Sanatate

#control stomatologic #osteoporoza #gingivita #periaj dentar #caria dentara

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Semnele orale ale bolilor

In afara indepartarii tartrului si depistarea precoce a cariilor dentare, controalele periodice la stomatolog te pot ajuta sa depistezi in faza incipienta si alte boli generale, noua din zece boli avand simptomatologie manifesta la nivelul cavitatii bucale.

Este bine ca periodic, dupa periajul dentar, sa verifici starea dintilor, a gingiilor, a mucoaselor obrajilor si limbii si, in cazul in care observi dureri sau sensibilitati, fracturi ale dintilor, obturatiilor sau coroanelor dentare, sangerari ale gingiilor, miros neplacut al gurii, rani sau pete rosiatice sau albicioase ale mucoaselor bucale, noduli care persista, sa consulti urgent un stomatolog!

Este mai simplu, mai usor si mai ieftin sa previi sau sa tratezi un caz simplu de boala decat o boala complicata.

Sursa foto: 123rf.com

Durerile maxilarelor pot fi cauzate de afectiuni dentare incipiente sau mai complicate cand durerea iradiaza in hemimaxilar si mai apoi in hemicraniu. Ele pot fi si semnul unor afectiuni sinuzale, articulare consecutive sau nu sindromului de bruxism (scrasnitul dintilor ca urmare a stresului) sau pot fi semnalul unui infarct, cand durerea iradiaza in bratul si umarul stang pana in maxilarul inferior stang.

Sangerarea gingiilor poate indica o gingivita, o carie ascunsa, o carenta vitaminica sau o afectiune generala cum este diabetul, mai ales daca se asociaza cu gura uscata, candidoza orala si mirosul de fructe al respiratiei

Pierderea dintilor fara a fi afectati de carie este semnul unei boli parodontale, cu resorbtie osoasa avansata, adesea asociata cu boli cardiovasculare, ca urmare a diseminarii infectiei pe cale sangvina, sau cu osteoporoza, din cauza unor dezechilibre hormonale, in special la femeile aflate la menopauza.

De cele mai multe ori, osteoporoza este diagnosticata in urma unei fracturi sau ramane nediagnosticata.  Eroziunile si transluciditatea smaltului sunt semnale nu doar ale unor afectiuni dentare, cum sunt caria dentara si dezechilibrele ocluzale, dar semnalizeaza si boli generale, cum sunt boala de reflux si bulimia, in care mai apar: gura si buzele uscate si crapate, dintii sensibili cu pierderi de smalt, glandele salivare si ganglionii limitrofi mariti.

Halitoza, mirosul neplacut al gurii, apare ca urmare a alimentelor si bauturilor consumate, a fumatului si igienei bucale precare, ca si din cauza unor boli ale gingiilor si mucoaselor bucale sau a unor boli generale.

Cancerele cavitatii bucale au un miros extrem de neplacut, ca si bolile gastrointestinale, diabetul sau bolile cronice ale ficatului, plamanilor, rinichilor.

Aftele bucale, herpesul bucal sau alte leziuni ale partilor moi ale cavitatii bucale pot fi extrem de dureroase si pot semnala afectiuni mult mai grave. Iata de ce este important sa te vada un stomatolog si sa nu te autotratezi empiric, mai ales cand leziunile persista si pot fi un simptom de boala generala, cancer bucal sau SIDA.

Daca ai leziuni rosiatice sau albicioase pe mucoasele obrajilor sau limbii care nu se vindeca, sangereaza usor a atingere, prezinta impastari si ganglionii din vecinatate sunt mariti si durerosi la palpare este cazul sa te vada rapid un medic. Cancerele orale sunt in general asimptomatice si cu evolutie fulminanta, asa ca nu mai amana.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea