Sanatate

#negi #hpv #verugi #tratament negi #terapia laser #crioterapia #tinctura propolis

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Cum scapam de negi

Verucile (negii) sunt leziuni determinate de Human Papilloma Virus (HPV), intalnite la copii, adulti, in special pe zonele de contact (maini si picioare).

Verucile sunt unele din putinele afectiuni unde medicii recunosc terapiile alternative.

Cum arata verucile?

Sunt mai multe tipuri de leziuni. Adesea apar ca formatiuni rotunde, izolate sau confluate, de culoare bej, gri, aspre, cu mici puncte negre in suprafata.

Altele se dezvolta in profunzime, mai ales pe zona plantara. Sunt tot rotunde, putin elevate (sau nu) fata de planul pielii, rugoase, inconjurate de un inel cornos.

Alte leziuni, cunoscute ca veruci plane, apar bej sau in culoarea pielii, stralucitoare, cu dimensiuni variind intre 1-5 mm, numeroase, pe zone precum fata sau maini. Altele sunt filiforme si apar in jurul gurii, narilor sau ochilor, mai ales la copii. Verucile in mozaic determina leziuni extinse formate prin confluarea mai multor veruci. Afecteaza in special suprafata picioarelor.

Cum luam boala?

HPV e un virus cu multe subtipuri (peste 100), mai bune sau mai rele. Unele dintre ele au potential cancerigen. Tipurile de HPV care determina negii sunt insa benigne, nu pot da leziuni canceroase.

Negii se transmit prin contact direct sau prin intermediul obiectelor. Nu toti raspundem la fel. Daca sistemul imun nu permite fixarea virusului, nu facem veruci. Daca avem un sistem imuntar slabit, fixarea virusului se face usor, iar leziunile pot fi extinse. Virusul se fixeaza in celule epidermului si determina inmultirirea, proliferarea acestora. Incubatia variaza intre una si sase luni. Unele leziuni pot avea o perioada de latenta si de 3 ani.

Traumatizarea leziunilor, “scarpinarea lor”, poate determina aparitia de noi leziuni in jur, prin autoinoculare.

Cum le tratam?

Din pacate nu exista tratament antiviral tintit pentru tipul de HPV implicat. Se folosesc metode distructive locale. Negii au o evolutie de pana la 2 ani, dupa care la cele mai multe persoane dispar spontan. Le tratam pentru a opri raspandirea lor la cei din jur sau pe propria piele, din motive cosmetice sau pentru a evita disconfortul. Verucile pot determina durere spontan sau la presiune, in special in zona picioarelor, pot modifica forma unghiei daca se localizeaza subunghial, se pot irita determinand inflamatia tesutului din jur.

Local se pot aplica preparate pe baza de acid salicilic, lactic, imiquimod, 5 fluorouracil, podofilotoxina. Ele necesita multa rabdare, grija la aplicare pentru ca pot irita pielea sanatoasa din jur. Intralezional pot functia substante imunomodulatorii. Rezultate spectaculoase s-au obtinut prin injectarea intralezionala de antigene de Candida.

Altfel, mai rapide sunt metodele distructive locale, in special cele aplicate de medic: electroterapia, terapia laser, crioterapia.

Verucile sunt unele din putinele afectiuni unde medicii recunosc terapiile alternative.

Adezioterapia consta in aplicarea de banda adeziva pe negi pentru mai multe zile consecutiv, mai multe saptamani. Rezultatele sunt bune, determinand “macerarea” negilor. Hipnoza folosita pentru leziunile refractarea a dat rezultate la aproximativ 20-50% din cazuri.

Hipertermia consta in imersia in apa incalzita la 45 grade Celsius, pentru 30-45 minute, de doua-trei ori pe saptamana. Tinctura de propolis da rezultate superioare celor obtinute cu Echinaceea sau placebo. La fel, aplicarea de usturoi seara si acoperirea cu un material ocluziv (folie alimentara) poate duce la disparitia negilor.

Cum prevenim boala?

Putem reduce raspandirea leziunilor tratandu-le imediat ce au aparut. Atat timp cat nu mai exista nicio leziune nu mai avem cu da mai departe virusul. Nu va scarpinati pe leziuni, nu va roadeti unghiile, pielitele pentru ca puteti imprastia leziunile de pe degete mai ales sub si periunghial!

Nu imprumutati obiectele de manichiura si pedichiura, folositi piatra abraziva cu care va curatati negii dupa ce ati aplicat tratamentul dumneavoastra si doar pe pielea lezata. Acoperiti-le cu un pansament daca “va place sa le manipulati”.

Pastrati zona uscata, evitati mediul umed care le face mai greu de controlat.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021 9896

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021 317.95.03

Web: simian.ioana@gmail.com

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea