Sanatate

#microscop operator #medicina dentara

Expertul Acasa.ro, dr Monica Voiculeanu: Microscopul operator in medicina dentara

In acord cu evolutia tehnologica, medicina dentara actuala, moderna detine o perspectiva noua asupra calitatii terapiei si a performantei, prin includerea in practica zilnica a microscopului operator. Acest echipament de inalta precizie a recalibrat complet viziunea medicului, dar si a pacientului asupra preventiei, a diagnosticului, a interventiilor minimal invazive, a unui nivel inalt de performanta al terapiei, in general.

Magnificarea cimpului operator (de lucru) poate fi obtinuta si prin intermediul lupelor, care ofera o redimensionare (marire) a imaginii de aproximativ  6-6,5 ori. Microscopul operator introduce, insa, pe langa magnificarea superioara - marirea de 22 ori a ariei de lucru - o gama
larga de atribute tehnice suplimentare care il individualizeaza ca pe un instrument de inalta precizie si de reala valoare in cursul unui protocol
modern de terapie.

Iluminarea puternica a ariei operatorii, printr-o sursa de lumina de calitate, coaxiala permite inregistrarea unor detalii imposibil de observat cu ochiul liber, precum si accesul vizual catre zone doar imaginate in terapia clasica. Imaginile obtinute pot fi stocate cu ajutorul unor camere foto/video inglobate sau atasate microscopului si pot constitui elemente importante in analiza si evolutia situatiei clinice, in aprecierea unui prognostic si in documentarea completa a etapelor de tratament.

Acest tip de informatie prin imagini este extrem de pretioasa atit pentru medic, cit si pentru pacient, in intelegerea completa a unui alt concept terapeutic, nou, modern, precis, inovator, performant.

Aplicabilitatea magnificarii, a microscopului operator, ca instrument uzual, in practica de zi cu zi, este extinsa in medicina dentara, endodontia, parodontologia, estetica dentara fiind doar cateva din specialitatile in care acest tip de abordare este, de multa vreme, deja o rutina.

Mentinerea sanatatii cavitatii bucale impune eforturi de conservare si recuperare atit a functionalitatii dintilor, cit si a esteticii acestora.
Endodontia este una din specialitatile care include, in prezent, terapii de recuperare si de recistigare a functiei dentare, printr-o serie de
interventii de mare acuratete, cele mai insemnate fiind:

  • diagnosticul de mare precizie - care influenteaza si conditioneaza alegerea celei mai potrivite solutii de tratament ( diagnosticarea perforatiilor radiculare, a fracturilor radiculare)
  • terapia endodontica performanta - cu abordarea completa a spatiului endodontic ( identificarea si tratarea inclusiv a canalelor suplimentare radiculare)
  • corectarea unor tratamente endodontice inadecvate si recuperarea functionala a dintilor ( cu eventuala indepartare a unor fragmente de instrumentar fracturate la nivelul canalelor radiculare, in timpul unor tratamente anterioare)
  • abordarea unor situatii clinice complexe, in care certitudinea unui diagnostic corect si a unui protocol controlat de tratament dau garantia unui prognostic bun sau foarte bun al demersului clinic.


Interventia microscopului operator in toate aceste etape este obligatorie, acest tip de terapie asistata fiind o modalitate de abordare terapeutica
actuala, moderna, precisa, minim invaziva.

Acest instrument performant de magnificare modifica traseul de pregatire al medicului specialist, precum si un intreg concept de preventie,
terapie, monitorizare, in contextul celor mai complexe tehnici de lucru existente si accesibile in prezent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
DR Monica Voiculeanu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea