Sanatate

#sampon #balsam de par #sampoane pentru copii #sampoane-medicament

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic specialist dermatolog: Cum alegem samponul si balsamul de par

Alegerea samponului si balsamului de par poate fi uneori dificila. Nu toate fac bine, nu toate se muleaza pe firul de par, chiar daca reclamele spun asta. Haideti sa aruncam o privire pe eticheta de pe spatele flacoanelor si sa aflam mai multe despre samponul si balsamul de par.

Sampoanele se regasesc in zilele noastre sub forme variate de gel, lotiuni, creme sau pudra. Ne vom opri asupra celor cu formula lichida, mai des folosite. Se impart in sampoane de utilizare frecventa, sampoane pentru copii, sampoane care trateaza diferite afectiuni ale scalpului si parului, formule 2 in 1 cu balsam si formule profesionale.

Sampoanele de utilizare zilnica sunt adaptate fiecarui tip de par in parte, avand in compozitie aproximativ aceleasi ingrediente, dar in proportii diferite. De exemplu, formulele pentru par gras au la baza componenta detergent si mai putin balsam.

Cele pentru par uscat, deteriorat au o cantitate crescuta de balsam, detergentul fiind mai putin reprezentat.

Balsamul, mai ales in cazul sampoanelor pentru par deteriorat, contine hidrolizat de proteine animale, care are rolul de a umple defectele firului de par. Cele cu adevarat eficiente au componenta proteica cu greutate moleculara extrem de mica, astfel incat sa patrunda usor in firul de par.

Sampoanele pentru copii trebuie sa fie non-iritative, in special la nivel ocular. Ele au o putere de curatare medie a parului, pentru ca si secretia de sebum e redusa la copii. Pot fi folosite si de adulti ca sampon de utilizare zilnica.

Sampoanele-medicament contin pe langa compusii de baza, alte substante care vindeca diferite afectiuni: acid salicilic, zinc piritiona, ciclopiroxamina, sulfura de seleniu. Ele reduc excesul de sebum, inflamatia, indeparteaza scuamele. Adaosul de mentol calmeaza usor senzatia de prurit a scalpului.

Indiferent de sampon, se prefera formulele care fac putina spuma, deoarece acestea nu usuca firul de par crescand nevoia de balsam.

Balsamul de par este si el conceput pentru diferite tipuri de par: ondulat, drept, subtire, etc functie de continut.

Sunt cateva substante care se combina in diferite proportii bine stabilite, functie de tipul de par caruia i se adreseaza: detergenti cationici, silicon, agenti ce dau nastere unui film la nivelul firului de par, agenti cu continut proteic.

Detergentii cationici, adica saruri cuaternare de amoniu, previn incarcarea electrostatica a firului de par. Se regasesc si in formulele de sampon 2 in 1. Sunt excelenti pentru a repara parul distrus de tratamentele chimice (vopsit, permanent). Dau stralucire parului.

Agentii care imbraca firul de par intr-o pelicula de polimeri realizeaza la fel ca si cel de mai sus un strat izolator electrostatic. Umplu defectele microscopice din firele de par, ii netezesc cuticula dand stralucire. Se recomanda a se aplica pe parul uscat cu prosopul, fara clatire. Sunt excelenti pentru parul ondulat, rebel, parul uscat. Au dezavantajul ca ingreuneaza coafatul. Nu merg pe parul moale. Dau grosime firului de par.

Agentii cu continut de proteine sunt favoritii dermatologilor. Contin proteine hidrolizate (colagen, keratina, placenta) cu greutati moleculare foarte mici care le permit sa patrunda in firul de par si sa ramana acolo. Nu sursa de proteine este importanta, ci greutatea ei. Cu cat este mai mica, cu atat este mai bine arestata in firul de par. Aceste proteine sunt intens hidrofile si umplu zonele "deteriorate" ale firului de par. Au dezavantajul ca se dizolva usor la urmatoarea samponare, incat necesita reaplicari frecvente. Pentru a patrunde cat mai bine in firul de par este necesar sa lasati balsamul de par circa 30 minute pana la clatire; stau la baza continutului mastilor de par.

Siliconul este ultima descoperire in materie de ingrijire a parului si are avantajul unei sigurante si tolerante dermatologice crescute; este hipoalergen, noncomedogen, nonacneigen. Contine dimeticona, ciclometicona, amodimeticona. Este rezistent la acizi, ultraviolete, incarcare electrostatica si mai ales apa ceea ce il face greu de indepartat si dupa samponare. Nu ingrasa firul de par, previne frictiunea, incarcarea electrostatica si il face usor de coafat. Nu "inmoaie" excesiv parul.

Data viitoare cand va cumparati produse de ingrijire a parului intoarceti tubul si cititi continutul pentru a alege functie de necesitatile parului vostru.

Iata si cateva reguli generale pentru ingrijirea parului:

  1. spalare frecventa, atat cat este necesar; ea nu va influenta secretia de sebum. Il putem spala zilnic, daca parul se ingrasa rapid sau mai rar daca parul este uscat, deteriorat;
  2. samponarea sa se faca mai ales la nivelul scalpului, sursa de sebum si apoi pe restul parului;
  3. utilizarea unui sampon este obligatorie;
  4. folositi produse specifice fiecarui tip de par;

protejati parul cand mergeti la piscina; clorul degradeaza firul de par; cautati sampoane dedicate parului supus agentilor chimici si nu uitati balsamul.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

Web: simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea