Sanatate

#dinti strambi #dinti nealiniati #masticatie incorecte

Expertul Acasa.ro, dr Madalina Trofin, medic dentist: Ce se intampla daca nu iti indrepti dintii

Dintii nealiniati sau strambi nu iti strica doar zambetul! Afectiunile de acest gen pot atrage dupa ele numeroase consecinte nefavorabile pentru sanatate, ajungand sa afecteze intregul organism. Probelemele pot fi atat stomatologice sau estetice, cat si digestive.

 

Ce probleme de ordin stomatologic pot crea dintii inghesuiti?

Principala problema este aparitia cariilor interdentare, care işi gasesc loc, cu o frecventa crescuta, intre dintii inghesuiti. Din cauza ca nu exista spatii intre dinti, orice manopera de igienizare, oricat de constiincios ar fi realizata, nu este suficienta pentru a-i pastra curati. O alta consecinta a dintilor nealiniati este depunerea placii bacteriene si a tartrului. Toate acestea duc inevitabil la inflamarea si sangerarea gingivala, pentru ca mai tarziu, sa permita instalarea bolii parodontale.

Din punct de vedere estetic, care sunt riscurile netratarii dintilor inghesuiti?

Dintii incorect aliniati nu pot asigura o masticatie corecta a alimentelor, iar multi pacienti dezvolta astfel o muscatura gresita. in timp, masticatia stramba, predominant pe una dintre parti, fie dreapta sau stanga, duce la suprasolicitarea dintilor si muschilor pe partea respectiva. Acest fapt are consecinte deosebit de grave, inclusiv asimetrie faciala. in cazul copiilor, aceasta afectiune este foarte vizibila pentru ca se instaleaza in timpul dezvoltarii oaselor. Daca masticatia nu este corecta, repercusiunile asupra dezvoltarii generale a copilului pot fi foarte grave.

Este adevarat ca dintii strambi pot avea consecinte si asupra sanatatii generale?

Intr-adevar, dintii nealiniati pot crea probleme grave de sanatate daca nu sunt tratati la timp. Tot din cauza masticatiei incorecte, primul pas in procesul digestiv nu se face corect. Este cunoscut faptul ca digestia incepe din cavitatea orala, din timpul masticatiei, moment in care alimentele sunt faramitate si amestecate cu saliva.

O masticatie insuficienta sau incompleta poate duce in timp la tulburari digestive ca hiperaciditatea sau chiar gastrita. In plus, la persoanele cu dinti nealiniati, la cele care au dinti care se intrepatrund sau care nu au contacte intre dintii de sus si cei de jos, tulburarile digestive pot fi insotite si de tulburari de nutritie. Mai exact, din cauza ca nu pot musca sau mesteca corect sau fac acest lucru cu dificultate, pacientii vor prefera alimentele moi, foarte procesate si le vor evita pe cele dure cum ar fi fructele si legumele proaspete. Acest lucru duce, implicit, la o tendinta de ingrasare sau chiar la un colon iritabil. Daca acestor afectiuni se adauga si stresul, problemele vor fi cu atat mai mari.

Asadar, indicatia stomatologilor este sa tratati orice anomalie de pozitie a dintilor inainte ca acestia sa iti afecteze grav calitatea vietii. In cabinetele stomatologice, medicii iti vor recomanda cea mai buna solutie, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Iar daca nu esti multumit, nu uita ca intotdeauna ai dreptul la o a doua opinie.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 dr Madalina Trofin

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea