Sanatate

#depresie #depresie cronica #miscare #suport # tratament depresie

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Depresiile, intre mit si adevar

Exista tot felul de supozitii si idei preconcepute despre depresii, adevarate mituri care sunt acceptate ca atare. Cat sunt de adevarate sau nu, iata cateva clarificari.

Mit: Depresia este rar intalnita

Depresiile afecteaza o persoana din sase cel putin o data in viata. Se spune ca ocupatia, munca grea ar tine departe depresia, desi uneori tocmai aceasta evadare in munca este o dovada a unei depresii cronice.

Mit: Depresia nu este o boala

Depresia nu este considerata o boala atat timp cat avem integritate morfo-functionala, dar studiile tesuturilor cerebrale arata activitatea anormala a celulelor nervoase si scaderea performantelor acestora. Dovada stau milioanele de oameni deprimati care, desi sanatosi fizic, cu greu desfasoara diferite activitati.

Adevar: Barbatii nu vorbesc despre depresie

Barbatii nu recunosc depresiile si nu vorbesc despre ele ca femeile, care merg la medic, discuta in grupuri si cer ajutor celor dispusi sa le asculte. In schimb, se manifesta agresiv si evadeaza in consumul de alcool, droguri sau desfasoara activitati ce descarca multa adrenalina. Este falsa afirmatia cum doar femeile sunt deprimate, bazata pe faptul ca ele recunosc mai usor aceasta.

Mit: Depresia, specifica oamenilor slabi

Depresia este o simpla autocompatimire, specifica oamenilor slabi sau lenesi, care vor sa fuga de realitate si sa fie sprijiniti. Aceasta este viziunea societatii in care domnesc banul si puterea, si lumea este a celor indrazneti si curajosi. De fapt, depresia este o boala a creierului care necesita tratament si observatie medicala.

Adevar: Depresia nu tine cont de varsta sau statut social

Depresia este o boala care poate afecta pe oricine, la orice varsta, indiferent de etnie sau rasa, indiferent de profesie sau ocupatie, uneori din senin, alteori, determinata de experiente de viata.

Se instaleaza treptat si afecteaza viata personala, sociala si profesionala, poate deveni cronica cu modificari severe de comportament.

Uneori, cu tratament sustinut si sub observatie medicala permite revenirea in patru-sase saptamani. Un rol important in combaterea depresiei il are si sustinerea celor din jur, conversatia si discutiile avand un rol benefic. Este adevarat ca existenta in familie de cazuri de depresie predispune la un risc crescut de a face depresie la un moment dat, dar nu este obligatoriu. Daca se urmaresc simptomele si se iau masuri din timp se pot preveni caderile majore.
 

Mit: Depresivii sunt apatici

Oamenii deprimati plang si se plang de tot  si de toate. Este posibil sa fie si apatici, sa se simta inutili si goi emotional, ratati si fara rost, nemotivati de a face ceva si chiar de a trai si atunci ei traiesc in deriva. Batranii sunt mai deprimati decat tinerii, din cauza lipsei de ocupatie, varstei, bolilor, neputintei fizice, izolarii mai mult sau mai putin impuse.

Adevar: Depresia, confundata cu dementa

Depresia poate fi usor confundata cu dementa la persoanele in varsta care au probleme cu memoria, insa o buna cunoastere a celor care ii ingrijesc si un tratament corect poate preveni depresia.

Adevar: Gandirea pozitiva, de ajutor

Gandirea pozitiva si discutiile cu profesionisti sau prieteni pot rezolva cazurile usoare de depresii. Obiceiul de a vedea partea buna a lucrurilor si calitatile celor din jur motiveaza si dau incredere.

Mit: Depresia, specifica adolescentei

Nimic mai fals, daca un adolescent este trist, abatut sau irascibil si violent mai mult de doua saptamani este semn de deprimare si necesita tratarea cu maxima atentie pentru a nu cadea pe panta consumarii de droguri sau alcool.

Adevar: Miscarea combate depresia

Activitatea fizica si sportul in grup sau echipa au efect antidepresiv. Depresia poate fi tratata, chiar si cea profunda, prin medicatie, sprijin moral, discutii, gandire pozitiva, inlocuirea gandurilor negative cu cele pozitive, cultivarea sperantei si a increderii, o alimentatie si un regim de viata adecvat, cultivarea relatiilor sociale sanatoase.


Date de contact:
 

Tel. 0744.68.76. 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea