Sanatate

#cearcane #pungi de sub ochi # tratament cearcane #transplant de grasime #injectare acid hialuronic

Expertul Acasa.ro, dr Rodica Banciu: Tratamente moderne care te scapa de cearcane

In acest articol o sa discutam in special despre cearcanele provocate de adancirea santului subpalpebral (santului de sub ochi) si mai putin despre cearcanele pigmentare.

 

Santul subpalpebral este zona de tranzitie dintre pleoapa inferioara si obraz. Adancirea lui este unul din semnele incipiente ale trecerii anilor.

Santul lacrimilor este o depresiune ce corespunde treimei medii a santului subpalpebral. Este o zona dinamica, de insertie a muschiului orbicular al ochiului la nivelul osului. Aceasta deformare este favorizata de jonctiunea dintre pielea fina a pleoapei inferioare si pielea mai groasa a obrazului, prezentand tesut adipos foarte subtire. Uneori, pielea de la acest nivel poate fi hiperpigmentata sau sa fie atat de subtire incat prin transparenta ei sa se vada vascularizatia muschiului.  Din cauza acestor particularitati ale zonei, este usor de inteles de ce uneori, chiar si la persoane tinere se poate observa adancirea santului subpalpebral, dar mai ales a santului lacrimilor.

Odata cu inaintarea in varsta, deficitul de volum se accentueaza afectand si treimea laterala a santului subpalpebral, cu evidentierea si scheletizarea conturului osos. Acestor modificari li se pot asocia si aparita pungilor de sub ochi date de pseudohernierea grasimii orbitale si ptoza tesuturilor cu coborarea santului subpalpebral si alungirea pleoapei inferioare. Pungile de sub ochi si excesul cutanat vor accentua si mai mult depresiunea de la nivelul santului subpalpebral si a vaii lacrimilor. Toate aceste modificari dau fetei un aspect obosit si matur.

 

Acid hialuronic sau transplant de grasime?

Tratamentul este ales in functie de adancimea santurilor si asocierea cu alte modificari cum ar fi - pungile de sub ochi, excesul cutanat, ptoza tesuturilor moi cu alungirea pleoapei inferioare, ptoza sau atrofia pometilor. In cazul santurilor subpalpebrale adancite si a aparitiei vaii lacrimilor fara alte modificari perioculare, tratamentul de umplere a depresiunilor este foarte eficient. Astfel deficitul de volum poate fi corectat fie cu ajutorul transplantului de grasime, fie folosind o substanta volumatoare cel mai adesea acidul hialuronic.

 

 

Lipofillingul (transplantul de grasime) este o metoda foarte buna de a corecta deficitul de volum. Este o interventie chirurgicala, care se efectueaza in sala de operatie necesitand anestezie. Recuperarea dureaza cateva saptamani, iar rezultatul final se vede la cateva luni. Grefa de grasime se integreaza in proportie de 40-80%, in functie de pacient si de zona tratata, astfel, uneori, este necesar repetarea tratamentului. Dar, odata integrata la nivelul zonei tratate, grasimea transplantata nu se mai resoarbe, ci urmeaza evolutia naturala a tesuturilor. Metoda este foarte buna in special in cazurile cand sunt necesare volume mari de corectat, fara costuri suplimentare pentru produsul injectat.

Dar, in cazul particular al zonei din jurul ochilor, nu este nevoie de cantitati mari pentru corectie. Deaceea, in tratamentul acestei zone, deseori nu se justifica o interventie chirurgicala . Injectarea de acid hialuronic in cabinetul medical este o solutie rapida si eficienta. Sedinta dureaza 15-30 minute, iar recuperarea - cateva zile. Rezultatul dureaza in jur de un an, iar la pacientii care au repetat tratamentul sau la tineri, poate dura mai mult de atat, uneori chiar pana la 2 ani.

Cum pot fi prevenite complicatiile

Regiunea perioculara este o zona foarte delicata, care necesita cunostinte anatomice avansate, tehnici de injectare corecte, produse de calitate si identificarea din timp a tuturor contraindicatiilor pentru acest tratament. Astfel pot fi reduse la minimum complicatiile ce pot aparea in urma tratamentului cum ar fi - iregularitatile, asimetriile, vizibilitatea produsului sub pielea fina, accidentele vasculare sau accentuarea edemului de sub ochi. De asemenea, sunt importante de diagnosticat si alte modificari asociate, cum ar fi pungile de grasime de sub ochi, ridurile, excesul tegumentar, ptoza tesuturilor si alungirea pleoapei inferioare, atrofia si ptoza pometilor. In aceste cazuri, umplerea santurilor si a depresiunilor pot imbunatati mult aspectul fetei. Dar, pentru obtinerea unui rezultat cat mai bun, este necesara asocierea altor proceduri cum ar fi peelingul, injectarea de toxina botulinica, tratamentul laser, blefaroplastia sau liftingul mediofacial.

Respectand toate indicatiile pentru corectia santurilor subpalpebrale si a vaii lacrimilor, rezultatele obtinute sunt foarte bune, cu disparitia depresiunilor profunde, oferind un aspect proaspat, natural si armonios.

 

Dr Rodica Banciu

chirurg plastician

Centrul Medical Panduri, Clinica Arcul de Triumf

Adresa:  Str. Clucerului nr. 55, Sector 1, Bucuresti
E-mail: dr.rodicabanciu@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Rodica Banciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea