Sanatate

#salate cu quinoa #reteta quinoa #quinoa

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Tot ce trebuie sa stii despre quinoa, de la beneficii la mod de preparare

Vechii incasi numeau quinoa mama tuturor cerealelor, sau „chisaya mama”, iar plantatiile de quinoa erau considerate sacre. Chiar daca incasii o numeau cereala, in prezent stim ca ea este de fapt o pseudo-cereala din specia de plante din genul Chenopodium, familia Amaranthaceae. Quinoa se gaseste in zeci de varietati, insa cele mai raspandite sunt quinoa alba, quinoa rosie si quinoa neagra.

Quinoa a devenit cunoscuta in ultimii ca un superaliment, plin de nutrienti, cu putine contraindicatii si este foarte usor de inclus in orice dieta, indiferent cat de restrictiva ar fi.

Ea este numita un superaliment datorita continutului ridicat de vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali sanatatii noastre. Totodata, quinoa nu contine gluten, este usor de digerat si nu are un continut caloric ridicat, astfel incat o pot consuma fara probleme si persoanele cu intoleranta sau alergie la gluten, cat si persoanele care urmeaza o cura de slabire.

In boabele de quinoa se gasesc proteine mai usor de digerat decat cele din carne, arata dr. Gillian McKeith, in volumul “Hrana vie pentru sanatate. 12 superalimente naturale pentru intarirea sanatatii”. In plus, sunt o sursa extraordinara de calciu mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte. 

Avand un continut ridicat de proteina, quinoa esta un aliment consumat de cei care urmeaza o dieta vegetariana sau raw-vegana. Quinoa are in compozitie lisina, un aminoacid cu rol important in absorbtia calciului. 100 de grame de quinoa au 120 de calorii, iar valoarea energetica din 100 de grame de quinoa este de 1,539 kJ.

Quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.

Semintele de quinoa sunt totodata o sursa excelenta de vitamina B, vitamina E si acizi grasi esentiali, precum acidul linoleic. O suta de grame de qunioa contin pana la 46% din necesarul zilnic de acid folic.

Boabele de quinoa incoltite sunt recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica.

Quinoa poate fi introdusa in alimentatia copilului incepand cu varsta de 8 luni. 

Quinoa se cultiva cu succes si in Romania, insa sunt putini fermieri care au pariat pe aceasta planta. Chiar daca nu sunt foarte multi producatori locali, quinoa se gaseste cu usurinta pe rafturile supermarketurilor, cat si in magazinele naturiste. 

Quinoa se prepara intr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori.

Salatele cu quinoa se prepara in cel mult 10-15 minute si pot fi consumate alaturi de diverse carnuri, ca garnitura, sau simple, pentru o cina delicioasa, dar cu putine calorii.

Ingrediente:

  • 200 de grame de quinoa
  • 500 de grame de fasole verde
  • 100 de grame de midgale hidratate
  • 2 catei de usturoi
  • Sucul de la o lamaie 
  • O lingurita de ulei de masline sau un cub mic de unt

Dupa ce fierbi  quinoa 15 minute si gatesti fasolea cu celelalte ingredient timp de 5-7 minute amesteca-le pe toate intr-un bol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea