Sanatate

#ficat #tulburari ficat #medicina chineza

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Semne ale tulburarilor ficatului

Ficatul corespunde primaverii, regnului vegetal, caracterizat prin energia dezvoltarii si ascensionarii, deoarece mentine vigoarea tuturor proceselor fiziologice. Ficatul are capacitatea de a reduce si chiar elimina raspunsurile la iritarile mental-emotionale, conform unui vechi proverb “ Ficatul transforma marile probleme in probleme mici, iar problemele mici in nimicuri “.

Cand un sentiment este in exces, el va afecta organul care ii este asociat - in cazul ficatului, sentimentul este mania. In mod practic, un sentiment poate fi utilizat pentru a-l restrange pe cel in exces conform ciclului de dominare a celor 5 miscari - daca prea multa minie/furie a atacat ficatul, ea poate fi tratata prin tristete, care corespunde plamanului din Loja Metalului.

Se considera ca” ficatul se deschide la nivelul ochilor”, dar starea tuturor organelor se reflecta in ei, de unde a aparut si iridologia ca o metoda extrem de precisa de diagostic cand este efectuata de o persoana calificata. Inrosirea albului ochiului indica fie un sindrom de caldura externa sau interna - de organ, iar senzatia de nisip in ochi, fara inrosirea lor, indica prezenta uscaciunii sau o splina in deficit energetic.

Un tablou clinic ce include palpitatii, slabirea memoriei, insomnie, ameteli, acufene, paloarea fetei – semne de deficit al inimii , ochi uscati, vedere incetosata, amorteala membrelor, hipomenoree sau amenoree - semne ale deficitului ficatului - se intalneste in practica la pacientii cu afectiuni neurologice- Parkinson sau la femei cu anemie sau amenoree.

Medicina chineza porneste de la respectarea ritmurilor naturale, care sunt diurne, lunare, anuale. Se considera ca intre orele 3-5 este in plina activitate plamanul, de la 5-7 este intervalul intestinului gros, de la 7-9 - stomacul, de la 9-11 este momentul splina-pancreas, de la 11-13 este inima, de la 13-15 este intestinul subtire. De la 15-17 este intervalul optim pentru vezica urinara, de la 17-19 -  rinichii, de la 19-21 este pericardul, de la 21-23 sunt Trei focare, de la 23-1 este intervalul vezicii biliare si de la 1-3 este timpul de maxim activitate al ficatului. De la respectarea acestor bioritmuri a aparut recomandarea de a respecta orele de somn intre 22 si 4 ca find perioada in care organismul se regenereaza natural.

 

Loja Lemn include ficatul si vezica bilara si are sub dependenta ei musculatura striata, sistemul venos, ochii si ca zona topografica - capul si coloana cervicala, partile laterale ale trunchiului si fata latero- externa a coapsei si gambei. De aici pot aparea confuzii de diagnostic cu lombosciatica sau diagnostice gresite ale cauzelor anumitor forme de cefalee, migrene sau sindrom Meniere.

 

Date de contact: 

Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa: Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Tel.:
021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea