Sanatate

# creme cu fotoprotectie #piele copii #expunere soare #radiatii ultraviolete #protectie solara

Expertul Acasa.ro, dr Dana Maria Bratu: Cum va protejati copiii de razele nocive ale soarelui!

Pielea unui copil are anumite particularitati care-i ofera vulnerabilitate in fata radiatiilor solare: este subtire, sensibila si prezinta o rata crescuta de reinnoire celulara tinand pasul cu organismul in plina crestere si dezvoltare. Fiecare arsura solara la varsta copilariei creste riscul cancerului cutanat al viitorului adult.

Cand ne referim la efectele negative ale soarelui, luam in discutie principalele tipuri de radiatii ultraviolete (UV) care ajung la nivel cutanat: radiatiile UV de tip A si B.

UVA sunt radiatii cu lungime de unda mare, patrund in profunzimea pielii si sunt responsible de fotoimbatranirea cutanata, riduri, pigmentare (bronz), in timp ce UVB au lungime de unda mai mica si determina in principal arsurile solare. Ambele tipuri de radiatii sunt incriminate in modificarile AND-ului celular care cauzeaza cancerul de piele.

Expunerea la soare trebuie sa se realizeze in afara intervalului orar 10:00-16:00, cand emisia de radiatii UV este maxima. Atunci cand iesiti la plimbare, tineti cont de faptul ca radiatiile UV se reflecta pe suprafete precum apa, zapada, cimentul si astfel se cumuleaza dozele de radiatii care ajung la nivelul pielii. De asemenea, unele dintre radiatii, trec prin suprafete precum: sticla, materialele textile, norii – nu va lasati inselate de vremea innorata!

 

Masuri de protectie:

  • Sugarii sub 6 luni trebuie feriti de expunerea directa la soare!
  • Acoperiti pe cat posibil intreaga suprafata cutanata cu haine lejere. Unele materiale sunt special create cu protectie UV. Folositi palarii, ochelari de soare pentru cei mici.
  •  Pe zonele expuse la soare este necesara aplicarea unei creme cu fotoprotectie. Recomandarile specialistilor vizeaza produse cu un factor de protectie de 50 (SPF 50) care sa fie aplicate cu 30 minute inainte sa iesiti din casa. Desi multe produse sunt waterproof si garanteaza o protectie de pana la 80 minute sub apa, asigurati-va ca reaplicati produsul dupa fiecare baie in mare / piscina etc. atat timp cat copilul va contina sa fie expus radiatiilor solare.
  • Cand aplicati cremele sau lotiunile cu factor de protectie, nu neglijati zone precum lobul urechii, varful nasului, buze. La nivelul fetei, cremele nu se aplica direct pe piele, ci veti elibera o cantitate mica de produs in palmele dumneavoastra si apoi veti intinde produsul acoperind toata aria vizata.
  • In cazul unui eritem solar (roseata), puteti folosi apa termala si lotiuni calmante “after-sun”. Daca leziunea incepe sa dezvolte vezicule, acestea nu se sparg! De asemenea, nu aplicati produse preparate in casa sau alte “leacuri babesti” pentru ca riscati suprainfectia si agravarea leziunilor – in acest caz este indicat sa va adresati medicului pediatru sau dermatolog.

 

Cand ne gandim la cei mici, trebuie intotdeauna sa privim riscurile pe termen lung si sa tinem cont ca deciziile noastre pot afecta sanatatea pielii lor in viata adulta.

Date de contact:
Dr. Dana Maria Fatu

Medic dermatovenerolog
Tel: 0732.99.00.50; 0732.99.00.51

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr Dana Maria Fatu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea