Sanatate

#dermatologie #transpiratie excesiva #hiperhidroza

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian, medic dermatolog: Ce-i de facut cu transpiratia?

Hiperhidroza inseamna transpiratie excesiva mai ales la nivelul palmelor, talpilor si axilar. Ea apare in conditii normale, fara legatura cu efortul excesiv si rar are o cauza identificabila (febra, tulburari metabolice, medicamente).

In conditii normale, fiecare dintre noi transpiram ceva mai mult cand suntem expusi intr-un mediu incalzit, la efort sau emotii puternice. In cazul hiperhidrozei, fenomenul se petrece spontan.

Sursa foto: ricardoruizdermatologo.blogspot.com

In mod normal, rolul transpiratiei este de a scadea temperatura corporala. Activitatea glandelor sudoripare este reglata de sistemul nervos care le trimite semnale ori de cate ori este necesar sa se regleze temperatura corporala. In transpiratia excesiva, sistemul nervos lucreaza la un nivel crescut.

Care sunt cauzele transpiratiei excesive?

  • mostenirea familiala; se descriu forme de transmitere autozomal dominanta pentru hiperhidroza palmo-plantara;
  • infectiile;
  • menopauza;
  • bolile de tiroida, diabetul zaharat, feocromocitomul (tumoare rara, localizata in majoritatea cazurilor in partea interna a glandei suprarenale), guta;
  • crizele de hipoglicemie;
  • medicamente: propranolul, antidepresive triciclice;
  • alcoolismul cronic.

Care sunt complicatiile transpiratiei excesive?

Hiperhidroza se poate asocia cu dishidroza (eczema a mainilor caracterizata de mancarime, usturime, vezicule, descuamare) si se poate complica cu infectii micotice, bacteriene, virale. Asociaza miros neplacut.

Cum se investigheaza hiperhidroza?

In primul rand sunt necesare o serie de analize care sa excluda afectiunile care se pot asocia. Se evalueaza functia tiroidei, glicemia, acidul uric (pentru guta), catecolaminele urinare (pentru feocromocitom), teste specifice pentru tuberculoza.

Pentru a identifica clar zona cu transpiratie excesiva se pudreaza pielea cu un amestec care isi modifica culoarea in prezenta transpiratiei si se expune persoana la temperatura crescuta sau i se cere sa faca cateva exercitii fizice care cresc temperatura corporala. De cele mai multe ori, la persoanele care transpira excesiv, nu mai sunt necesare aceste mici artificii, pudra colorandu-se imediat.

Cum o tratam?

Atunci cand antiperspirantele nu va ajuta, apelati la medic. Daca nu se va pune problema unei afectiuni asociate, care trebuie investigata si tratata, medicul va prescrie tratament local sau sistemic pentru hiperhidroza.

Cremele, solutiile pe baza de clorura de aluminiu, in diferite concentratii, aplicate seara, functioneaza. Au dezavantajul ca pot irita pielea, fiind necesare clatirea dimineata, eventual cu apa cu bicarbonat, sau aplicarea de hidrocortizon.

Anumite medicamente scad transmiterea nervoasa la glandele prin care transpiram. Au dezavantajul ca pot da senzatie de gura uscata, probleme la nivelul vezicii urinare sau tulburarea vederii.

Injectiile cu toxina botulinica au un efect similar, de a scoate glandele sudoripare de sub controlul nervos. Interventia e destul de dureroasa si efectul dureaza cateva luni.

In extrem se poate incerca indepartarea glandelor sudoripare pe cale chirurgicala, blocarea chirurgicala a transmiterii nervoase sau ionoforeza prin introducerea zonelor afectate intr-o baie in care se genereaza curent electric de intensitatea redusa.

Daca transpirati de cand va stiti (cel mai sigur de la pubertate), singura solutie este ameliorarea problemei prin masurile enumerate mai sus. Daca transpiratia excesiva a aparut brusc, inainte fiind absolut normal, trebuie sa va adresati cat mai rapid medicului. Ea poate fi un semnal de alarma, poate unicul, pentru o afectiune de care suferiti.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea