Sanatate

#piele tanara #intretinere ten # ioana silvia simian #microdermabraziune

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Proceduri sigure si eficiente pentru o piele mai frumoasa

Microdermabraziunea este o procedura neinvaziva de reinnoire a pielii care are la baza indepartarea stratului superficial al tegumentului. Procedura este folosita de aproximativ 30 de ani, in ultima decada crescandu-si foarte mult popularitatea intre procedurile de intinerire si refacere tegumentara care antreneaza riscuri minime si recuperare imediata. Este nedureroasa, sigura, chiar daca rezultatele nu sunt la fel de spectaculoase ca in cazul dermabraziunii (aceasta este mult mai profunda) si peelingurilor chimice.

Cum functioneaza microdermabraziunea?

Microdermabraziunea se poate aplica pe aproape orice regiune a corpului. Utilizeaza fie cristale, fie capete din material foarte rezistent (diamant) care exfoliaza pielea asemanator unei hartii de smirghel. Acestea au asociat un vacuum care aspira materialul indepartat. Pentru a obtine o exfoliere importanta se aplica mai multe pasaje pe piele. Nu necesita anestezie.

Cui se adreseaza microdermabraziunea?

Microdermabraziunea este sigura indiferent de culoarea pielii, chiar daca pielea noastra este deschisa si se arde usor la soare sau inchisa, bronzandu-se usor. Se poate aplica la orice varsta, ca masura de precautie preferandu-se persoanele peste 12 ani. Nu este recomandata tenului foarte sensibil, predispus la rozacee, celor care au infectii active ale pielii (virale, micotice, bacteriene). Un consult atent va decide daca sunteti candidatul perfect. Informati-va corect cu privire la beneficiile pe care le veti avea in urma procedurii, detaliati tot istoricul medical. Nu uitati medicatia luata. Daca v-ati tratat pentru acnee cu isotretinoin in ultimul an nu ar trebui sa urmati procedura.

Daca ati luat remedii homeopate care ar putea avea efect anticoagulant sau aspirina, clopidogrel etc, in ciuda interventiei superficiale, exista risc de sangerare. Daca faceti herpes frecvent, spuneti medicului pentru a va recomanda un tratament preventiv. De asemenea, daca aveti tendinta la cicatrizare urata cu formare de cicatrici keloide sau hipertrofice avertizati medicul. Daca aveti un eveniment important in zilele imediat urmatoare procedurii mai bine amanati, pentru ca un grad de iritatie poate aparea.

Ce putem trata cu ajutorul microdermabraziunii?

Procedura se adreseaza stratului superficial de piele, asa ca are limitele ei. Cel mai frecvent se aplica pe fata, maini, decolteu.

Putem trata:

  • Petele determinate de soare (lentigo, melasma) mai ales daca acestea sunt recente

  • Ridurilei fine, determinate mai ales de fotoimbatranire; ridurile adanci raspund mult mai greu

  • Cicatricile superficiale (cicatricile profunde implica si stratul subiacent de piele, dermul, care nu este vizat de microdermabraziune);

  • Hiperpigmentarile de orice fel (postacnee, varicela) pot raspunde bine la interventie

  • Leziuni de acnee, mai degraba asa zisele leziuni retentionale, de tipul punctelor negre, albe; atentie la leziunile inflamatorii, mai bine tratati intai medicamentos si apoi urmati aceasta procedura.

  • Porii dilatati

  • Rezultate imbucuratoare se obtin si la nivelul vergeturilor

Se recomanda ca inaintea procedurii sa pregatiti pielea prin aplicarea unor produse care au la baza acid retinoic, alfa, beta hidroxiacizi, acid azelaic, vitamina C. Procedura nu se recomanda in perioadele insorite ale anului, in special daca urmeaza va expuneti intens la soare, deoarece va puteti hiperpigmenta.

Inaintea procedurii pielea va fi curatata de machiaj, sebum, iar ochii vor fi protejati in cazul aparatelor cu cristale. Numarul de pasaje pe piele este determinat de grosimea tegumentului. Zona T rezista mai multor pasaje, pe cand gatul, pometii la mai putine; sedintele de microdermabraziune se fac saptamanal sau la doua saptamani functie de afectiunea tratata si sensibilitatea tenului. In general sunt necesare 5-12 tratamente. Se pot face sedinte de intretinere lunar sau la doua luni.

Ce complicatii exista?

Complicatiile sunt minime, de aici marele avantaj al procedurii; un eritem pasager, o usoara inflamatie poate urma microdermabraziunii; acestea vor fi calmate cu o crema hidratanta si emolienta; protectia solara este obligatorie. Machiajul poate fi aplicat imediat. Folosirea aparatelor cu cristale ridica riscul de traumatizare la nivel ocular, prin patrunderea acestora. Profilaxia infectiei herpetice este importanta, deoarece interventia poate declansa un nou episod de herpes.

Microdermabraziunea este o interventie eficienta pentru stratul superior al pielii, epidermul; nu va asteptati la miracole daca leziunile pe care vreti sa le tratati implica dermul. Atunci sunt necesare proceduri mai invazive.  

Date contact:
Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei - 021 9896
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes - 021 317.95.03
simian.ioana@gmail.com
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea