Sanatate

#parabeni #cosmetice parabeni #parabeni medicamente #afectiuni parabeni

Expertul Acasa.ro, dr Catrinel Macovei: De ce sunt periculosi parabenii

Cunoscuti de peste 80 de ani, parabenii sunt cei mai folositi conservanti in intreaga lume. Sunt substante naturale sau de sinteza din familia acidului benzoic, ieftini, inodori, incolori si cu proprietati antimicrobiene, mai ales asupra ciupercilor si mucegaiurilor.

Cel mai des intalniti sunt: metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben, benzilparaben. Sunt utilizati in principal in compozitia cosmeticelor (mai ales in rujuri), a medicamentelor, a unor alimente (gemuri, jeleuri, umpluturi, toppinguri) si a unor produse industriale (lipiciuri, uleiuri).

In mod natural sunt produsi de anumite plante si microorganisme marine (in special metilparabenul, cu rol antimicrobian): afine, morcovi, masline, capsuni.

In momentul de fata sunt prezenti in diferite concentratii peste tot in mediu: in apele potabile si reziduale, in sol, in corpul omenesc. Deoarece un studiu din 2004 a descoperit concentratii crescute de parabeni la nivelul tumorilor maligne de san, mai ales in cele cu localizare spre axila, in vecinatatea zonelor de folosire a deodorantelor si antiperspirantelor, s-a ridicat problema posibilului potential cancerigen al parabenilor.

In 2013, cercetatorii canadieni din Vancouver au publicat un articol in care au revizuit toate informatiile cunoscute pana in prezent despre parabeni . Este cunoscut ca parabenii patrund in organismul uman prin piele si pe cale orala, in medie in cantitate de 76 mg aport zilnic estimat, din care 50 mg din cosmetice, 25 mg din medicamente si circa 1 mg din alimente. Sunt metabolizati si degradati in celulele cutanate, celulele din tesutul gras subcutanat, ficat si rinichi si trec in laptele matern.

Efectele parabenilor:

  • desi nu toate studiile au confirmat la om, parabenii pot fi potentiali disturbatori endocrini, adica substante chimice care pot modifica semnalele hormonale din organism si au efecte asupra dezvoltarii reproductive, a sistemului nervos, metabolismelor si cancerului.
  • parabenii se leaga asadar de receptorii estrogenici, dar mai slab decat estrogenii, simuland efectele acestora la nivelul glandei mamare si crescand riscul de cancer de san. Puterea de legare este cea mai mica pentru metilparaben si creste pentru etil-, butil-, si propilparaben;
  • scad fertilitatea masculina, prin diminuarea nivelului de testosteron, efect dovedit la animale si suspectat la om;
  • au potential alergenic, maxim pentru metilparaben si in scadere pentru celelalte molecule din familie. Pot determina eczeme, urticarie cu o frecventa de 0.5-3.5% mai ales la nivelul regiunilor de piele deja afectate de alte probleme, cum ar fi ulcerele cronice in tratamentul carora se folosesc creme sau unguente care contin parabeni.

Deoarece nu toate studiile au fost concludente la om, reglementarile legislative considera concentratiile actuale permise ca fiind sigure:

  • in UE, in cosmetice este permis maxim 0.8% in total si 0.4% pentru fiecare paraben in parte;
  • in Danemarca au fost interzisi in produsele pentru copiii sub 3 ani;
  • in SUA si Canada nu exista reglementari clare.

Chiar daca stiinta spune ca dovezile nu sunt evidente, parabenii fac totusi parte dintr-un tablou mai mare, in care in ultima suta de ani corpul uman a fost bombardat cu din ce in ce mai multe substante chimice, iar cresterea frecventei cazurilor de cancer de san, a infertilitatii si a alergiilor este din pacate o realitate.

Este bine sa citim etichetele si sa evitam produsele cu parabeni, mai ales ca putem avea surpriza de a gasi chiar patru parabeni in medicamente pentru bebelusi, cum ar fi unele produse anticolici, sau in sampoanele si gelurile pentru bebelusi, in cosmetice pentru adulti cu un pret la care te astepti sa aiba si o compozitie pe masura, dar care totusi contin si parabeni.

Dr Catrinel Macovei

medic primar

Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice

Reteaua privata de sanatate Regina Maria

Cotroceni

Tel: 021.9268

E-mail: catrinel.macovei@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Catrinel Macovei

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea