Sanatate

#celule stem #cercetari #urina #muguri dentari #cercetatori chinezi #regenerare dinti

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Dinti crescuti din urina

O echipa de cercetatori chinezi de la Institutul de Sanatate si Biomedicina din Guangzhou, condusa de Duanqinq Pei au experimentat dinti crescuti din urina, mai precis din celulele stem din urina.

Studii care urmareau cresterea de muguri dentari din celule stem ale pulpei dentare au fost facute si de cercetatori ale altor universitati celebre ale lumii, insa cercetatorii chinezi au incercat acum folosirea celulelor stem din urina pentru generarea de tesuturi si organe, inclusiv dinti, asa cum reiese din revista "Cell Regeneration" unde au publicat rezultatele obtinute.

Studii anterioare au demonstrat ca celulele stem din urina, in prezenta ureei pot deveni celule stem pluripotente inductoare care sa genereze apoi diferite tipuri de celule, inclusiv neuroni si celule miocardice care nu se regenereaza in corpul uman.

Aceste celule stem pluripotente cultivate pe un tesut embrionar epitelial amestecat apoi cu unul mezenhimal de soarece pot duce in final la cresterea unor structuri similare dintilor umani din punct de vedere morfo-functional, metoda utilizata imitand dezvoltarea naturala a dintilor din tesut epitelial (smaltul) si din tesut mezenhimal (dentina, cementul si pulpa dentara).

Structurile rezultate le-au implantat soarecilor de laborator carora dupa trei saptamani le-au crescut dinti noi cu rezistenta si elasticitate similara dintilor umani obisnuiti.

Metoda, desi revolutionara pentru medicina regenerativa, are o rata partiala de succes de doar 30% utilizand si tesuturi de la soareci, dintii rezultati semanand partial cu dintii umani.

Cercetatorii vor continua sa aprofundeze studiul urmarind sa realizeze in laborator muguri dentari integral umani pe care apoi sa-i implanteze in maxilarul pacientilor edentati, unde sa duca la cresterea de noi dinti, rata de respingere fiind aproape nula, dat fiind ca ar proveni din celule proprii organismului.

Sa speram ca medicina regenerativa va reusi in scurt timp sa ofere pacientilor varianta regenerarii organelor ca alternativa la transplantele de organe si astfel speranta de viata sa creasca la mult dorita 'tinerete fara batranete".

Date de contact:

Dr Lucy Visinescu
Medic specialist stomatolog

Dental Diamonds Studio

Adresa:
Str Alexandru Constantinescu nr 20 Sector 1, Bucuresti
Telefon:
0744.687.665
E-mail:
lucy.visinescu@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea