Sanatate

#Ana Ionita #expert acasa.ro #beneficii anghinare #anghinare

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Septembrie vine cu o serie de fructe si legume noi si proaspete, benefice pentru sanatate. Astazi o sa va povestesc despre vedeta lunii: anghinarea.

Anghinarea este consumata in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar

Ana Ionita, consilier in nutritie

Anghinarea este una din legumele speciale ale lunii septembrie, daca o gasesti prin marile magazine, merita cumparata, pentru ca este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma.

Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar.

Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita.

De asemenea, una dintre cele mai importante parti ce este cautata este ”inima”. Aceasta este adesea considerata o delicatesa sau cel putin partea cea mai delicioasa a plantei.

Anghinarea contine niveluri scazute de grasimi saturate si colesterol, fiind in acelasi timp o sursa bogata in fibre, vitamine si minerale. Aceasta contine vitamine, cum ar fi vitamina C tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, vitaminele B6, B12, A, E, D si vitamina K.

Anghinarea mai contine si minerale, cum ar fi calciu, fier, zinc, sodiu, potasiu, mangan, fosfor si zinc.

De asemenea frunzele de anghinare au fost folosite in mod traditional ca un diuretic in medicina europeana. 

Proprietatile antioxidante ale plantei de anghinare provin dintr-o serie de surse, dintre care una este polifenolul. Polifenolii au calitati chemopreventive, ceea ce inseamna ca pot incetini, opri sau inversa efectele cancerului la un pacient. Vitamina C este un alt antioxidant binecunoscut, iar aceasta se gaseste in cantitati importante in anghinare.

In afara de abilitatile sale impresionante de a lupta impotriva cancerului, anghinarea este considerata benefica si pentru inima. Anumite ingrediente din frunzele de anghinare reduc nivelul colesterolului rau (LDL) si cresc nivelul de colesterol bun (HDL).

Deoarece anghinarea contine surse bogate de potasiu, un mineral esential ce are un impact pozitiv asupra numeroaselor sisteme de organe in intreg organsimul, aceasta ajuta la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, care este cunoscut drept un precursor al cresterii tensiunii arteriale.

Prin urmare, anghinarea actioneaza ca un vasodilatator si este deosebit de util pentru cei care au luat deja medicamente pentru hipertensiune. 

Anghinarea a fost utilizata si ca tonic hepatic. S-a constatat ca, in aghinare, cinarina si silimarina imbunatatesc starea generala de sanatate a ficatului prin reducerea prezentei toxinelor si faciliteaza eliminarea lor din ficat si din corp. Unele studii au aratat ca acesti antioxidanti promoveaza activ regenerarea si repararea celulelor hepatice deteriorate, deoarece ficatul este unul dintre cele mai lente organe din corp.

Anghinarea poate provoca o reactie alergica la persoanele ce sunt sensibile la plantele din familia  ambrozia, crizantemele, galbenelele, margaretele si multe altele

V-am convins sa cumparati anghinare?

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea