Sanatate

#prevenire nastere prematura #riscuri nastere prematura #nastere prematura

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Nasterea prematura: cauze, riscuri si tratament

Majoritatea sarcinilor au o durata de aproape 40 de saptamani, însa de multe ori se întampla ca travaliul sa se declanseze mai devreme de acest termen. Atunci cand nasterea are loc cu mai mult de trei saptamani inainte de data stabilita de medic vorbim despre o nastere prematura. Fenomenul este in crestere si, desi nu exista o cauza clara a intrarii in travaliu inainte de termen, sunt cativa factori care pot provoca nasterea prematura.

Cauze

Experientele anterioare de nastere prematura pot crea un precedent pentru o eventuala sarcina cu probleme. In plus, sarcina cu gemeni, tripleti sau mai multi copii poate cauza o nastere inainte de termen. Un interval mai mic de sase luni intre sarcini sau fertilizarea in vitro sunt de asemenea factori pe care trebuie sa ii iei in calcul atunci cand ramai insarcinata. Diversele probleme ale uterului, colului uterin sau placentei pot provoca o nastere prematura, la fel si anumite infectii, in special cele ale tractului genital. Si factorii externi pot crea probleme. Alimentatia nesanatoasa, fumatul sau drogurile sunt cauze ale nasterii inainte de termen. Greutatea prea mica sau prea mare a mamei pot duce la o nastere prematura, la fel si stresul sau violenta domestica. In plus, o profesie care presupune un numar mare de ore de munca si o activitate fizica grea pot tripla acest risc.

Simptome

Este foarte important pentru viitoare mama sa isi dea seama din timp daca are o sarcina cu probleme. Recunoasterea imediata a semnelor unui travaliu prematur poate ajuta medicul sa previna o nastere inainte de termen. Asadar, daca ai mai mult de opt contractii intr-o ora, dureri de spate constante si difuze, diaree, presiune sau durere pelvina, sangerari sau scurgeri vaginale apoase trebuie sa mergi de urgentă la medic. In functie de cat de avansat este travaliul, specialistul poate intarzia sau nu nasterea.

Riscuri

Nasterea prematura poate duce la o serie de complicatii, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. In functie de cat de matur este fatul, gravitatea problemelor variaza. Desi supravietuirea este posibila si in cazul copiilor nascuti intre 23-26 de saptamani, cu cat varsta bebelusului este mai scazuta, cu atat sansele supravietuirii sunt mai mici. Complicațiile unei nasteri premature pot include dificultati de respiratie, apnee, hemoragie intracraniana, acumulare de lichid in creier, probleme neurologice, tulburari ale vederii, tulburari gastrointestinal, probleme ale auzului sau dificultate de invatare. De asemenea, pot aparea si probleme mai putin grave. Icterul, anemia sau scaderea tensiunii arteriale sunt complicatii cu care se poate confrunta un nou-nascut prematur. Este important de stiut ca anumite complicatii pot sa apara chiar tarziu in copilarie sau chiar la maturitate. Performantele scazute la scoala pot fi un prim semn.

Probleme apar insa si pentru mamele care au nascut prematur. Tratamentele pentru intarzierea sau amanarea travaliului au o rata scazuta de success si pot avea riscuri precum acumulare de lichid in plamani, oboseala sau slabiciune musculara. De asemenea, palpitatiile, modificarea nivelului de zahar din sange, durerile de cap, greata sau ameteala sunt efecte ale medicamentelor. 

Preventie si tratamente

Alimentatia sanatoasa este importanta in orice sarcina. Astfel, un regim alimentar care contine proteine, carbohidrati complecsi, minerale, vitamine, antioxidanti, fibre alimentare si foarte multa apa poate preveni o nastere prematura. In cel de-al doilea trimestru de sarcina, este recomandat sa consumi mai multe alimente bogate in fier hemic, iar in cel de-al treilea, alimente bogate in calciu. Odihna este si ea foarte importanta.

Exista insa si anumite proceduri si tratamente care pot preveni o nastere inainte de termen. Medicul poate recomanda cerclajul de col uterin, adica coaserea acestuia cu suturi puternice, in cazul in care cervixul femeii se deschide, sau unele medicamente pentru oprirea contractiilor, ce au rolul de a relaxa musculatura neteda. Aceste substante medicamentoase pot fi administrate intravenos sau prin injectare intramusculara.

In cazul nou-nascutilor, acestia sunt introdusi imediat intr-un incubator unde le sunt monitorizare permanent semnele vitale si sunt hraniti printr-un tub de alimentare in primele zile. Desi imaginea este una coplesitoare, toate aceste aparate il ajuta pe copil sa se dezvolte normal. Bebelusul este gata sa plece acasa cand poate respira singur, creste in greutate in mod constant si poate fi hranit artificial sau natural.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea