Sanatate

#bomboane ciocolata #stres #pasta de dinti #carii #periuta de dinti #cancere bucale

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Stresul, gustarile si sanatatea orala

Va intrebati ce legatura este intre stres, gustari si sanatatea orala?  Traim  o viata in viteza, in care cele 24 de ore nu ne mai ajung nici daca ar fi 25. Suntem pe fuga de cand deschidem ochii. Sorbim grabiti dintr-o cafea cu sau fara un biscuit, ciugulim ceva, de obicei dulce, deasupra tastaturii, mancam fast-food la pranz si seara, bem energizante ca sa facem fata ritmului trepidant, iar seara cadem secerati de oboseala, pentru ca a doua zi sa o luam de la capat. 

Sursa foto:incedental.com

Pana cand tot asa? Pana cand organismul isi cere drepturile si spune stop, prin diferite boli care ne obliga sa reducem ritmul sa o lasam mai usor.

Si atunci n-ar fi bine sa incetinim de bunavoie acest ritm infernal si sa trecem peste faza neplacuta cu boala?

Desigur, ar fi bine si sanatos ca dimineata prima masa sa fie din fructe, lapte si cereale, si abia apoi cafeaua bauta pe indelete, si nu pe nerasuflate, pentru a nu da "aripi" inimii noastre.

Periajul de dimineata, minim 2 minute

Dupa micul dejun, la aproximativ 10 minute, este indicat periajul dentar minim 2 minute, urmat de curatirea cu ata dentara si clatirea cu apa de gura. In caz contrar, placa bacteriana formata pe timpul noptii si resturile alimentare ramase de la gustarea de dimineata favorizeaza aparitia inflamatiilor gingiei si a cariilor dentare.

Un periaj dentar in fuga, uneori agresiv, in speranta ca va fi mai eficient, nu reuseste sa curete, si ca urmare bacteriile cantonate la nivelul cavitatii bucale se vor multiplica exponential ducand la aparitia gingivitelor, parodontopatiilor si cariilor dentare.

Dulciurile si alcoolul, dusmanii smaltului

Stresul scade nivelul glicemiei si apare nevoia de dulce pe care o satisfacem cu diferite bomboane, ciocolate, prajituri si inghetate, care cresc aciditatea si favorizeaza aparitia cariilor, iar in timp duc la aparitia diabetului de tip II.

Ar fi mult mai indicate fructele, care furnizeaza fructoza si vitamine si au si efect de curatire mecanica, sau mestecarea unei gume de mestecat fara zahar, care, prin stimularea secretiei salivare, asigura autocuratirea si neutralizeaza pH-ul acid. Acelasi efect il poate avea si clatirea energica a gurii cu apa plata, dupa ingestia de alimente sau bauturi acidulate.

Si bauturile acidulate, la fel ca si vinurile sau alte bauturi alcoolice scad pH-ul bucal si favorizeaza aparitia cariilor.

In plus, bauturile spirtoase tari, consumate cu regularitate, mai ales cand sunt asociate cu fumatul sau prizatul tutunului, predispun la cancere bucale, de cele mai multe ori asimptomatice si cu evolutie fulminanta. Iata de ce se recomanda consumul cu masura de alcool si bauturi acidulate, acestea din urma recomandat a fi consumate cu paiul, pentru a reduce contactul cu suprafetele dentare, cele mai afectate de atacul acid.

Bine ar fi sa bem cei doi litri de apa care nu includ celelalte lichide consumate, asigurand astfel hidratarea intregului organism si fluidificarea salivei, care are rol nu doar in masticatie, deglutitie, vorbire, ci si in mentinerea sanatatii oro-dentare, prin curatarea dintilor si mucoaselor si neutralizarea aciditatii bucale.

Periajul de seara ar trebui efectuat la 10-15 minute dupa masa si nu imediat, pentru a nu deteriora smaltul ce poate fi usor poros ca urmare a atacului acid al alimentelor si bauturilor consumate.

Durata este foarte importanta, la fel ca si tehnica de periaj, periuta si pasta de dinti folosite. Nu este suficient sa plimbam periuta de dinti prin gura 30 de secunde sec. Este mai mult decat nimic, dar atunci nu va mai mirati ca va apar carii si gingiile sangereaza, desi "va spalati pe dinti". Este ca si cum ati spala un pahar cu incrustatii, peste care treceti o data buretele cu detergent si apoi il clatiti. Mizeria din spatiile inguste va ramane, se va acumula si va fi tot mai greu de curatat.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea