Sanatate

#melanom #alunite #cancer de piele #dermatoscop

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Ce trebuie sa stim despre alunite si melanom

Alunitele sunt leziuni melanocitare, adica acumulari de celule care produc pigment; ele sunt  fie plane, fie elevate, supuse usor traumatismelor. Cea mai mare parte a alunitelor de pe corp sunt benigne, nu ridica probleme; insa se pot dezvolta si leziuni maligne, canceroase, pe o alunita preexistenta sau in cele mai multe dintre cazuri pe pielea sanatoasa.

 

Unele alunite se formeaza in copilarie, altele apar pana in jurul varstei de 30 de ani; acestea din urma tind sa paleasca cu varsta. In medie pe piele se gasesc intre 10-40 alunite, dispuse cu preponderenta pe zonele expuse soarelui.

Iata ce trebuie sa retinem cand vine vorba de alunite si melanom:

 

1. Traumatizarea alunitelor nu le transforma in cancer; problema este ca dupa un traumatism  este dificil sa identificam cu ochiul liber sau cu dermatoscopul in ce categorie s-a plasat leziunea avuta; traumatismul ii schimba infatisarea si pentru a ne lamuri ce a fost inainte se indica, la recomandarea medicului, sa indepartam alunita si sa o trimitem la examen histopatologic care va decide diagnosticul final.

 

2. Melanomul se poate regasi atat pe piele, cat si la nivelul sistemului nervos (creier), ochi sau tract gastro-intestinal. Melanomul este o acumulare de celule atipice care produc pigment.

3. Factorii de risc pentru melanom sunt reprezentati de: pielea deschisa la culoare, expunerile intermitente si intense la soare, arsurile solare; expunerea cronica la soare nu creste sansele de a face melanom, dar este factor de risc pentru alte cancere de piele (cu exceptia melanomului dezvoltat pe petele de soare, lentigo malign); numarul crescut de alunite; alunitele-gigant (mai mari de 20 cm);  istoricul personal sau familial de cancer de piele; varsta de peste 50 de ani; alunitele care isi schimba aspectul; sistemul imunitar slabit.

 

4. Sarcina, tratamentele hormonale nu par a fi factori de risc pentru melanom.

 

 

 

5. Nu toate melanoamele se supun regulii ABCDE. Se stie ca alunitele care se incadreza criteriilor  ABCDE (Asimetrie, margini - Borders - neregulate, Culoare neuniforma, Diametru peste 6 mm, Evolueaza in timp) sunt la risc si impun urmarire sau excizie. Exista insa o forma aparte de melanom, cunoscuta ca “ratusca cea urata” care nu se supune acestei reguli: melanomul nodular; acesta este foarte invaziv, apare pe pielea sanatoasa, este nodular, cu culoare ce variaza de la cea a pielii pana la rosu, negru etc. Daca o alunita se decoloreaza, pare ca pigmentul se retrage, se albeste, nu inseamna ca am scapat de ea; este un important semnal de alarma pentru dezvoltarea melanomului.

 

6. Orice alunita (leziune cu pigment) trebuie inlaturata de pe piele prin excizie, adica taiere cu margine de siguranta in jur si profunzime (se inlatura cativa milimetri de piele sanatoasa din jur in functie de natura alunitei) si piesa trebuie trimisa la examen histopatologic; uneori se realizeaza mai intai biopsia, adica indepartarea strict a alunitei si functie de rezultatul acesteia, adica de natura alunitei, se intervine pentru a inlatura si o parte din tesutul din jur.

 

7. Nu doar soarele este direct vinovat de melanom, dovada ca acesta se poate dezvolta si pe zonele care nu au vazut soarele; factorii de mediu, mostenirea genetica au o influenta majora in formarea melanomului; cea mai mare parte a melanoamelor apare pe pielea sanatoasa si partial s-a inlaturat ideea ca acestea se pot dezvolta dintr-o alunita preexistenta. Corect spus, acea leziune nu era o simpla alunita, ci de la inceput un melanom.

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei - telefon: 021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes - telefon: 021.317.95.03
E-mail: simian.ioana@gmail.com
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea