Sanatate

#analize femei sarcina #femei sarcina #analize sarcina #rh #sarcina #test Babes-Papanicolau

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie: Analizele necesare inainte de sarcina atat pentru femei, cat si pentru barbati

Statistic, 60% dintre sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni, ceea ce inseamna ca se produce un avort spontan. Saptamanile 1-8 sunt vitale pentru dezvoltarea embrionului, fatul putand fi foarte usor afectat de un stil de viata nesanatos al mamei sau prin administrarea unor medicamente contraindicate in aceasta perioada.

Pentru a reduce riscurile, noi, medicii ginecologi, dar si medicii de familie, recomandam un set de analize complet si o consultatie de specialitate, pentru a ajuta bebelusul sa se dezvolte sanatos. In linii mari, acestea sunt:  Rh-ul si grupa sanguina.

Determinarea Rh-ului si a grupei de sange este o analiza obligatorie. Este nevoie si de Rh-ul partenerului pentru ca, daca barbatul are un Rh-ul pozitiv, femeia trebuie sa aiba Rh negativ.

Incompatibilitatea de Rh poate duce la nasterea unui copil cu malformatii congenitale sau retard mintal.

Analizele uzuale de sange (hemoleucograma). Acest test furnizeaza informatii legate de indicii de diagnosticare pentru diferite boli. Hemoleucograma ne poate arata eventuale pierderi de sange, anemii sau poate indica disfunctionalitati in producerea, ciclul de viata si rata distrugerii celulelor de sange, precum si infectii acute sau cronice ori alergii.

La gravide, este nevoie de o monitorizare lunara a anemiei, inca din a 5-a luna de sarcina, unde se analizeaza valoarea hemoglobinei (trebuie mentinuta peste ivelul de 10.5g/dl). De asemenea, trebuie facuta o analiza si la nivelul glicemiei pentru a verifica cantitatea de glucoza din sange.

Analiza chimica a balantei hidro-electrolitice are rolul de a ne furniza informatii legate de ritmul cardiac, contractia muschiilor si activitatea creierului.
Sumar de urina.
Acesta va fi repetat de minim 2 ori pana la nasterea fatului si se urmareste cantitatea de glucoza din sange.
Serologia hepatitelor B si C.  Se urmareste daca viitoarea mama este infestata cu virusul hepatitic B sau C. Tratamentul hepatitei (cu Interferon) nu este indicat femeilor insarcinate.

Testare HIV. Un numar tot mai mare de femei infectate HIV raman gravide, iar copiii lor sunt expusi infectiei, atat “in utero”, cat si in timpul nasterii si, ulterior, al alaptarii.

Examinare pelvina. In timpul acestei, se analizeaza depistarea chisturilor, a inflamatiilor ovarelor sau alte anomalii uterine.
Testul Babes-Papanicolau are rolul de a depista infectiile sau afectiunile canceroase.

Ca si in cazul femeilor, sanatatea barbatului influenteaza dezvoltarea fatului. Analizele pe care trebuie sa le faca tatal si ingrijirea sa pentru a putea avea un copil sanatos sunt cele de sange – hemoleucograma si serologiile. In cazul in care exista probeleme de conceptie, testul cel mai important il reprezinta cel de fertilitate, care in prima faza este reprezentat de spermograma. Acesta arata daca problema se afla la nivelul sistemului reproducator al barbatului, al femei sau al ambelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea