Sanatate

# carii copii # sigilarea dintilor #stomatologie copii #dinti de lapte

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Tanase, medic stomatolog pedodont: Sigilarea dintilor, arma secreta impotriva cariilor copiilor

Dantura fragila a copiilor poate fi ajutata cu un procedeu modern de preventie a problemelor stomatologice. Potrivit studiilor in domeniu sigilarea dintilor de lapte impiedica dezvoltarea cariilor. Astfel, progresia cariilor in cazul dintilor sigilati este de 2,6%, fata de 12,6% in cazul celor nesigilati.

Cand se realizeaza sigilarea dintilor?

Ideal ar fi sa realizati aceasta procedura simpla si neinvaziva in primul an de la aparitia dintilor. Vorbind de dintii permanenti (adica nu cei de lapte) perioada optima este intre 6 si 14 ani. 

Cum ajuta sigilarea dintilor?

Sigilarea dintilor este o masura de prevenire a formarii cariilor indeosebi pe molari si premolari. Acestia au un relief aparte, santuri si fosete. Saliva este o bariera naturala pe suprafetele netede, insa nu spala si suprafetele cu santuri si fisuri. De aceea, dintii care contin aceste santuri au riscul cel mai ridicat de a forma carii dentare de la varste fragede.
 

Periajul dentar nu este suficient

Chiar daca ii invatati pe cei mici sa se spele zilnic pe zi, sunt locuri in care periuta de dinti nu poate ajunge, crescand astfel riscul aparitiei cariilor in special pe aceste zone. Sigilarea dintilor presupune acoperirea cu composite fluide a acestor suprafete, care actioneaza ca un scut protector. 
 

Sigilarea dintilor este dureroasa?

Aceasta procedura este neinvaziva si nedureroasa, dureaza cateva minute, nu afecteaza structura dintelui, nu presupune anestezie si nu presupune folosirea frezelor. 
 
Medicul stomatolog curata dintele, il igienizeaza corespunzator si il usuca, dupa care aplica un strat protector pe fiecare dinte in numai cateva minute. Stratul protector se pune pe suprafata dintilor de mestecare, acolo unde se regasesc cele mai multe fisuri. Dupa aceea, se aplica lichidul de sigilare, fixat cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile.
 

Cat timp protejeaza sigilarea dintilor? 

Sigilarea depinde si de factori precum igiena dentara, tipul de alimentatie, frecventa controalelor stomatologice influenteaza persistenta sigilarii. Este important sa mergeti la control la fiecare 6 luni, pentru un periaj si un detartraj profesional. Sigilarea dintilor este eficienta si pana la 10 ani. 
 
Sursa foto: ezyhealth.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Tanase

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea