Sanatate

#dublu test #ecografie sarcina #analize sarcina #ginecolog #nastere #sarcina

Expertul Acasa.ro, dr Denisa Nica: Cum te pregatesti pentru un bebelus sanatos: de la preconceptie pana la nastere

Sarcina este o perioada frumoasa, poate cea mai frumoasa pentru unele dintre noi si, de ce nu, pentru unii dintre noi, caci cuplul este „gravid” pana la urma, chiar daca mama poarta bebelusul. Ca sa fie asa cum iti doresti, ar fi bine sa o planifici din timp si sa stii inca de dinainte de a confirma sarcina cum sa ai un copil sanantos si cum sa te simti bine in aceasta perioada.

Inainte de a incepe demersurile pentru a obtine o sarcina, e bine sa adopti un stil de viata sanatos, sa faci un set complet de analize si sa mergi la o consultatie de specialitate la obstetrica-ginecologie. Medicii spun ca este cea mai buna metoda pentru a evita o serie de probleme care pot sa ingreuneze sarcina si acestea sunt recomandarile pe care le fac tuturor femeilor care-mi trec pragul in cadrul Clinicii Ana Medical Center..

Analizele uzuale de sange si testul de secretie sunt primul pas pentru a vedea starea generala de sanatate a doamnei si pentru a identifica eventuale anemii sau infectii, care pot complica sarcina. Tot acum se determina RH-ul si grupa de sange a celor doi parteneri, pentru ca o incompatibilitate intre cei doi poate duce la nasterea unui bebelus cu malformatii. Iar solutii in cazul in care mama are un RH negativ, iar tatal unul pozitiv, exista. Foarte indicat inainte de sarcina este si profilul TORCH – un test care iti spune daca ai sau nu imunitate la boile infectioase care pot fi transmise fatului.

Bolile infectioase precum toxoplasmoza, sifilis, hepatita B, rubeola, citomegaloviroza sau enterovirus pot afecta femeia gravida si pot determina infectia embrionului, existand un risc ridicat de malformatii, avort sau chiar moartea fatului inainte de nastere. Daca aceasta analiza de sange iti arata ca nu ai anticorpi pentru unul din aceste virusuri, poti face un vaccin sau un tratament care sa te tina departe de probleme, dupa ce ramai insarcinata.

Odata ce ti-ai luat aceste masuri de siguranta, ai unda verde pentru a obtine sarcina mult dorita. Dupa ce reusesti acest lucru, insa, pregateste-te pentru vizite lunare la ginecolog.

Dupa ce testul de sarcina devine pozitiv, se face o ecografie de confirmare a sarcinii, pentru a vedea numarul de embrioni si a exclude o eventuala pozitionare extrauterina a acestuia/acestora. In general, are loc la 6-7 saptamani si poate fi insotit de un test de sange – beta Hcg, repetat la 48 de ore, pentru a vedea daca sarcina este in evolutie. Apoi, in jurul celei de-a 12-a saptamani de sarcina, se face ecografia morfologica de prim trimestru, impreuna cu un test de sange numit Dublu Test, care arata probabilitatea ca fatul sa dezvolte anumite anomalii genetice. Daca pacienta are peste 35 de ani sau daca analizele arata un risc crescut de anomalii, se recomanda si un test genetic non-invaziv - Harmony sau Panorama - ambele avand o rata de detectare a anomaliilor genetice de 99%.

Pe langa vizitele lunare la ginecolog, unde se verifica ecografic daca totul e in regula cu bebelusul si daca acesta creste corespunzator, intre saptamanile 20 si 24 se face ecografia de morfologie fetala de trimestrul II, iar in jurul saptamanii 32 se face ecografia morfologica de trimestrul III. Acestea arata cu exactitate varsta si greutatea bebelusului, precum si cum sunt formate organele interne si daca se prezinta vreo malformatie sau anomalie.

In ultima luna de sarcina, e bine ca pacienta sa mearga saptamanal la cabinetul ginecologic. Trebuie monitorizate tensiunea arteriala, miscarile si bataile inimii fatului, precum si eventualele scurgeri de lichid amniotic. Toate aceste informatii sunt esentiale pentru a stabili momentul si modalitatea nasterii.

Odata venit momentul nasterii, ramane intre medicul ginecolog si viitoarea mamica sa stabileasca daca va fi o nastere naturala sau o cezariana, in functie de particularitatile sarcinii si riscurile fiecarei variante. Oricare ar fi alegerea, e important ca pacienta sa tina cont de ceea ce i se spune si sa respecte intocmai indicatiile de dupa nastere, pentru a evita complicatiile si a se putea recupera intr-un timp cat mai scurt.

Sursa foto: maxpixel 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Denisa Nica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea