Sanatate

#intepatura capusa #Borrelia #manifestari neurologice #spray antiinsecte #antibiotice

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic dermatolog: Tot ce trebuie sa stiti despre intepatura de capusa

Intepatura unor capuse poate determina o afectiune severa, cunoscuta ca boala Lyme. Nu toate capusele transmit asa ceva. Functie de arealul geografic, acestea pot fi infectate cu o bacterie – Borrelia Burgdorferi – care le face responsabile de toate manifestarile bolii. Ele se hranesc cu sangele animalelor infectate si in felul acesta transmit mai departe infectia. Altfel, capusa neinfectata determina manifestarile banale ale unei simple intepaturi de insecta. Tratata din primele stadii, boala este vindecabila.

Iata cum identificam aceasta afectiune.  Ca semne si simptome, primele manifestari sunt cele cutanate, asociate sau nu cu o stare generala de rau, de tip gripal. Imediat dupa intepatura, pe piele apare o mica zona umflata si rosie. Aceasta nu inseamna ca ati luat boala. E o manifestare normala a oricarei intepaturi de insecte.

Daca vorbim de infectia cu Borrelia, atunci in cateva zile (de la 1-30 zile) se dezvolta o zona rosie, cu aspect de disc, mai palida central si mai intensa periferic, de dimensiuni crescute. Uneori leziunea poate sa nu apara exact la locul de intepatura sau se pot intalni leziuni multiple. Acesta este eritemul cronic migrator. Poate asocia febra, frison, dureri de cap, articulare, stare generala de rau. Trece de la sine in 3-4 saptamani. Nu inseamna ca ne-am vindecat, s-a produs raspandirea in sange a infectiei.

Cand boala devine diseminata (saptamani, luni de la intepatura) vorbim de manifestari mai putin localizate. Apar dureri articulare, musculare, marire de volum a articulatiilor. Uneori se intalnesc manifestari neurologice: sincopa, meningita, paralizii temporare, slabiciune musculara. Alteori poate aparea afectare cardiaca: palpitatii cauzate de tulburarile de ritm, bloc atrio-ventricular, pericardita.

Manifestarile sunt tranzitorii si se remit rapid. Ochiul poate fi afectata cu retinita, nevrita optica, irita, keratita. Pe piele se pot regasi asa-zisele limfocitoame, leziuni rosii nodulare, la nivelul lobului urechii, mamelon, asociind marirea ganglionilor. Tot la nivel tegumentar, in formele tardive de boala, in special pe membre apare atrofie, pielea are aspect de foita de tigara, se vad vasele de sange din cauza topirii grasimii subcutanate, se dezvolta noduli la nivel articular. Aceste ultime manifestari survin la luni, ani de la infectia initiala.

Care e riscul sa luam infectia?

In primul rand luam din zonele inverzite, din iarba. Parcurile, zonele amenajate de picnic, situate in regiuni cu incidenta mare a infectiei sunt la risc.

Se recomanda indepartarea rapida a capusei. Pentru a transmite mai sigur boala, capusa trebuie sa stea atasata de piele circa 36-48 ore. Aplicati un tampon imbibat in alcool sanitar sau acetona pe capusa cateva minute, “ametiti” capusa care va cadea singura.

Care sunt testele pentru identificarea bolii?

Identificarea anticorpilor pentru Borrelia (ELISA) este un test facil. Are insa un mare dezavantaj. Anticorpii se produc relativ tarziu, testul devenind pozitiv la 4-6-8 saptamani de la intepatura. In zonele endemice, daca apar manifestari cutanate sugestive (eritem cronic migrator), unele ghiduri terapeutice recomanda inceperea tratamentului fara a avea rezultatele de laborator.

In unele cazuri pot exista si rezultate fals pozitive ale analizelor. De aceea acestea pot fi completate cu alte analize ca Western-Blot sau PCR.

Trebuie specificat ca anticorpii pot ramane pozitivi multi ani dupa o infectie tratata corect. Asta nu inseamna ca mai avem boala.

Cum o tratam?

Tratamentul se face cu antibiotice. Se utilizeaza doxiciclina, timp de 3-4 saptamani la adultii si copiii peste 8 ani, si amoxicilina, cefuroxim la gravide, copii sub 8 ani. Sunt date care spun ca sunt suficiente si 10-14 zile de terapie. Aceste scheme se aplica doar pentru forma initiala de boala. Cand exista afectare neurologica, cardiaca tratamentul se face injectabil intravenos. Cum am spus mai sus, monitorizarea tratamentului prin masurarea anticorpilor nu este utila, acestia pot ramane pozitivi o perioada nedeterminata de timp. Adresati-va medicului imediat ce suspectati intepatura, urmati corect indicatiile de tratament, deoarece boala poate avea repercusiuni severe.

Cum evitam infectia?

  • Purtati pantofi si pantaloni lungi cand iesiti in zonele posibil populate de capuse.
  • Folositi spray-uri care indeparteaza insectele.
  • Verificati animalele de companie cu atentie. In blana lor capusele se ascund usor.
  • Faceti o atenta examinare a pielii voastre, a copiilor dupa ce ati iesit la iarba verde. Unele capuse pot avea dimensiunea unui varf de ac, pot fi inca in migratie pe piele, asa ca un dus le-ar putea indeparta usor.
  • Tratati gazonul din curte cu solutii speciale care indeparteaza capusele.
  • Daca aveti infipta o capusa in piele incercati sa o indepartati cu un tampon imbibat in alcool/acetona sau trageti cu grija de ea. Limitati pe cat posibil timpul de contact cu pielea.
  • Daca ati avut boala nu inseamna ca sunteti imun pentru a doua infectie.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

Web: simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea