Sanatate

#dieta de vara #energii organism

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Dieta pentru vara benefica fiecarui organ in parte

Climatul si anotimpurile modifica echilibrul din organismul uman ca parte a cosmosului si, in consecinta, pentru a conferi energie unui organ/sistem slab, este bine sa se consume alimentele corespunzatoare anotimpului asociat organului respectiv.

Mai intai trebuie examinat daca organul este puternic sau slab, pentru a tonifia daca este slab si nu drenat, evitandu-se dispersia energiei pe care o mai are.

O diferenta semnificativa intre Occident si Orient provine din responsabilitatea persoanei in raport cu sanatatea.

In Occident, majoritatea oamenilor se simt neputinciosi si fara responsabilitate fata de ce li se intampla - migrenele, alergiile, insomnia, cancerul sunt lucruri care se intampla ca si cum boala trebuie sa faca parte din viata lor, nu sunt atenti la alimentatie si iau multe medicamente care, pe termen lung, intoxica organismul.

Pentru orientali, bolile fizice, mentale - emotionale sunt atat de strans legate intre ele prin energie incat este posibil sa ingrijesti una si prin aceasta sa le vindeci pe toate.

In Occident, sunt analizate mai intai alimentele pe care le consuma un pacient si abia apoi este examinata si persoana, spre deosebire de Orient, unde persoanele sunt clasificate in functie de cele 6 temperamente si de cele 5 constitutii si conform zicalei: forta noastra este totodata si slabiciunea
noastra – energia cea mai puternica este in acelasi timp si cea mai vulnerabila. Anamneza are 4 intrebari:

  • Cine este persoana care mananca?
  • Care este starea sa energetica?
  • Care este starea sa emotionala si mentala?
  • Ce alimente prefera?

 

Vara, daca organul inima este slab, este indicat sa se foloseasca alimente de savoare amara, de natura calda si de alimente de sezon pentru a-l tonifia. Daca inima este puternica, trebuie mai curand sa echilibram energiile celorlalte organe, dupa regula de tonifiere a slabului (in cazul verii, energia Metalului este in scadere si se tonifica plamanii prin alimente picante si de natura racoroasa) si de sustinere a puternicului - inima. Este util si sa se sustina ficatul, splina si rinichii – in procente de 20% cu alimente potrivite naturii si savorii lor.

In acest ultim caz se recomanda:

  • morcovi, telina, castraveti, usturoi, crap si rata, portocale, mandarine, nuci, ghimbir si busuioc/ scortisoara pentru plamani;
  • grau , soia, fazan, oaie, creveti, pepene galben sau rosu, piper pentru inima;
  • dovleac, gulii, cartofi, oua de rata, struguri, coriandru, ardei iute, branza de soia pentru splina;
  •  telina, praz, coarne de cerb, ficat de pui, rinichi de oaie, vita si chimen, cuisoare, anason pentru rinchi.

Date de contact: 
Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa: Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Tel.:
021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea