta de la nivelul umarului pentru o durata de la 4-6 saptamani pana la 4-6 luni in functie de fiecare caz in parte.

De asemenea, se recomanda proceduri de fizio-kineto-terapie si de gimnastica medicala in scopul de a intari musculatura centurii scapulare.

Reeducarea dureaza de regula 6-8 luni si necesita o aderenta foarte buna a pacientului la programul de recuperare.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical in sindromul canalar al nervului suprascapular este indicat in cazuri selectionate, precum si la pacientii care nu s-au ameliorat in urma tratamentului conservator. In aceste cazuri, interventia chirurgicala este recomandata cat mai curand posibil, deoarece, daca aceasta este practicata cu intarziere, iar pacientul prezinta o atrofie musculara importanta, rezultatul este insuficient, cu persistenta unui deficit motor. De aceea, tratamentul conservator va fi supravegheat cu atentie, si daca nu se observa imbunatatiri constatate clinic si electromiografic, tratamentul chirurgical se va efectua in cel tarziu la 6 luni de la aparitia simptomelor.

Interventia chirurgicala consta in eliberarea nervului suprascapular la nivelul incizurii scapulare sau la baza spinei scapulei. Rezultatele de obicei sunt foarte bune cu vindecarea in aproximativ 90% din cazuri.

Daca suferinta nervului suprascapular este cauzat de chist sau de o tumoare, se practica excizia acestora. Leziunile traumatice, cu sectiunea nervului suprascapular, necesita repararea microchirurgicala.
 

Dr Rodica Banciu

chirurg plastician

Centrul Medical Panduri, Clinica Arcul de Triumf

Adresa:  Str. Clucerului nr. 55, Sector 1, Bucuresti
E-mail: dr.rodicabanciu@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Rodica Banciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea