Sanatate

#stralucire dinti #detartraj #stomatolog #stomatologie

Expertul Acasa.ro, dr Postelnicu Ionella Georgiana: Ce trebuie sa facem pentru ca dintii sa nu-si piarda stralucirea

Tartrul incepe sa se depuna de la o varsta frageda, chiar de la 9 ani, din momentul in care apar dintii definitivi si poate fi intalnit in unele cazuri pana dupa varsta de 40 de ani. De aici si grija constanta a parintilor pentru igienizarea corecta a dintilor. Tartrul apare in urma unui intreg proces, care poate fi, bineinteles, evitat. Bacteriile se depun pe dinti, apare placa bacteriana si apoi se formeaza tartrul care poate fi indepartat doar de medicul stomatolog in urma unor sedinte specializate.

Ritmul de formare al tartrului dentar depinde de mai multi factori, iar natura alimentelor pe care consumam este unul dintre cei mai importanti. La fel de important este si modul in care mestecam mancarea. Pozitia dintilor este un alt factor. Nu toti dintii sunt la fel de afectati de depunerile de tartru. Zona interna a dintilor frontali este cea mai afectata. Periuta patrunde mai greu in aceste zone, iar placa bacteriana ajunge sa se transforme in tartru.

Daca exista dinti inghesuiti, periajul este de asemenea ingreunat, fiind foarte greu de realizat o igiena corecta. Aparitia tartrului este favorizata, iar curatarea acestuia este posibila doar in cadru profesional, de catre un medic stomatolog. Fiecare dintre noi are o dispozitie aparte in cazul depunerilor de tartru.

Obiceiurile se deprind in copilarie. Invatam de la parinti, de la profesori, de la cei din jur si din admiratie pentru ei incercam sa fim ca ei. De aceea credem ca in programa scoala ar trebui sa existe ore de educatie stomatologica. Sa invatam ca preventia este cheia rezolvarii multora dintre probleme noastre.

Igienizarea reprezinta un ansamblu de actiuni terapeutice, in principal nechirurgicale, care urmaresc indepartarea placii bacteriene si a produsilor ei – a tartrului supra si subgingival si a cementului necrotic accesibil dupa detartraj – si mentinerea in timp a unei bune igiene gingivo-orale. Probabil asa ar suna o definitie dintr-un manual de educatie stomatologica, daca acesta ar exista. in mult mai putine cuvinte, igienizarea inseamna  curatarea dintilor si a cavitatii bucale.

Ingienizarea incepe acasa, prin periaj, la care se adauga mijloace secundare precum folosirea atei dentare, a apei de gura, realizarea unor dusuri bucale. Aceasta este continuata in cabinetul medical si presupune detartraj, lustruirea suprafetelor si curatarea in profunzime, pana la eliminarea tuturor impuritatilor.

Daca tartrul nu este indepartat periodic, el afecteaza si tesutul de sustinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducand la mobilizari ale dintilor afectati si, in final, la pierderea lor.

Pacientii cu depuneri de tartru au in permanenta un miros fetid la nivelul cavitatii bucale, chiar daca se spala pe dinti si folosesc apa de gura. in plus, exista si un aspect estetic neplacut, din cauza depozitelor maronii-galbui care se observa printre dinti.

Tartrul este poros, el adunand ca un burete placa bacteriana care se depune in mai multe straturi si se mineralizeaza. Astfel, depozitul se mareste, apasa pe gingie, aceasta se retrage, lasand dezgolita, de cele mai multe ori, radacina dintelui.

El se poate indeparta doar in cabinetele medicale dentare de specialitate, printr-o metoda denumita detartraj, care este de doua feluri: supra si subgingival.

Detartrajul este un tratament ce consta in spargerea si indepartarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansa metalica ce vibreaza, iar vibratiile produse duc la dezintegrarea tartrului.

Manopera este nedureroasa, dar sensibilitatea dintilor este diferita asa ca uneori poate fi neplacut. in aceste cazuri, o simpla anestezie locala rezolva toata problema.

Acumularea de tartru determina inflamarea gingiilor, ceea ce poarta numele de gingivita, care se manifesta prin umflarea, marirea, inrosirea, modificarea culorii si sangerarea acestora.

Daca tartrul persista perioade mai indelungate pe dinti si, in special in regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar si osul. Acesta, in incercarea de a se proteja de infectia cauzata de bacterii, se retrage, iar implantarea dintilor scade. Astfel, acestia se vor misca din ce in ce mai tare si in cele din urma se vor pierde. Acest fenomen poarta numele de boala parodontala (asa-numita parodontoza) si este unul dintre cele mai dezastruoase efecte ale tartrului.

Descoperita la timp, aceasta boala parodontala poate fi stopata, iar cauza inlaturata prin igienizari si detartraje regulate. Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la 6 luni, iar la pacientii cu implanturi dentare o data la 4 luni. Dar un medic specialist in parodontologie va spune cu o mare precizie perioada la care se fac igienizarile dupa ce observa cu atentie in detaliu, fiecare pacient in parte.

Sursa foto: .15min.lt

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Postelnicu Ionella Georgiana

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea