Sanatate

#inima #medicina chineza

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Legatura dintre functionarea inimii si activitatea emotionala, conform medicinei chineze

In medicina chineza se considera ca inima controleaza sistemul circulator, iar sangele este in principal produs prin prelucrarea alimentelor in focarul mijlociu (stomac-splina-pancreas). Un alt organ implicat in producerea sangelui este si rinichiul care transforma esenta-jing in sange. In Neijing (cartea medicinei
interne chineze) se precizeaza: "Daca ficatul este aprovizionat cu sange atunci avem o vedere buna, daca picioarele sunt bine vascularizate putem merge",  astfel se evidentiaza rolul important pe care il are inima prin pomparea sangelui si irigarea tuturor organelor.
 

In general se considera ca energia wei qi - energia de aparare a corpului controleaza inchiderea/deschiderea porilor si aparitia transpiratiei, cantitatea de sange este legata si de cantitatea de lichide pierdute la nivelul pielii, ceea ce in practica este observat la pacientii cu hemoragii moderate care nu transpira. Aceasta legatura stransa cu sangele face ca transpiratia sa fie considerata o substanta pretioasa in homeostazia organismului in viziunea medicinei chinezesti, de aici si insistenta anamnezei.

Pentru un occidental cu o dieta diversa si consistenta, lipsa traspiratiei poate duce la acumulare de diverse toxine.

Un rol important in diagnosticare il are examinarea fetei, care in conceptia chineza reflecta functionarea inimii si activitatea emotionala.
 

Inima este in legatura cu intestinul subtire prin intermediul meridianelor secundare luo, la nivelul intestinului subtire se produce separarea substantelor ingerate in „ pur ” si „impur”, esenta pura este recirculata spre splina care o distribuie spre cele cinci organe parenchimatoase unde are rol de constructie,
partea solida-impura este evacuata prin intestinul gros.

Inima se „deschide” la nivelul limbii printr-o ramura interna a meridianului inimii. Se considera ca, daca inima este in parametri normali, atunci limba poate distinge cele cinci gusturi esentiale: acru, amar, dulce, picant si sarat.

Examenul limbii poate aduce informatii pretioase. O limba rosu-inchis indica prezenta caldurii toxice in sange, care in stadii avansate afecteaza spiritul-constienta si poate duce la encefalita sau afectare neurologica in bolile febrile, iar o limba roz sau palida indica deficitul de sange.

Clinicienii se uita in special la varful limbii, unde se reflecta disfunctiile focarului superior - inima si plamanii.

Este cunoscuta legatura dintre inima-xin in chineza si stomac, modificari structurale ale inimii dau simptome care pot fi atribuite stomacului si, reciproc, ulcerul gastric poate cauza si/sau exacerba simptome mintal-emotionale care in medicina chineza sunt atribuite inimii.

Inima este protejata de catre pericard, asa cum un imparat este inconjurat de cercuri de intermediari. In acelasi mod, pericardul formeaza o retea de protectie in fata factorilor patogeni.

Un sindrom frecvent intalnit este deficitul de Yin al inimii: seamana cu deficitul de sange, dar anxietatea si nelinistea sunt mai pronuntate, apar insomnii, somn tulburat de vise numeroase, scaderea memoriei, transpiratii nocturne si gura uscata.
 

Date de contact: 
Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa: Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Tel.:
021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea