Sanatate

#creme cortizonice #boala piele #lupus anticonceptionale #lupus eritematos cronic

Expertul Acasa.ro, dr Horia Beti: Boala care ataca propriile tesuturi si organe

Lupusul eritematos cronic face parte din categoria bolilor de colagen, fiind cea mai frecventa boala din aceasta categorie. Prezinta doua forme principale: cel sistemic, cu afectarea organelor interne, si cel cutanat, pentru care pacientii se prezinta la medicul dermatolog.
 


Lupusul eritematos cronic afecteaza mai ales femeile intre 30-50 de ani. Cauza nu este cunoscuta,dar se stie ca sunt implicati factori hormonali (sarcina sau anticonceptionalele). Mai pot fi implicati si factori de mediu, precum expunerea  de lunga durata la soare, factori infectiosi (microbieni sau virali) si factori chimici-medicamentosi. Toti acesti facori declansatori sau de intretinere a bolii au nevoie de un teren potrivit si, anume, o determinare genetica.

Mecanismul de producere este autoimun. Asta inseamna ca organismul produce anticorpi ce se fixeaza pe tesuturi normale, luptand impotriva acestora, inducand aparitia de manifestari specifice in acest caz la nivelul pielii.

Este localizat in zonele expuse la soare: obraji,nas, urechi, gat, decolteu si, mai rar, pe scalp.

Leziunile care apar in lupusul eritematos cronic au forma unor placi bine marcate, de culoare rosu-violaceu si sunt acoperite cu scuame aderente.

Cu timpul, tegumentul se atrofiaza progresiv. Exista mai multe forme clinice, din care cea mai cunoscuta are aspect de aripi de fluture, in care corpul fluturelui este nasul, iar aripile sunt obrajii de culoare rosie si cu scuame bine reliefate.
 

Manifestarile clinice lipsesc, iar analizele nu sunt modificate semnificativ. Pentru diagnostic este suficient examenul clinic, leziunile fiind vizibile; ulterior, se poate face examen histopatologic si imunofluorescenta directa din tegumentul lezat.

Se recomanda evitarea expunerii la soare si folosirea de creme fotoprotectoare si creme cortizonice.

Tratamentul general se face cu hidroxiclorochin sau clorochin. In caz de reactii adverse, se administreaza corticoterapie pe cale sistemica.

 

Date de contact:
Dr Horia Beti
Medic primar dermatovenerolog
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa:
Calea Grivitei nr. 3, Sector 1
Tel.: 021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Horia Beti

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea