Sanatate

#extractii dentare # restaurarea orala completa #reabilitare orala #stomatologie

Expertul Acasa.ro, dr Bilal Takouzli, medic stomatolog: Restaurarea orala completa – cand si cum?

„Dinti lipsa”? In prima faza, ne gandim la partea estetica a problemei, fara sa luam in calcul ca extractia unui singur dinte duce la o serie de nefunctionalitati. Atunci cand lipsesc mai multi, insa, problema se complica si nu mai vorbim doar de migrarea dintilor si retractie osoasa, ci si de masticatie incorecta sau chiar imposibila si probleme digestive grave. In astfel de conditii, este clar ca reabilitarea orala este obligatorie. Ce este aceasta si care sunt solutiile, aflam de la dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog cu competenta in chirurgie in clinicile ABC Eurodent.

“Restaurarea sau reabilitarea orala este modalitatea prin care pacientul isi recapata functionalitatea danturii si estetica zambetului, prin reconstructia fiecarui dinte din cavitatea orala. Pe scurt, dintii care nu mai pot fi salvati sunt extrasi, infectiile sunt tratate, dintii cariati sunt restaurati, iar acolo unde este cazul, se inlocuiesc cu implanturi si coroane dentare. Aceasta ramura a stomatologiei este complexa si poate fi realizata cu succes doar de medici priceputi. In caz contrar, pacientul plateste foarte multi bani, dar risca sa observe, in scurt timp, ca lucrarile trebuie refacute”, spune dr. Bilal Takouzli.

Durata tratamentului depinde de problemele pe care le ai. Poate fi gata in cateva zile, in cazul interventiilor foarte simple, precum obturatii sau tratamente de canal, sau poate dura si cateva luni, daca restaurarea este complexa. Planul de tratament va fi stabilt, insa, de medic, dupa un prim consult si analizarea radiografiilor dentare.

Cele mai complexe cazuri de restaurare orala, dar si cu cele mai spectaculoase rezultate, sunt acelea in care pacientului ii lipsesc mai multi dinti de pe o arcada, iar restul au fost afectati de carii si au infectii la radacina. In aceasta situatie, medicul va decide extractia celor care nu mai pot fi salvati prin metode endodontice, iar cei care raman pot fi folositi drept suport pentru viitoarele punti sau coroane dentare. Urmatorul pas este curatarea infectiilor si pregatirea dintilor ramasi pentru a fi acoperiti de coroane sau fatete, prin pilire. Acest pas este destul de inconfortabil pentru pacient, insa rezultatul merita efortul.

Faza urmatoare presupune aditia osoasa in zonele in care nu mai exista dinti. Acest pas este necesar atunci cand pacientul nu are suficient suport osos pentru sustinerea viitoarelor implanturi dentare. Retractia osoasa are loc atunci cand trece mai mult timp de la pierderea dintelui natural. Apoi, veti decide impreuna, in functie de posibilitatile tale financiare si de necesarul stabilit de stomatolog, de cate implanturi va fi nevoie. Aditia osoasa si implanturile se pot face in aceeasi sedinta, daca situatia o permite. In caz contrar, se face aditia, iar cand zona este vindecata, se insereaza si implaturile.

La final, medicul va monta coroanele sau puntile dentare, adica dintii propriu-zisi, doar ca de aceasta data vor fi din ceramica sau zirconiu. Poti citi mai multe despre posibilitati, aici. Dupa ultima sedinta, vei putea zambi, in sfarsit, cu incredere. In urma acestei interventii n-ar trebui sa existe diferenta intre dintii naturali si reconstructia finala.

In ceea ce priveste costurile, este adevarat, pentru o astfel de lucrare, nu sunt deloc mici, putand sa ajunga pana la cateva mii de euro. In clinicile ABC Eurodent exista insa variante de plata avantajoase: fie cu cardul avantaj, fie prin credit bancar exclusive online. Poti obtine pana la 20 de mii de lei pentru achitarea serviciilor stomatologice, in doar 2 ore, fara sa mai fi nevoit sa mergi la banca. Poti afla mai multe despre aceasta varianta de creditare, de aici.

Da, restaurarea dentara este o procedura complicata si costisitoare, insa daca mergi la un specialist experimentat, viata ta se va schimba radical. Vei putea manca orice, nu vei mai avea dureri de stomac si, in sfarsit, vei putea zambi fara grija. Merita, nu?

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Bilal Takouzli

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea