Sanatate

#gingivita #periuta #carii #periuta electrica #periaj dentar #greseli periaj

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: 8 greseli frecvente in periajul dintilor

Folosirea unei periute de dinti necorespunzatoare,  periajul agresiv si excesiv si inceperea periajului din acelasi cadran de fiecare data se numara printre greselile frecvente la periajul dentar, devenit un obicei inclus in ritualul de dimineata si seara pentru unii dintre noi? 

1 Periuta de dinti necorespunzatoare

Trebuie avute in vedere mai multe criterii cand se alege periuta de dinti: dimensiunea capului periutei, pentru a permite manevrarea  cu usurinta pe toate suprafetele dentare si curatarea eficienta, fara sa declanseze efectul de voma. Importanta sunt si forma, care sa-i permite mularea cat mai intima pe suprafetele dentare, duritatea perilor care sa curete dintii fara a leza gingiile si, nu in ultimul rand, dimensiunea si forma manerului care sa permita menevrarea cu usurinta in timpul periajului. 

In cazul persoanelor cu dizabilitati, care nu pot manevra eficient periuta de dinti se recomanda periuta electrica pentru un periaj eficient.  

2 Duritatea necorespunzatoare a  filamentelor

Filamentele periutei de dinti trebuie sa fie suficient de dure pentru a curata placa bacteriana si pigmentatiile lasate de diferite alimente pe suprafata dintilor, insa nu foarte dure, pentru a nu leza gingiile producand retragerea lor si descoperirea radacinilor dentare.

O periuta dura manevrata cu presiune poate chiar abraza dintii in timp si matui suprafetele lucrarilor dentare.

Sunt recomandate diferite duritati si dispozitii ale filamentelor periutei de dinti in functie de  starea dento-parodontala. Cele moi sunt indicate persoanelor cu afectiuni parodontale si diferite forme de gingivita, iar cele dure pentru o scurta perioada de timp pentru indepartarea pigmentatiilor tabagice sau medicamentoase.

3 Durata sau frecventa necorespunzatoare

Este indicata perierea dintilor minim doua minute, la 15 minute dupa micul dejun si dupa cina,  ideal  si dupa masa de pranz. In caz contrar componentele din saliva si din resturile alimentare formeaza placa bacteriana, care prin impregnarea cu ioni de calciu si magneziu formeaza tartrul dentar, ce irita gingia producand sangerari si favorizeaza aparitia cariei dentare.

Periutele de dinti electrice prevazute cu timer asigura efectuarea unui periaj complet, alocand 30 de secunde/cadran. O alta metoda ar fi urmarirea unei reclame sau emisiuni TV, care distrag atentia si tempereaza graba cu care se efectueaza periajul.

4 Periajul agresiv si excesiv

Din dorinta de a avea dinti curati si sanatosi se poate cadea in cealalta extrema, periind dintii intempestiv dupa fiecare gustare,  ceea ce duce la retragerea gingiilor, descoperirea radacinilor si chiar la lezarea smaltului si sensibilitatea dintilor.

Nici presiunea exercitata cu periuta de dinti pe suprafta dintilor nu trebuie sa fie excesiva, avand aceleasi efecte.

Este suficient periajul cu presiune moderata, doua minute, de doua ori pe zi, extremele sunt daunatoare si in acest caz.

5 Tehnica de periaj incorecta

Periuta de dinti asezata la o inclinatie de 45 grade fata de suprafata dentara trebuie sa efectueze miscari verticale de la gingie spre muchia dintelui, pe toate suprafetele, atat  pe cea exterioara vizibila, cat si pe cea interioara, insistand la ultimii molari, cu grija pentru a nu declansa reflexul de voma, cat si la dintii frontali inferiori, unde stagneaza saliva si sunt mai predispusi formarii tartrului si retractiei gingivale implicite.

In final se perie si mucoasa obrajilor si a limbii pentru indepartarea  microorganismelor patogene, iar fetele interdentare se curata cu periute interdentare sau ata dentara.

Nu se fac miscari orizontale de periaj, care aglomereaza placa si resturile in spatiile interdentare, traumatizand in acelasi timp gingia si decapitand papilele interdentare, cu formarea spatiilor triunghiulare goale si negre dintre dinti, ce favorizeaza retentia alimentelor si aparitia cariilor.

Ideale sunt periutele electrice cu cap mic ce se muleaza perfect pe suprafata dentara si indeparteaza eficient placa dentara prin miscari combinate de vibratie, rotatie si translatie.

6 Inceperea periajului din acelasi cadran de fiecare data

Majoritatea oamenilor incep periajul din partea opusa  mainii dominante, lasand la final cadranul superior de partea mainii dominante, dovada stand abraziunile date de periaj pe partea initiala si leziunile carioase pe partea unde se finalizeaza periajul.

Este indicat variatia, mai ales daca se foloseste o periuta manuala, cand poate sa apara oboseala sau plictiseala in final cu efectuarea unui periaj superficial.

7 Omiterea perierii unor suprafete dentare

Se vor peria toate suprafetele dentare! Si cele exterioare vizibile si cele interioare invizibile dinspre spatele gurii sau dinspre spatiile rezultate din extractia dintilor. Se va insista pe suprafata ocluzala, care asigura mestecarea alimentelor, mai ales daca are un relief cu multe santuri si gropite ce pot retine placa bacteriana si favoriza cariile cu deschideri punctiforme, ce evolueaza in profunzime, fara sa ingrijoreze la o examinare superficiala neprofesionala. 

8 Intretinerea incorecta a periutei de dinti

Periuta de dinti nespalata corespunzator dupa periaj, pastrata intr-un mediu umed si intunecos, langa vasul de toaleta neacoperit poate dezvolta populatii microbiene  ce se insamanteaza in cavitatea bucala la urmatoarele periaje, producand forme acute de gingivita.

Iata de ce periuta se spala bine dupa periaj si se usuca eventual in dreptul unui loc cu lumina naturala.

Nu se va pastra pe o polita in vecinatatea vasului de toaleta neacoperit, stiut fiind ca la tragerea apei sunt imprastiati in jur mii de germeni ce pot poposi si pe periuta de dinti.

Este indicat sa fie schimbata periodic la cel mult trei luni sau mai repede, daca da semne de uzura, indicate de obicei prin decolorarea sau pierderea flexibilitatii perisorilor.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea