Sanatate

#pitiriazis versicolor #afectiune piele #tratament pitiriazis

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic dermatolog: Cum se trateaza corect pitiriazisul versicolor

Pitiriazisul versicolor este o afectiune cauzata de o ciuperca, care se localizeaza foarte superficial in piele, determinand pete bej, maro sau mai deschise la culoare decat pielea cu scuame fine in suprafata. Exista persoane predispuse la aceasta afectiune, care fac numeroase episoade de pitiriazis in timpul vietii. Pitiriazisul versicolor apare frecvent la tineri.

Zonele de interes pentru aceasta ciuperca sunt toracele anterior si posterior, cu extensie spre abdomen, radacina membrelor, gatul, rar fata.

Petele variaza in culoare, se pot uni formand leziuni mai mari, se pot accentua la soare. Se presupune ca decolorarea pielii este cauzata fie de un efect de umbrela pe care il dau scuamele, fie de o substanta secretata de ciuperca. Rar da mancarime locala.

Care sunt cauzele?

La baza sta o ciuperca din genul Malassezia, care se gaseste la peste 90% din indivizi pe piele. Anumite conditii locale o fac sa determine leziuni pe piele:

  • umiditatea
  • caldura locala
  • mostenirea genetica
  • sistemul imunitar slabit
  • aplicarea cremelor grase
  • corticoterapia

Ciuperca este lipofila, se hraneste cu grasime, de aceea se dezvolta pe zonele “grase”, seboreice ale pielii. Nu o intalnim la copii, ci dupa pubertate, caci atunci apare secretia de sebum pe piele. Daca aplicam uleiuri pe piele ii cream un mediu propice.

 Ce trebuie sa facem daca avem pitiriazis?

 Programati-va pentru consult. Pitiriazisul nu e o afectiune grava, insa este suparatoare. Cand leziunile sunt foarte extinse poate anunta o slabire a sistemului imunitar. Diagnosticul se pune direct si poate fi confirmat de examenul micologic sau lampa Wood.

Cum se trateaza Pitiriazisul versicolor?

Trebuie sa stiti ca afectiunea nu este contagioasa. Ciuperca traieste pe pielea noastra si in anumite conditii  devine patogena. Daca si rudele apropiate au boala, nu inseamna ca ati dat-o. Este vorba despre contextul familial, mostenit, pur si simplu genetic pielea dumneavoastra este un mediu favorabil ciupercii.

Afectiunea este recurenta, fiind indicate profilaxia/prevenirea infectiei ulterior. Depigmenatrea pielii poate persista una-doua luni dupa tratament, desi sunteti vindecat. Incet, incet, tegumentul sii revine la normal.

Sunt nenumarate substante care trateaza  pitiriazisul: sulfura de selenium, ciclopiroxolamina, clotrimazolul, ketoconazolul etc.

Tratamentul se face local, doua-trei saptamani, zona de aplicare depasind aria afectata. Se pot utiliza sampoane/gel de dus, creme sau se pot asocia in tratament. Cremele se lasa pe piele, sampoanele se clatesc dupa 10 minute. Administrarea sistemica a medicamentelor poate fi o optiune, desi nu de prima intentie.

In general, vindecarea intervine rapid. Riscul de recadere este mare. Se incearca scheme de tratament cu aplicare o data pe saptamana timp indelungat pentru a preintampina recidiva.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

E-mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea