Sanatate

#semne parodontoza #periaj profesional #boala parodontala #detartraj #paradontoza

Expertul Acasa.ro, dr Cristian Irimia, medic stomatolog: Paradontoza, o afectiune pentru toti

Indicat ar fi sa nu ajungem sa ne “bucuram” de paradontoza impreuna, dar realitatea arata ca 8 din 10 adulti ajung sa sufere de o forma mai usoara sau mai dificila. Mai grav este ca s-ar putea nici sa nu stii ca suferi de boala parodontala. Dr. Cristian Irimia, medic stomatolog, iti spune care sunt primele semne ale instalarii bolii parodontale si ce trebuie sa faci pentru a evita aparitia ei.

 Multi pacienti ajung la medic abia atunci cand stadiul parodontopatiei este avansat. Sunt foarte putine cazurile in care vin dupa o simpla sangerare a gingiilor, primul semn al paradontozei. Cu cat lasa mai mult timp sa treaca, cu atat afectiunea avanseaza, apar durerile, infectiile, iar tratamentul este tot mai dificil si costisitor, aspect care intarzie si mai mult solutionarea problemei. Cercul vicios se incheie cu pierderea dintelui. Cu cat vii mai repede in cabinet, cu atat scapi mai repede de probleme, iar sumele alocate sunt infime in comparatie cu un tratament complex. O data la 6 luni la consult si o data pe an la detartraj si periaj profesional, ceea ce presupune un cost de aproape 150 de lei pe an. Ar fi suficient.

Asadar, primul semn al bolii este sangerarea gingiilor la periaj. Este momentul in care placa bacteriana s-a acumulat pe dinti, iar bacteriile au inceput procesul distructiv al tesuturilor dentare si al gingiilor. Cum putem evita acest lucru? Prin periaj. Sigur ca cel mai indicat ar fi la maximum o ora dupa masa, dar rutina dimineata-seara este si ea eficienta. E bine de stiut ca dupa intervalul de o ora, bacteriile din resturile alimentare incep sa se inmulteasca si sa atace. Asadar, o igiena orala deficitara este principala cauza a parodontopatiilor.

Daca placa bacteriana nu este curatata la timp, se transforma in tartru care, in timp, duce la aparitia cariilor. Netratate, cariile sunt un factor de risc major in declansarea paradontozei. Pentru a nu ajunge aici, ne intoarcem de unde am plecat: este nevoie de detartraj si periaj profesional o data pe an.

Mai departe, paradontoza se manifesta prin pungile parodontale, acel spatiu care se creeaza intre dinte si gingie, atunci cand tartul nu este curatat. Acolo se aduna bacteriile, zona se inflameaza si incepe sa doara, apoi apar infectiile care mananca osul. In timp, dintii incep sa se miste pentru ca isi pierd din suportul osos si, in final, cad.

Pe langa igiena deficitara care poate fi controlata foarte usor prin periaj corect, executat dupa indicatiile medicului, folosirea atei si apei de gura, exista si alti factori de risc care pot declansa boala parodontala. Cel mai important dintre acestia este fumatul. Studiile arata ca fumatorii au sanse mult mai mari de a dezvolta aceasta afectiune, din cauza depunerii de nicotina pe gingie si prin scaderea circulatiei sangvine. In plus, tratamentul are un succes mult mai mic in cazul acestor persoane. Factorii genetici, diabetul zaharat, bolile reumatice, infectia cu HIV, bruxismul sau anumite medicamente pot declansa paradontoza.

Toate aceste aspecte pot fi tinute sub control de un medic bun, astfel incat afectiunea, chiar daca a debutat, poate fi tinuta sub control, atat timp cat ajungi din timp la medic. Totusi, in cazul in care ai pierdut unul sau mai multi dinti, nu dispera! Exista solutii, chiar daca costurile sunt destul de mari. Clinicile ABC Eurodent au dezvoltat un credit exclusiv online, prin care poti obtine pana la 20.000 de lei pentru proceduri stomatologice. Detalii despre aceasta varianta de creditare gasesti aici.

Asadar, nu amana consultul si nu te culca pe o ureche daca nu ai depistat pana acum semne ale acestei boli. In cele mai multe cazuri, simptomele sunt observate de catre pacienti mult prea tarziu.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Cristian Irimia

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea