Sanatate

#tratament onicomicoza #onicomicoza

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu: Unghiile tale nu mai au aspect sanatos? Tratamentele moderne te scapa de neplaceri

Onicomicoza este o infectie a unghiilor cauzata de anumiti agenti fungici si afecteaza anual intre 7% si 10% din populatie. Din cauza imbatranirii populatiei si comorbiditatilor asociate (diabet zaharat, boli si medicamente imunosupresoare), numarul pacientilor ce sufera de onicomicoza creste ingrijorator.

 

De regula, in stadiile initiale ale infectiei, se poate observa o mica pata alb-galbuie la nivelul partii distale a unghiei. Pacientul nu are nici un simptom si nu considera ca are motive intemeiate pentru a se prezenta la medic. De cele mai multe ori, acesta ajunge la medic in stadiu avansat al infectiei, cand se extinde la toate unghiile picioarelor. Unghiile se ingroasa, isi schimba total culoarea, pedichiura devine aproape imposibil de efectuat si apare durerea locala.

 

Orice medic dermatolog cu experienta va putea recunoaste clinic o unghie afectata de micoza insa exista boli ale unghiilor care pot mima onicomicoza! Prin urmare, un examen micologic microscopic direct care sa confirme suspiciunea este esential.

 

Abordarea clasica presupune tratamente topice cu diverse substante antifungice, iar in cazul in care mai mult de trei unghii sunt afectate, medicul prescrie tratament pe cale orala. Medicamentele administrate pe cale orala pot da reactii adverse si sunt contraindicate pacientilor cu afectiuni hepatice, de aceea trebuie sa monitorizam transaminazele pe durata terapiei.

Tehnologia moderna prin lumina intens pulsata si-a dovedit eficacitatea datorita utilizarii principiului de fototermoliza selectiva: astfel, radiatia absorbita de tesutul-tinta este transformata in energie termica ce distruge agentul fungic sau ii distruge capacitatea de a se inmulti. Metoda este nedureroasa si nu necesita anestezie locala prealabila. Eu folosesc un gel ce are rolul de conduce impulsurile si de a raci partial tegumentul, astfel pacientul nu resimte nicio jena in timpul tratamentului. Rezultatele se observa dupa aproximativ trei luni, cand creste unghie sanatoasa de la “radacina” si turbiditatea initiala se amelioreaza, unghia devenind transparenta; totusi, tratamentul va fi continuat in functie de caracteristicile individuale. Dupa finalizarea tratamentului, un rezultat negativ al examenului micologic va confirma vindecarea, iar pacientul va continua sa evite factorii de favorizeaza reinfectia (mediul cald si umed conferit de incaltamintea necorespunzatoare, diabetul, pedichiura cu instrumente nesterilizate).

Date de contact:
Dr. Dana Maria Fatu

Medic dermatovenerolog
Tel: 0732.99.00.50; 0732.99.00.51

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Dana Maria Fatu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea