Sanatate

# reproducere umana asistata #inseminare artificiala

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Inseminarea artificiala, prima speranta in reproducerea umana asistata

Inseminarea artificiala este primul pas recomandat cuplurilor care nu pot obtine o sarcina pe cale naturala. Este cea mai simpla metoda de reproducere umana asistata si are o rata de reusita de trei ori mai mare decat un contact la ovulatie.

Indicatia de inseminare artificiala se da, in special, cuplurilor care nu au reusit cel putin un an de zile sa obtina o sarcina pe cale naturala si presupune doua mari etape. Prima tine de realizarea concentratului de sperma, cu spermatozoizi mobili de cea mai buna calitate, care se obtine in urma unui proces de spalari si centrifugari succesive a spermei recoltate de la partener. A doua etapa presupune injectarea spermei in uterul femeii, in ziua ovulatiei, estimata ecografic. Intregul proces are loc in aceeasi zi.

Inainte de procedura, insa, atat pacienta, cat si partenerul sau, trebuie sa treaca prin cateva pregatiri. Echipa mea incepe cu un consult ginecologic si analizele minime obligatorii, si aici vorbim despre un examen de secretie vaginala, culturi din col si un examen Papanicolau pentru pacienta, pentru a ne asigura ca este sanatoasa si pregatita pentru a purta o sarcina. La acestea se adauga si serologia HIV, sifilis, hepatita B si C pentru ambii parteneri. Apoi, trebuie efectuate ecografiile de monitorizare a ovulatiei, cu sau fara stimulare ovariana, in functie de caz, pentru a calcula care este cea mai potrivita zi pentru interventie.

Aceasta metoda nu se adreseaza tuturor cuplurilor care nu pot obtine natural o sarcina. Inseminarea artificiala intrauterina se recomanda numai in cazul femeilor care au mai putin de 40 de ani, o rezerva ovariana acceptabila si trompele permeabile. De asemenea, spermograma partenerului trebuie sa fie buna, in caz contrar sansele de reusita sunt extrem de mici. Practic, aceasta procedura de adreseaza doar in cazul patologiilor masculine usoare sau medii si cuplurilor cu infertilitate de cauza necunoscuta, deci unde analizele au iesit bine, nicidecum in cazurile severe, precum oligoastenospermia.

Care sunt sansele de reusita?

In clinica noastra, rata de succes a acestei interventii este de 17-18%, fata de 5-6% in cazul unui contact sexual la ovulatie. Este motivul pentru care noi recomandam macar 2-3 incercari, in cazul in care procedura nu are succes din prima, inainte de a ne gandi la o alta solutie. Decizia apartine insa pacientilor, care hotarasc de cate ori sunt dispusi sa incerce aceasta varianta, in functie de varsta pe care o au, timpul in care vor sa devina parinti, dar si de costuri. Totusi, in cazul in care inseminarile nu au succes, se ia in calcul fertilizarea in vitro, o procedura ceva mai complicata, mai scumpa, dar cu o rata de succes de doua ori mai mare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea